logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar Dafne PDH 585 – programator nie przeskakuje, silnik bębna zatrzymuje się

jamike 11 Mar 2006 02:06 3291 7
REKLAMA
  • #1 2400451
    jamike
    Poziom 11  
    Witam. Przeczytałem chyba wszystkie, a przynajmniej większość informacji o usterkach tej pralki na tej stronie ale chyba zadna z nich nie pasuje do moich. Pierwsza usterka jest już od dawna; otóż chodzi o to, że często w trakcie prania programator nie przeskakuje na nastepną funkcję. Czasami pralka wypierze od początku do końca, czasami trzeba raz ruszyć programatorem(tzn. recznie przełączyc go na nastepna funkcje) zeby pralka dalej prała, a czasami trzeba recznie przełączać kilka razy w trakcie jednego prania. Myślałem, że to może silniczek od programatora ale jeśli on byłby zepsuty to chyba wcale by nie obracał, a fakt ze czasami nie trzeba nic ruczać. Druga usterka, która pojawiła sie dosc niedawno polega na tym, że główny silnik od obracania bębna, czasami zatrzymuje się jakby nie dał rady się obrócić. Myślałem, że może z przeładowania pralki, ale nie. Myślałem także, że może jakiś przewód dochodzący do tego silnika nie łączy, ale wtedy chyba silnik wogóle by nie ruszył. Może to wina kondensatora/kondensatorów, a jeśli tak to proszę o podanie typu kondensatora. Ostatnią usterką jest to, że chyba po każdym praniu spod pralki trzeba wycierać wodę. To jest raczej usterka, którą trzeba samemu namierzyć, ale jeśli ktoś podpowiedziałby mi co najczęciej pada w tej pralce to będę miał łatwiejsze zadanie. Gdybym mógł prosić o dokładne dane części, które ewentualnie będę musiał wymienić i o ceny tychże części.

Proszę o pomoc i z góry serdecznie dziękuję.

Nadmienię jeszcze, że bęben obraca się w obie strony i grzałka grzeje.
  • REKLAMA
  • #2 2400514
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 2400521
    ORLOWSKI
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    kropla super glu wystarczy wkropić na ośke poluzowanego silnika programatora.
  • #4 2401254
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Jeśli masz nadmiar pieniędzy to oddaj już tą prakę na złom :(
    Zbiornik ma dziurki na dwa palce, programator być może też pali się jak suche siano i na pewno jest cała zardzewiała od spodu :cry:

A jeśli nie masz kasy to... kombinuj :roll:
  • REKLAMA
  • #5 2401798
    jamike
    Poziom 11  
    No na kasie raczej nie śpię więc pozostaje kobinowanie. A czy jeśli ja ten silniczek tak rozłoże jak jest pokazane na fotografii to po złożeniu będzie działał? I mam nadzieję że to nie zbiornik przecieka, tylko jakiś tani wężyk:/ Wody po praniu pod pralką jest raz mniej, raz więcej. W sobotę za tydzień pojadę do domu i będę działał, więc dopiero jak wrócę zdam relację i ewentualnie poproszę o dalsze porady. Narazie dziękuję i pozdrawiam.
  • #6 2408916
    jamike
    Poziom 11  
    Mam jeszcze pytanie. Kupiłem dziś kondensator 16 µF. Ma on cztery styki. Jak ja mam je podłączyć? I czy może ktoś opisać kolorami do czego są poszczególne przewody przy silniku? Będę wdzięczny
  • REKLAMA
  • #7 2409033
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    To nie są cztery styki,tylko dwa podwójne,dwa"zmostkowane"to jest jako jeden styk.
    Jeśli chodzi o kolory przewodów to:
    czerwonoczarny - wspólny dla obu uzwojeń
    brązowy, czerwony - wirówka
    zielony, żółty - obroty rewersyjne
    Styk kondensatora na wirówce podłączony jest pod przewód czerwony.
  • #8 2430476
    jamike
    Poziom 11  
    Ad.1) To był silniczek przy programatorze. Skleiłem i zobaczymy ile czasu to wytrzyma.
    Ad.2) Kondensator wymieniłem.
    Ad.3) Znalazłem dziurkę w wężu zbiornik na proszek - zbiornik. Kupiłem i wymieniłem.

Pralka przy mnie wykonała 4 prania. Dwa na programie 1,2,3 czyli do białych rzeczy i dwa na programie do kolorów 4,5 z wirowaniem 6. Wszystko było ok i pralka działa bardzo dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar Dafne PDH 585 ma dwie główne usterki: programator często nie przeskakuje automatycznie na kolejne funkcje, co wymaga ręcznego przełączania, oraz silnik bębna czasami zatrzymuje się podczas pracy. Przyczyną problemu z programatorem jest najprawdopodobniej uszkodzony silniczek programatora, który można naprawić przez sklejenie lub zastosowanie kropli super glue na ośkę silnika. W przypadku silnika bębna zalecana jest wymiana kondensatora 16 µF, który jest dostępny w sklepach z częściami AGD. Dodatkowo wykryto wyciek wody spowodowany dziurą w wężu łączącym zbiornik na proszek ze zbiornikiem głównym, który wymaga wymiany. Podłączanie kondensatora wymaga uwzględnienia, że posiada on dwa podwójne styki, a przewody silnika mają określone kolory: czerwonoczarny jako wspólny, brązowy i czerwony do wirówki oraz zielony i żółty do obrotów rewersyjnych. Po naprawach pralka działa poprawnie, wykonując pełne cykle prania bez konieczności ręcznego przełączania programatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA