logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak reklamować Nokię 6020 z pękniętym wyświetlaczem na gwarancji? Koszty naprawy?

arkolesz 26 Lip 2006 16:01 1359 9
REKLAMA
  • #1 2853186
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Witajcie!
    Nie wiem jakim cudem ale rozbil mi sie wyswietlacz mojej Nokii. Wyciagnalem telefon z kieszeni by odebrac rozmowe, przylozylem do ucha i podglosnilem. Po skonczonej rozmowie popatrzylem na wyswietlacz i jakie bylo moje zdziwienie kiedy okazalo sie ze popekal. Ma 3 pekniecia biegnace od miejsca gdzie sa przyciski do podglasniania i sciszania.
    Telefon mam od nowego roku wiec jest jeszcze na gwarancji. Niestety z tego co mi wiadomo gwarancja nie obejmuje uszkodzen mechanicznych. Stad wlasnie moje pytanie - jak mam reklamowac ten telefon by uznano mi gwarancje? Nie czuje sie winny temu uszkodzeniu. Telefon jest w stanie wzorcowym poniewaz szanuje go i szkoda mi go teraz.
    Czuje, ze niestety gwarancja nie obejmie mi tego telefonu. Ile kosztuje w takim razie wymiana wyswietlacza w autoryzowanym serwisie (tak by nie stracic gwarancji)? No i jakich serwisow sie wystrzegac zeby nie powiedzieli mi na przyklad ze mam zalany telefon lub zeby mi nie zakosili czesci (telefon poza zbitym wyswietlaczem w pelni funkcjonalny i we wzorcowym stanie).
  • REKLAMA
  • #2 2854624
    matrix1000
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    najlepiej to kup na Allegro ten wyświetlacz za 80zł i sam wymień, bo gwarancje to itak Ci anulują - chyba że u nich to wymienisz to może nie anulują (zapytaj sie ich) ale zapłacisz kupeeeeeeeeeeee kasy
  • Pomocny post
    #3 2855600
    Danycool1
    Poziom 12  
    W autoryzowanym serwise zapłacisz za wymiane lcd-ka 100-120 zeta i będziesz miał nadal gwarancje , a jak sam sobie wymienisz to i tak ci anulują gwarancje za nie autoryzowaną ingerencje wystarczy że spojża puzniej na nowego lcd z allego i masz gwarancje nieważną
  • REKLAMA
  • #4 2855767
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2083
    @ Danycool1 skąd masz info na temat ceny lcd w autoryzowanym serwisie?
    U mnie była klientka z 3100 aby jej wymienić lcd zapłaciła u mnie 100zł. a w autoryzowanym powiedzieli jej za wymianę 265zł. :)
    pozdr
  • #5 2856256
    DAREX100
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Danycool1 napisał:
    W autoryzowanym serwise zapłacisz za wymiane lcd-ka 100-120 zeta i będziesz miał nadal gwarancje

...to chyba jak sie dogadasz z serwisantem na lewo....:D ...nie chce mi sie dzwonic do kolesia ale mysle ze cena na dzis bedzie kolo 300zł....
  • REKLAMA
  • #6 2856717
    m_arti21
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Z tym 100 zl to zart jakis ;) oni maja ceny z kosmosu przeciez :)
  • Pomocny post
    #7 2857966
    Danycool1
    Poziom 12  
    Pracuje w serwisie AUTORYZOWANYM za lcd płacisz 80-90zł + usługa serwisowa lub expertyza POZDRO...
  • Pomocny post
    #8 2857998
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Wyświetlacz może też uszkodzić się od przegrzania na słońcu.
    Może warto jednak zajrzeć do autoryzowanego serwisu skoro wykluczasz możliowśc uszkodzenia mechanicznego. Najwyżej odmówią naprawy.
    Pozrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2859706
    Danycool1
    Poziom 12  
    Jeżeli na wyswietlaczu pokażą się przebarwienia : białe lub czerwone plamki to wtedy mogą wymienić lcd na gwarancji To zależy czy na szybce obudowy nie ma śladu uderzenia lub od serwisanta czy mu sie chce naprawiać czy nie po prostu może uznać , że to wina klienta...

W instrukcji obsługi telefonu jest wyszczegulnione w jakich temperaturach powinno używać telefon a w jakich nie POZDRAWIAM...
  • #10 2958675
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Nie chce pisac nowego watku wiec zapytam tutaj.
    Poszedlem z telefonem do salonu w ktorym go kupilem i opowiedzialem im cala historie tego jak sie popsul. Uznalem, ze uszkodzenie moglo nastapic na skutek wciskania przycisku podglasniania (pamietam ze jak tylko kupilem telefon ten przycisk nie dzialal dobrze i jakby zapieral sie o cos) i o tym powiedzialem w salonie. Wyslali telefon na ekspertyze. Po ekspertyzie oczywiscie sie okazalo ze takie uszkodzenie nie podlega naprawie gwarancyjnej i krzykneli ze wymiana bedzie kosztowac 156 zl.
    To zle dzialanie przycisku podglasniania zglaszalem kiedys w salonie a czlowiek z ktorym rozmawialem uznal ze z takim czyms nie ma sie co do serwisu zwracac tak wiec uzywalem dalej tego telefonu. Przy oddawaniu do serwisowania tego telefonu oczywiscie przypomnialem o tym fakcie facetowi z salonu a ten chyba poczul sie winny i ztargowal cene do 150 zl (niby). Tak wiec ostatecznie oddalem ten telefon i teraz czekam na jego zwrot.
    No i potym jakze dlugim wstepie w koncu pytanie - jak dlugo powinni naprawiac takie uszkodzenie?
    Czy platna naprawa nie anulujaca gwarancji jest tak samo traktowana jak bezplatna naprawa gwarancyjna?
    Pytam dlatego bo telefon oddalem do serwisowania do salonu 2 sierpnia i jeszcze go nie mam. Kiedy chodze i pytam kiedy bedzie mowia ze nie wiedza.
    Wkurzony jestem faktem, ze wyswietlacz mogl (choc pewnosci na 100% nie mam) uszkodzic sie na skutek niepoprawnego wmontowania albo niedopasowania przycisku podglasniania. Moje przypuszczenia moga byc zasadne bo pekniecie nastapilo dokladnie na wysokosci tego nie do konca dobrze dzialajacego przycisku.
    Mojej racji udowodnic nie moglem a ekspertyza i tak powiedziala co innego dlatego nie mam sie czego "przyczepic". Wkurza mnie to dlatego chcialbym wiedziec czy moge sie w jakis sposob "czepic" tego dlugiego terminu naprawy?

Nie jestem zadnym pieniaczem - po prostu jesli oni (serwis?, ludzie z salonu?) chca byc tacy konsekwentni to czemu ja mialbym taki nie byc?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telefon Nokia 6020 z pękniętym wyświetlaczem, który jest jeszcze na gwarancji. Gwarancja standardowo nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych, dlatego istnieje ryzyko jej odmowy. W dyskusji podkreślono, że samodzielna wymiana wyświetlacza z części zakupionych na Allegro (około 80 zł) skutkuje utratą gwarancji. Autoryzowane serwisy oferują wymianę LCD w cenie od około 80-120 zł za sam wyświetlacz plus koszt usługi serwisowej, co pozwala zachować gwarancję. Ceny w autoryzowanych punktach mogą się różnić, niektórzy wskazują na wyższe koszty (nawet do 265-300 zł), a także na możliwość negocjacji cen poza oficjalnym cennikiem. Wskazano, że uszkodzenie wyświetlacza może być także spowodowane przegrzaniem, co może mieć wpływ na uznanie reklamacji. W przypadku widocznych przebarwień na LCD (białe lub czerwone plamki) istnieje większa szansa na naprawę gwarancyjną, o ile nie ma śladów mechanicznych uszkodzeń obudowy. Autor po konsultacji w salonie, gdzie kupił telefon, został poinformowany, że uszkodzenie nie podlega gwarancji, a koszt wymiany wyniesie około 150-156 zł. Wspomniano również o wcześniejszym problemie z przyciskiem podgłaśniania, który mógł przyczynić się do uszkodzenia wyświetlacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA