logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hanssen HH 150 HQ Czy ktoś to słyszał? Prosze o radę!

Samoglow 11 Mar 2006 21:08 1850 7
REKLAMA
  • #1 2403240
    Samoglow
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! Mam w planie budowę sporego zestawu trójdrożnego podłogowego opartego na głośniku TVM ARN 226-03 8 Ohm. Do tego jakiś wysoki, jeszcze nie zdecydowałem jaki, natomiast jako średni chciałem początkowo zastosować ARP 150, ale zdecydowałem, że wolę nieco cichszy środek i myslę o zamontowaniu podróby ARN 150 produkcji "znanego" wszystkim Hanssena. Mianowicie chodzi mi tu o HH 150 HQ. Nie wiem tylko, czy dojdzie on do 5500 Hz na górze, bo właśnie w tym punkcie zwrotnica ma rozdział środek - góra. Tak na marginesie, może słyszał go tez ktoś, jako pracującego w paśmie nisko - średnim. Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Pozdrawiam!!!

Dodano po 2 [minuty]:

Na wszelki wypadek, gdyby ktoś nie wiedział o jaki przetwornik chodzi, podaję link do aukcji Allegro: http://www.allegro.pl/item90812007_hannsen_jak_tesla_arn_150.html
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2403468
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Wsadzilem kiedys to zamiast GDM 16 tonsila w altusach. BO kosztowalo tyle co naprawa tamtego. I przerazilem sie. Ale trudno sie dziwic to nie jest sciedniotonowy. Przynajmniej w/g mnie bo jak puscilem na niego niskie tony to skok mial ok 6mm w jedna strone.

ZAmocowal bym na twoim miejscu jakis dobry srodek. I wrazie czego jakosc go wytlumic. ALbo pasywnie albo aktywnie...
  • REKLAMA
  • #3 2403572
    !ron
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    TEn głośnik jak większośc Hansenopodobnych jest do niczego. Fatalne wykonanie, fatalne parametry, fatalnie niska cena, która kusi. Jednak wydając te pare groszy na ten głośnik możesz tymczasowo go wsadzić do tej kolumny, potem jak bedziesz miał już prawdziwy głośnik to te Hanseny możesz spalić albo spłukac w muszli klozetowej :)
  • REKLAMA
  • #4 2404019
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    moze go sobie kupie i zmierze parametry to sie pośmiejemy razem na forum :)
  • REKLAMA
  • #5 2404412
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    To by było dobre, bo w niektórych kolumnach empire kłada te hannseny zamiast TVM. Wyglądają identycznie, a graja jak kupa. Do tego jakieś dziwne 4drożne połączenia, kompletnie pomylona faza. Był taki temat juz na elektrodzie. Kazałem gościowi odłaczyć jeden z głośników w tej kaście (ten niskotonowy, ale nie subniskotonowy) i szok. Nagle sprzęt ożył. Ale bym się chętnie dowiedział coś na temat tych hannsenów. Robią podróbki ARN 226 i ARN 150
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #6 2405198
    Samoglow
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No dobra, OK. Ale jakie są do niego konkretne zastrzeżenia jako średniego? Czy dojdzie on do 5500 Hz? A co jest z nim nie tak jako niskotonówka, bardzo proszę o konkrety. Ja oczywiście zdaję sobie sprawę, że to nie jest nic rewelacyjnego, ale podajcie konkretne wrażenia. Szczególnie interesuje mnie on jako średni. Pozdrawiam!
  • #7 2405282
    daniel020
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Stary nie marnuj roboty zainwestuj w troszke lepszy srzet niema sensu tego montować tyle tylko ze ładnie wygląda.Pozdrawiam
  • #8 2405451
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Prawdopodobnie będzie miał bardzo poszarpaną charakterystykę w średnim pasmie. Do tego może się okazać ze ma jeszcze niższą sprawność od ARN
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania głośnika średniotonowego Hanssen HH 150 HQ jako zamiennika dla ARP 150 w zestawie trójdrożnym opartym na TVM ARN 226-03. Użytkownicy wskazują, że Hanssen HH 150 HQ to podróbka głośnika ARN 150 o słabej jakości wykonania i fatalnych parametrach, co skutkuje niską efektywnością i nieodpowiednim brzmieniem, zwłaszcza w paśmie średnim. Wskazano, że głośnik ten może mieć poszarpaną charakterystykę częstotliwościową i niższą sprawność niż oryginalny ARN. Nie jest pewne, czy HH 150 HQ osiąga pasmo do 5500 Hz, co jest kluczowe dla poprawnego działania zwrotnicy w planowanym układzie. Zalecane jest zainwestowanie w lepszy, dedykowany głośnik średniotonowy, aby uniknąć problemów z jakością dźwięku i trudnościami w tłumieniu niepożądanych efektów akustycznych. Wspomniano również o problemach z fazą i nieprawidłowym łączeniem głośników w niektórych kolumnach wykorzystujących Hansseny jako zamienniki TVM.
REKLAMA