logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Telefunken SN252 VT NIC - smużenie kolorów po naprawie przetwornicy

MCN 11 Mar 2006 20:10 1224 9
REKLAMA
  • #1 2403024
    MCN
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich. Mam taki jak w temacie tv po naprawie przetwornicy odbiornik dziala ale ... na obrazie wystepuje efekt smug/obwódek zółtej po lewej stronie wszystkiego a niebieskiej po prawej stronie.
    Nie wiem czy sie jasno wyrazilem ale wygląda to tak że np pionowa linia jest z lewej strony zabarwiona na zółto a z prawej strony ma niebieską smużącą obwódke.
    PS sciągnąłem schemat chassis 418A a w odbiorniku jest 418A1 no i widzę spore różnice. Może ktoś podpowie gdzie zdobyć ten pasujący schemat.
    Pozdrawiam Bogdan SP8MCN
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2421940
    MCN
    Poziom 11  
    Heh ponownie ten nieszczęśnik !
    Tio nie jest zbieznośc bo jak zamieniłem wyjścia wzm wizji miedzy katodami czerwona i niebieska to sie przenioslo na czerwoną czyli to gdzieś w torze wizyjnym niebieskiego ale jak mowilem nie mam schematu tzn. mam ale to jednak nie jest to i niebardzo wiem gdzie dalej szukać.
    Plytka kineskopu to CRT 2007
    a chassis to 418A1
  • #4 2421979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2422057
    MCN
    Poziom 11  
    No niestety to nie jest wina kondensatora napięcie na wzm wizji 210V zmiana US2 też nic nie zmienia
  • REKLAMA
  • #7 2422691
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Można przecież lekko pokrecić pierścieniami zbieżnosci lub załozyć na szyjkę dodatkowy pierścień i sprawdzić czy jest reakcja. Podejrzewam, że jest to właśnie wina złej zbieżności, a zabawa z podżarzaniem cudzym napięciem nie jest zbyt bezpieczna.
  • REKLAMA
  • #8 2422873
    MCN
    Poziom 11  
    Jak pisałem wcześniej to chyba nie bedzie sprawa zbieżnosci bo jak zamienie wyjścia wzm wizji na katodach (niebieski z czerwonym) to smużenie przenosi sie na kolor czerwony Wyglada to jakby cały raster koloru był przesunięty w prawo czyli jakby bylo jakieś opóżnienie sygnału ale mające swoje żródło w torze wizyjnym B.
    Zatanawiam sie czy to nie jest wina TA8751
  • #9 2423176
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    W takim razie jak to wygląda przy nasyceniu sprowadzonym do zera? Dalej sa obwódki?
  • #10 2423357
    MCN
    Poziom 11  
    Taaak ustawienia kontrastu, nasycenia i jaskrawości nic nie zmieniaja, caly czas jest przesunięcie.

Dodano po 3 [godziny] 22 [minuty]:

Trafiony-zatopiony !!! :)
    Tyle ambarasu narobił rezystorek 56R (tyle powinien mieć a miał 12k) będący na wejściu wzm wizji BLUE. Tylko najciekawsze że zachowany był balans bieli.
    Uff temat uwazam za zamkniety

--
    Dziękuje za zainteresowanie tematem i pozdrawiam
    Bogdan SP8MCN

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Telefunken SN252 VT NIC po naprawie przetwornicy pojawił się problem smużenia kolorów: żółte obwódki po lewej i niebieskie po prawej stronie obrazu. Początkowo podejrzewano nieprawidłową zbieżność, jednak zamiana wyjść wzmacniaczy wizji na katodach wykazała, że smużenie przenosi się na inny kolor, co wskazywało na problem w torze wizji niebieskiego. Napięcie zasilające wzmacniacze wizji było prawidłowe (210 V), a zmiana kondensatorów filtrujących i napięcia US2 nie przyniosła efektu. Próby podwyższenia emisji kineskopu oraz regulacji pierścieni zbieżności również nie rozwiązały problemu. Ostatecznie przyczyną okazał się rezystor 56 Ω (zamiast 12 kΩ) na wejściu wzmacniacza wizji koloru niebieskiego, który powodował przesunięcie sygnału i smużenie. Po wymianie rezystora problem został rozwiązany, a balans bieli pozostał zachowany. Schemat chassis 418A1 różni się od posiadanego 418A, co utrudniało diagnozę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA