logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przełączać dwa EPROM-y 27C512 w sterowniku silnika samochodowego?

huba301 11 Mar 2006 16:47 3396 20
REKLAMA
  • #1 2402319
    huba301
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Chce zastosowac 2 epromy 27c512 w ukladzie gdzie dotychczas byl tylko jeden. Chcialbym przelaczac go podczas dzialania ukladu (chodzi o sterownik silnika samochodowego). Jak to zrealizowac ?
  • REKLAMA
  • #2 2402401
    frohme
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    To nie jest żaden problem - każdy EPROM ma takie wejścia jak CS i OE (chyba zawsze aktywne w stanie niskim). Wystarczy najwyższą linię adresową (o 1 więcej niż ta która jest na kostce) przyłączyć raz do OE normalnie na pierwszej kostce, a drugi raz zanegowany sygnał adresu do drugiej kostki - i to wszystko. EPROM'y są widziane wtedy jako dwukrotnie większy obszar pamięci, niż każdy z nich. Program to inna sprawa.
  • REKLAMA
  • #3 2402707
    huba301
    Poziom 12  
    Może nie do końca jasno napisałem. W podstawowym układzie jest jeden eprom, ja chce zrobić adapter, w którym będą dwa epromy i będzie można przełączać się pomiędzy nimi (raz jeden raz drugi) podczas działania układu. Przełączanie ma być zrobione przełącznikiem mechanicznym.
    Program będzie podobny, tylko kilka zmian w mapach danych.
    Wiem ze można połączyć wszystkie nóżki razem, tylko sterując masa na nogę 20 (27c512) można uaktywniać poszczególne układy, ale czy w ten sposób można przełączać eproma podczas odczytu z niego danych tak żeby nie było błędu w odczycie?

Jeżeli macie jakieś inne propozycje to poproszę o jakąś poradę.
  • REKLAMA
  • #4 2402755
    frohme
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Da sie to zrobić, ale nie całkiem prosto. Styk mechaniczny musi być podpięty pod jakąś niewykorzystywaną linię wejścia, a w programie trzeba wykonać przełączenie jakimś wyjściem procesora i do tego najlepiej w takim obszarze danych gdzie procesor pracuje chwilę "jałowo" wykonując rozkaz w stylu " do akumulatora ładuj akumulator". Niczemu nie wadzi krótka zwłoka a program się nie wysypie.
  • #5 2402943
    huba301
    Poziom 12  
    Nie za bardzo mogę ingerować w ten układ, ten adapter musi być samowystarczalny do tego.
    Ale wpadło mi na myśl zastosowanie większego eproma i wgranie dwóch programów jeden po drugim. Może w takim wypadku łatwiej zrealizować sterowanie adresowaniem eproma?
  • #6 2403030
    TheMonter
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam,
    Jeśli uC czyta z zewnętrznego eproma to urzywa 16 biotowego adresowania i 8 bitów danych. Przy czym młodsza część adresu jest zatrzaskiwana opadającym zboczem sygnału ALE w zatrzasku typu D po czym na porcie pojawiają się dane. Założenie pamięci o podwójnej pojemności i przełączanie programów też raczej nie pomoże ze względu na wymaganą synchronizację. Należałoby zastosować układ przełącznika synchronizowanego sygnałem ALE, RD i sygnałem Twojego zewnętrznego pstryka. Zasadniczo powinno wystarczyć skombinowanie RD i pstryka - po odczycie masz przełączenie i następny odczyt już z innego eproma. Jeśli masz szybkiego proca to może się okazać że przełączenie sygnałów CE będzie za wolne (czas wybudzenia eproma). Natomiast można wykożystać OE epromów do ich przełączania.

Pzr.
  • #7 2403045
    huba301
    Poziom 12  
    To jeszcze bym poprosil o praktyczne rady jak to zrealizowac przy przelaczaniu OE
    Dzieki
  • Pomocny post
    #8 2403123
    TheMonter
    Poziom 17  
    Myślę, że z dobraniem fizycznych elementów nie będzie problemu. Jeszcze tylko kwestia - przełącznik bez drgań styków (może być elektroniczny na przeżutniku T ze switchem monostabilnym).

Zaszła drobna nieścisłość więc poprawiłem schemacik. Mianowicie odczyt epromu następuje w momencie wystawienia przez uC zera logicznego na lini RD do której podłączone jest wejście OE epromu (wystawienie danych). Zatrzask zboczowy na rysunku działa na zbocze narastające, przepisze stan przełącznika po odczycie epromu. Wyjście zatrzasku zboczowego jest połączone z dwoma buforami trójstanowymi (jeden przez negację) czyli w zależności od wyjścia Q zatrzasku będzie aktywny tylko jeden bufor i będzie przenosił sygnał RD z uC na dany eprom przyłączony wejściem OE do wyjścia bufora ... i teraz to powinno brykać.
    Załączniki:
    • Jak przełączać dwa EPROM-y 27C512 w sterowniku silnika samochodowego? sw.JPG (11.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2403696
    huba301
    Poziom 12  
    Czy ten przerzutnik moze byc 4013 ?
  • #10 2404083
    TheMonter
    Poziom 17  
    Jeśli chodzi o przerzutnik T do przełacznika to może być. Praktycznie obecny okład można zredukować do jednego układu 4013 tak jak piszesz, jednego układu buforującego i tych dwóch rezystorków.
  • REKLAMA
  • #11 2404528
    huba301
    Poziom 12  
    Mozesz jeszcze wyjasnic jak zrobic bufor z tym wejsciem od "gory"
    Mysle nad 4049, czy 4050 ?
  • #13 2405163
    huba301
    Poziom 12  
    Patrzylem w TME i niema go w ofercie, mozna go kupic jeszcze? Nie wiem czy w mojej graciarni znajde stara plyte glowna.
  • #14 2405375
    TheMonter
    Poziom 17  
    Raczej nie powinno być problemów z jego zakupem. Ewentualnie można wybrac coś innego z pośród http://www.elenota.pl/search.php?szuk=3-state+buffer&man=--wszyscy--&ile=50&start=0 np. '126
    Zaletą tego rozwiązania jest czysto sprzętowe przełączanie epromów.

A szczerze mówiąc cały Twój układ sterowania można zrealizować na małym ośmionóżkowym Atmelku - programowa eliminacja drgań styków, synchronizacja i przełączanie !OE epromów. W tym momencie cały twój układ to: AT90S2343, generator kwarcowy, switch i dwa epromy. Oczywiście odpowiedni program do tego ;)
  • #15 2405756
    huba301
    Poziom 12  
    Zrobilem narazie najprostrzy uklad sterujac wejsciem CE ale nie chce dzialac.
    Jezeli sygnal z EPROM idzie przez przelacznik do EPROM 2, a noga EPROM 1 "wisi" to powinno to dzialac, czy w takim przypadku CE EPROM 1 powinno byc "1"

• #16 2405850
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Na elektrodzie był opis układu pozwalającego przełączać między dwiema kościami BIOS w komputerze PC.
    Zgadzam się z kolegą TheMonter że przydałaby się synchronizacja przełączania z linią RD
  • #17 2406104
    TheMonter
    Poziom 17  
    Nie jestem pewien czy wejścia !OE epromów maja wewnętrzne rezystory podciagające (trzeba zobaczyć do datasheet'a konkretnej kostki). Ale lepiej dla pewności podłączyć to "wiszące" nie podłączone wejście przez rezystor np. 10k do Vdd.
  • #18 2406198
    huba301
    Poziom 12  
    Znalazlem cos takiego i dziala. Teraz zaczynam robic ukladzik przerzutnikiem

• #19 8890803
    mcg1ver
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    wiem ze stary kotlet , sorry .
    gdzieś był dalszy ciąg tego tematu ale nie mogę znależć .
    czy ten schemat w poprzednim poście działa ?
    wystarczy tylko sterować wyjściem CE i wiszące podpinać do VCC czy trzeba robić jeszcze do tego jakąś elektronikę dodatkową ?
    generalnie przełączać pamięci mam zamiar podczas restartu , ale jeśli nie jest to zbyt skomplikowane to wolałbym podczas pracy.
    co trzeba do tego dołożyć ? chodzi o odczyt z 2 epromów 27c256
    element na schemacie o nazwie schklr to przełącznik mechaniczny ?
  • #20 8895269
    mcg1ver
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    myślałem nad przerzutnikiem w moim układzie , ale w obliczu tego że będzie tam przełącznik wajchowy on-off-on nie wiem czy przerzutnik ma sens .
    przełącznik wajchowy chcę dlatego abym od razu widział który eprom jest READ.
    jak inaczej bez przerzutnika można wyeliminować drgania styków?
  • #21 16428089
    Piotr520
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Witam.
    Odkopuję już wiekowy temat, ale mam do Was pytanie bo nie jestem pewny jednej rzeczy. Czy oba piny nr 20 (CE) dla obu epromów mają mieć poniesione nóżki? Znaczy nie łączą się z układem na płycie tylko przez rezystor z pinem 28 (Vcc) ,bo tak to rozumiem.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania dwóch układów EPROM 27C512 w sterowniku silnika samochodowego z możliwością przełączania ich podczas pracy układu. Podstawowym problemem jest realizacja przełączania między dwoma pamięciami EPROM bez błędów odczytu. Proponowane rozwiązania obejmują sterowanie wejściami CS (CE) i OE układów EPROM, wykorzystanie najwyższej linii adresowej do adresowania obu kości jako jednej większej pamięci, a także zastosowanie przerzutnika typu T (np. 4013) do sterowania przełączaniem sygnałów OE. Wskazano na konieczność synchronizacji przełączania z sygnałem RD procesora, aby uniknąć błędów podczas odczytu danych. Zalecane jest stosowanie buforów trójstanowych (np. układ 74244 lub alternatywy 74HC126) do sterowania sygnałami OE, co pozwala na sprzętowe przełączanie EPROM-ów. Wskazano również na problem drgań styków przełącznika mechanicznego i możliwość ich eliminacji przez zastosowanie elektronicznego przełącznika lub programową obsługę w mikrokontrolerze (np. Atmel AT90S2343). Poruszono kwestię podciągania nieużywanych wejść EPROM przez rezystory do Vcc dla stabilności sygnału. W dyskusji pojawiły się także pytania o praktyczne aspekty podłączenia nóżek CE i OE oraz o to, czy można przełączać EPROM-y podczas pracy układu, a także o możliwość realizacji takiego układu na bazie mikrokontrolera z programową obsługą przełączania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA