logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy układ z TL082 i mikroamperomierzem wykryje zmiany pola EM?

vixer 11 Mar 2006 12:59 5802 4
REKLAMA
  • #1 2401453
    vixer
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Jestem poczatkujacy. Mam pomysl na bardzo prosty miernik pola EM.
    W skrocie wyglada to tak ze do wejscia jakiegos wzmacniacza operacyjnego (np. TL082) podlaczamy uklad przypominajacy znany wszystkim odbiornik detektorowy (krysztalkowy) a na wyjsciu wzmacniacza dajemy mikroamperomierz. Czy taki uklad bedzie reagowal na wzrost/spadek pola?

Serdecznie pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz :D
  • REKLAMA
  • #2 2401595
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Pierwsze pytanie: jakiemu celowi ma służyć ten pomiar?
    W naszym otoczeniu mamy mnóstwo źródeł pola elektromagnetycznego, o różnych częstotliwościach. Nie ma jednego uniwesalnege elementu reagującego na całe widmo, sa elementy reagujące na "kawałki" widma. Te kawałki, to: 50Hz od sieci (wieksza jest składowa magnetyczna, niż elektryczna), pole od wszelkich stacji radiowych i telewizyjnych (czestotliwosci od 200 kHz do 800 MHz), pole od telefonii komórkowej (900 i 1800 Mhz), pole od kuchenek mikrofalowych (2,4 GHz), radary lotnicze i wojskowe, a wreszcie promieniowanie Słońca, które niesie energię miliardy razy większą, niż te wszystkie wymienione poprzednio, bo aż 1,3 kW na metr kwadratowy.
    Który składnik interesuje Cie najbardziej? Jeżeli ten, co daje najwiecej energii, to wystarczy zwykłe fotoogniwo i jakikolwiek miernik, wzmacniacz operacyjny nie jest juz potrzebny.
    Detektor "kryształkowy" to byl pierwszy półprzewodnik użyty do celów radiotechnicznych, jego sprawność była dość niska, ale zaletą było, że ta "dioda ostrzowa galenowa" była w stanie prostować małe sygnały o czestotliwościach aż do pojedynczych MHz. Radio "kryształkowe" mialo na wejściu element SELEKTYWNY: obwód rezonansowy LC, który należało dostroic do odbieranej stacji radiowej.
  • REKLAMA
  • #3 2405250
    vixer
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    No to moze ja przedstawie tutaj chemat miernika znalezionego w sieci. W zasadzie to chodzilo by mi o miernik ktory pokrylby mozliwie jak najwieksza szesc widma.
    Moze ktos mi cos powie na temat tego ukladu?
    Załączniki:
    • Czy układ z TL082 i mikroamperomierzem wykryje zmiany pola EM? scalar.gif (4.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2405709
    moher29
    Poziom 11  
    Ciekawy temat,

Widziałem podobne "fabryczne" urządzenie służące do pomiaru tzw. smogu elektronicznego. Aparacik sygnalizuje miejsca w których nateżenie "smogu" jest duże, średnie..małe. Znany jest szkodliwy wpływ pola EM na zwierzęta i ludzi. Jaki aparacik pozwoliłby np. bezpieczne ustawic łóżeczko dla dziecka. Znam przypadki że dziecko chorowało często a potem okazywało sie że po drugiej stronie ściany sąsiad miał TV. Także w sąsiedztwie pionów energetycznych 220v w mieszkaniach natężenie bywało b. duże. Co ciekawe kot zawsze wybiera takie miejsca na drzemkę....

Układ jest OK, ale myślę że powinieneś pomyślec o jekiejś selekcji (choć widzę że układ RC jest), bo będziesz oglądać wszystko....TV,CB..itd

Pozdrawiam!
  • #5 2407185
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Szkodliwość pola elektromagnetycznego jest nieco dyskusyjna: dlaczego dość słabe pola (np. od sieci 220V - to są ułamki mikrowatów) mają być szkodliwe, a DIATERMIA polem elektromagnetycznym o natężeniu miliony razy większym (kilkadiesiąt watów) jest zabiegiem leczniczym? Dlaczego pole elektrostatyczne od telewizora ma być takie szkodliwe, a życie w mieszkaniu z wykładzinami z tworzyw sztucznych, elektryzujących się do napięć wyzszych, niż 25kV, już tak szkodliwe nie jest? Dlaczego docierajaca do nas energia mikrowatów od "smogu elektromagnetycznego" jest aż tak niekorzystna, a wychodzenie na otwartą przestrzeń, gdzie Słońce "zasila nas" dawką prawie 1500W na metr kwadratowy jest dla organizmu tak korzystne, że warto nawet czasem specjalnie goło poleżeć - własnie dla zdrowia?
    Kiedys do Edisona, który był nie tylko wynalazca, ale też wspierał innych wynalazców, przybiegł facet zafascynowany swoim pomysłem:
    - Panie Edison, wynalazłem rozpuszczalnik, który rozpuszca absolutnie wszystko!
    - Taak? A w czym Pan go trzyma?

I to by było na tyle ...
REKLAMA