logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai TV-2000A MK2 - trudności z włączeniem mimo napraw zasilacza

MARKOL 11 Mar 2006 23:11 1793 10
REKLAMA
  • #1 2403719
    MARKOL
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam mam taki tv jak w temacie i problem dotyczy właczenia po kilku probach sie udaje wymieniłem wszystkie elki w zasilaczu przelutowałem płyte i dalej to samo w czym tkwi problem prosze o jaka kolwiek pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2403787
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    W chwili właczenia proszę pomierzyć napięcia z zasilacza.Czy udaje się włączyc z pilota czy z klawiatury? Elki wymieniłeś również na wtórnej części zasilacza?
  • REKLAMA
  • #3 2403803
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    wymien elki w odchylaniu pionowym i podlacz zarowe do hota[ wylutuj ]czy dziala zasilacz
  • REKLAMA
  • #4 2403816
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Proponuję dokładnie obejżeć kondensatory typu pastylki może jest któraś z nich pęknięta i przywiera, jest to mało prawdopodobne, dlatego że wogule daje się załanczać, ale nie zaszkodzi to dokładnie sprawdzić.
    Pozdrawiam.
  • #6 2404865
    Lucjan RTV
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    witam,sprawdz c171
  • #7 2406493
    MARKOL
    Poziom 16  
    Lucjan RTV ten własnie kondensator wyglada na sprawny ale go nie wymieniłem miałes moze juz taki przypadek w tym modelu ??

Dodano po 11 [minuty]:

mirex tych oznaczen co mi podałes to niema na płycie
  • REKLAMA
  • #8 2406547
    gamid
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    wymien po stronie wtornej zasilaza dwa kondziołki 100 uF/160 i po sreonie pierwotnej tanzystor 2sB698

Dodano po 10 [minuty]:

w poprzednim poscie pomyliłem modele, na płyce zasilacza czestym powodem był winny c169-1uF/50V/ proszę jeszcze raz wymienic
  • Pomocny post
    #9 2407113
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Istotnie Markol. Pomyłka modeli. Pocieszam sie, że nie tylko mnie się przytrafiło. Ale do rzeczy.
    Nie wiadomo, czy nie włącza się ze stby do normalnej pracy, czy wcale się nie włącza.
    Jeśli praca zasilacza stby na T3/IC6 jest poprawna to odepnij złącze CN9,
    podłącz żarówkę i zwierając styki przekaźnika upewnij się czy przetwornica za każdym razem zadziała. Powtórz test sterując bazę Q30, czyli zwierając 6 i 5 złącza CN9.
    Jeśli zasilacz po teście dobry sprawdź sterowanie wł/wył z procesora.
    Jeśli i to chodzi a STK nie startuje to wymień R137 i R138. Nie mierz - wymień.
    Powodzenia!
  • #10 2410525
    MARKOL
    Poziom 16  
    mirex
    Wielkie dzieki ze sie interesujesz tematem ten tv sie załacza ale po kilku probach pochodzi chwile i sie wyłaczy ale to nie zawsze nieraz jak złapie to chodzi cały dzien problem jest w tym ze pracuje i niemam bardzo kiedy tego sprawdzic co piszecie ale mysle ze na dniach wroce do tematu diekuje wszystkim za pomoc jak sprawdze i kupie czesci to dam znac.
    Pozdrawiam
  • #11 2426706
    MARKOL
    Poziom 16  
    Dzieki kolego po wymianie tych elemetow tv narazie działa.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Funai TV-2000A MK2, który trudno włączyć mimo wymiany wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu i przelutowania płyty. Wskazano konieczność pomiaru napięć zasilacza przy włączaniu oraz sprawdzenia, czy włączenie następuje z pilota czy klawiatury. Sugerowano wymianę kondensatorów elektrolitycznych także po stronie wtórnej zasilacza oraz elementów w układzie odchylania pionowego. Zwrócono uwagę na kondensatory pastylkowe, które mogą być uszkodzone, oraz na rezystory R517, R518 i tranzystor Q504, a także na tranzystor 2SB698 i kondensator C169 (1uF/50V). Zalecano testy z użyciem żarówki i zwieranie styków przekaźnika na złączu CN9, a także wymianę rezystorów R137 i R138 bez pomiarów, jeśli układ STK nie startuje. Po wymianie wskazanych elementów telewizor działa poprawnie, choć problem z samoczynnym wyłączaniem się pojawiał się sporadycznie. Ostatecznie wymiana elementów pozwoliła na stabilną pracę urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA