logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt naprawy podświetlenia ekranu i klawiszy w Nokii 6230?

vaio 11 Mar 2006 20:30 5801 7
REKLAMA
  • #1 2403092
    vaio
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, mam nokie 6230 z niedzialajacym podswietleniem ekranu i klawiszy. Niestety nie znam sie ani nie mam nikogo znajacego sie na takich rzeczach w zwiazku z czym bede musial oddac go do jakiego serwisu. I tu moje pytanie: jakiej ceny sie mogę spodziewac? Na ekranie poza tym ze nie swieci wszystko widac czyli raczej wymiana wyswietlacza odpada?? Prosze o pomoc bo jesli moga sobie zazyczyc ponad 100zl to raczej pozbede sie tego telefonu.
  • REKLAMA
  • #2 2403112
    energy7
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    najlepiej jak nkie bedą wiedzieli w sklepie jaki to telefon bo zobaczą model i cenę podnoszą... przynajmniej u mnie w miescie.

miałem ten sam problem, ale w n6030. była po zalaniu i trzeba było postawic na nowo układ od podświetlenia bo rdza zaszła albo sie układ uszkodził. a układ naprawde mały 0,5cm x 0.5cm i tylko 8 kulek pod nim... ale chcieli min. 50zl za samo przelutowanie a za układ???
  • REKLAMA
  • #3 2404049
    rafalgsm
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Niby się wydaje że dużo ale w momęcie uszkodzenia tel to odpowiada naprawiający a nie przynoszący pozatym uważam że cena 80 zł jest ceną normalną oczywiście układ + wymiana.POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #4 2404868
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    energy7 napisał:
    miałem ten sam problem, ale w n6030. była po zalaniu i trzeba było postawic na nowo układ od podświetlenia bo rdza zaszła albo sie układ uszkodził. a układ naprawde mały 0,5cm x 0.5cm i tylko 8 kulek pod nim... ale chcieli min. 50zl za samo przelutowanie a za układ???

trzeba było samemu sobie wymienic , jak bys sam wymienił to byś takich głupot nie wypisywał .kup sobie stacje topnik i wymieniaj układy za 10 zł zobaczymy jak długo pociagniesz .
  • #5 2405033
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Nie płaci się przecież za sam układ i trochę cyny ale za wiedzę, umiejętności, posiadany sprzęt i wiele innych rzeczy.Serwisant decytując się na naprawę w pełni odpowidza za telefon.A jeśli z jakiegoś powodu podczas naprawy telefon ulegnie uszkodzeniu?
    Jest takie przysłowie
    "Nie wystarczy mieć młotek, trzeba też wiedzieć gdzie nim uderzyć"
    :)
  • REKLAMA
  • #6 2405192
    Tech mobil

GSM Product Supporter
    Ocena: 34
    a przez co to sie dzieje przez kilku d...... co pokupili lutownice wiekszosci nie maja pojecia o co chodzi gdzies tam znajda opis co wymienic a jakbys im dal serwisówke do reki to by zgłupieli ;) a my siedzimy nad tym całymi dniami ja osobiscie nocki zarywam zeby sie czegos nauczyc a taki pa..c zrobi to za 10 zl zeby tylko ktos nie poszedł do konkurencji tylko zrobił u niego a nie pomysli jak tym psuje rynek

B.R.
    TZ
    Konto firmowe:
    P.P.U.H. Tech Mobil Tomasz Zawisza
    Siedliska Sławęcińskie 57, Skołyszyn, 38-242 | Strona WWW: www.techmobil.pl
  • #7 2405710
    TAS
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Cenę zawsze powinno dostosowywaź sę odpowiednio do wartości naprawianego sprzętu, na czymś czeba zarabiać. Jeśli kogoś stać na drogi telefon to i powinien liczyć się iż koszty naprawy będą wysokie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niedziałającego podświetlenia ekranu i klawiszy w telefonie Nokia 6230. Użytkownik zastanawia się nad kosztem naprawy, zwłaszcza czy wymiana wyświetlacza jest konieczna, gdyż obraz jest widoczny, ale bez podświetlenia. W odpowiedziach podkreślono, że często uszkodzony jest mały układ odpowiedzialny za podświetlenie, który wymaga przelutowania lub wymiany. Koszt samej naprawy, obejmujący wymianę układu i robociznę, może wynosić około 50-80 zł, co jest uznawane za normalną cenę ze względu na konieczność posiadania specjalistycznej wiedzy, umiejętności i sprzętu serwisowego. Wskazano, że cena powinna być adekwatna do wartości telefonu, a nie tylko do kosztu części. Naprawa wymaga precyzji i doświadczenia, gdyż nieumiejętne lutowanie może pogorszyć stan urządzenia. W dyskusji pojawił się również przykład podobnego problemu w modelu Nokia 6030 po zalaniu, gdzie konieczna była wymiana układu podświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA