logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować dwie przełączane mapy na EPROM 27C256?

radop 08 Lut 2008 20:29 3325 7
REKLAMA
  • #1 4784615
    radop
    Poziom 11  
    Witam. Mam takie pytanie. W jaki sposób na epromie 27c256 mogę zrealizować dwie przełączane mapy (dokładniej chodzi o sterownik silnika, mapa zapłonu dawka paliw…). Gdzieś czytałem na ten temat ze na tym epromie można coś takiego zrealizować, z możliwością płynnego przełączania. Może ktoś posiada doświadczenie z tymi epromami?

Przeniosłem z Programowanie Ogólne - krzychoocpp
  • REKLAMA
  • #2 4785263
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Zaraz, zaraz.... czegoś nie mogę zrozumieć....

Zawsze wydawało mi się, że eprom to eprom i jego rodzaj zależy od specyfikacji ale zawsze dalej to jest eprom. I jest to bufor do "nieulotnego" zapisu danych więc to raczej nie tędy droga.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 4785335
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 570
    Da sie to zrobić ale trzeba mieć odpowiednią wiedzę i sprzęt nie polecam grzebania w sterowniku z poziomem 2 ....
  • REKLAMA
  • #4 4785346
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Może nie płynne ale tak:
    EPROM1 >> wyłączenie urządzenia >> przełączenie na EPROM2 >> włączenie urządzenia
  • #5 4785423
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    oj napisał:
    Może nie płynne ale tak:
    EPROM1 >> wyłączenie urządzenia >> przełączenie na EPROM2 >> włączenie urządzenia
    Albo prościej, EPROM 2x większy i przełączać jednym z pinów adresowych.
  • #6 4786534
    radop
    Poziom 11  
    moze tak. chodzi o bmw e30. na jakims forum czytałem że da sie to zrealizować na tym epromie, jeżeli dobrze pamiętam to należy zewrzeć jakieś dwa piny, którąś nóżke wyciągnąć z podstawki i zmiana pamięci następuje po podaniu na 0 lub 5V. kiedyś coś takiego czytałem. jak by ktoś posiadał dokładniejsze informacje na ten temat.
  • #7 4786641
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    radop napisał:
    moze tak. chodzi o bmw e30. na jakims forum czytałem że da sie to zrealizować na tym epromie, jeżeli dobrze pamiętam to należy zewrzeć jakieś dwa piny, którąś nóżke wyciągnąć z podstawki i zmiana pamięci następuje po podaniu na 0 lub 5V. kiedyś coś takiego czytałem. jak by ktoś posiadał dokładniejsze informacje na ten temat.
    Można nalutować dwie pamięci w "kanapke" i zostawić albo piny CS albo OE, na elektrodzie gdzieś był taki projekt zapasowego biosu do komputera.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji dwóch przełączanych map na pamięci EPROM 27C256, stosowanych m.in. w sterownikach silnika (mapa zapłonu, dawka paliwa). Wskazano, że EPROM jest pamięcią nieulotną i samodzielnie nie umożliwia płynnego przełączania map. Proponowano różne metody: przełączanie między dwoma EPROM-ami poprzez wyłączenie i włączenie urządzenia, zastosowanie większej pamięci EPROM z przełączaniem pinów adresowych, a także fizyczne połączenie dwóch układów EPROM w "kanapkę" z kontrolą sygnałów CS lub OE. Wspomniano o możliwości zmiany mapy poprzez zwarcie odpowiednich pinów lub wyciągnięcie nóżki z podstawki, co powoduje przełączenie stanu logicznego na wejściu sterującym. Ostatecznie rozwiązaniem było zastosowanie dwóch oddzielnych pamięci EPROM i przełączanie między nimi. Podano link do projektu na forum Elektroda.pl dotyczącego podobnego zagadnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA