logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Sagem D-box2 SAT obsługuje sharing? Jakie są wasze doświadczenia?

skip9 11 Mar 2006 23:38 10445 20
REKLAMA
  • #1 2403802
    skip9
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Planuje zakupić Sagem D-box2 SAT czy na tym sprzęcie jest możliwe ustawienie sharingu. Proszę o wskazówki jak on sie sprawuje
  • REKLAMA
  • #2 2404256
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    skip9 napisał:
    Planuje zakupić Sagem D-box2 SAT czy na tym sprzęcie jest możliwe ustawienie sharingu. Proszę o wskazówki jak on sie sprawuje

podlaczasz kabel sieciowy do dboxa, ndajesz mu ip, wpisujesz odpowienida linijke z danymi dawcy, i masz sharing
  • #3 2404448
    skip9
    Poziom 11  
    czy ktoś może kożysta z tego tuneta i może sie wypowiedzieć na jego temat. Jak wyglada wgrywanie listy kanałów i jak się sprawuję porównująć do innych d-boxów
  • #4 2404917
    Adam_uS
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    jeśli chodzi o d-box2 to ten sprzęt nadaje sie świetnie do sharingu bo ma karte sieciowo więc jeśli masz modem z routerem to możesz kożystać z sharingu mając wyłączony komputer. Inna sprawa na d-box2 na jako jedne z pierwszych wyszły softy z polsatem w emu. Ten tuner ma dużo innych bajerków jak np. możesz zgrywać filmy z niego na komputer, możesz słuchać muzyki i oglądać filmy które masz na dysku komputera itp. to wszystko dzięki karcie sieciowej....
  • #5 2405094
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Mam ustawiony serwer na Dbox2 Sagem kablowy i sieć (modemo-ruter NEOSTRADY )zrobioną na 5 Sagemach SAT w tym 3 na WLAN i 2 na LAN i to wszystko śmiga aż miło bez udziału komputera i jednocześnie można oglądać programy i sterować Dbox2 po LAN.Krótko mówiąc w związku z tym że mają wgranego LINUXA nie mają sobie równych biorąc pod uwagę możliwości w stosunku do ich ceny.Dziwię się dlaczego ludzie wolą kupić DSX,DSB,1430 zamiast tak zaawansowanego technicznie i programowo DBOX2.Jeżeli ktoś potrafi sobie poradzić z komputerem to napewno poradzi sobie z DBOX2. DBOX2 - górą!.
    Powodzenia!
  • #6 2405538
    Adam_uS
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    na np. dreamboxy są dwukrotnie doroższe od d-box2 a niemają większych możliwości.
  • REKLAMA
  • #7 2409680
    skip9
    Poziom 11  
    Czy ktosmoże opisać mi w jaki sposób ustawic sharing albo gdzie moge znajść opis tego. Jak wgrać odpowiedni plugin itd.
  • REKLAMA
  • #11 2416898
    skip9
    Poziom 11  
    Kupiłem sagema ustawiłem sharing ale przy dłyższym ogladaniu lub czasami przy zmianie programu zacina sie obraz i dźwięk do tego stopnia że musze wyłączyć dekoder. Jaka może byc tego przyczyna
  • #12 2416940
    MIREK54
    Poziom 26  
    Czy na FTA też się tak dzieje?
    Tylko mgcamd wznawia połączenie.
    Powodzenia!
  • #13 2420685
    skip9
    Poziom 11  
    Problem jest tylko na kanałach kodowanych
  • #14 2421652
    MIREK54
    Poziom 26  
    Prawdopodobnie masz problem z image.
    Na moim Sagemie zagadał dobrze dopiero K2 Bonmisa jako czwarty który wgrałem.
    Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #15 2425562
    skip9
    Poziom 11  
    A gdzie mogę znajść image K2 Bonmisa i czy on jest w wersji PL
  • #16 2426049
    MIREK54
    Poziom 26  
    Akurat K2 Bonmisa nie jest już rozwijane - ale ja je swojego czasu dostosowałem do swoich potrzeb i śmiga jako serwer do dzisiaj i nie zamierzam tego zmieniać bo serwer u mnie nie jest podłaczony do TV.
    A na klientach musiałem dostosować image Amatora i też śmiga-ze względu na rozwój tego image.Obydwa są w języku ojczystym!
    http://rolnik.etv-bis.com/
  • #17 2426298
    skip9
    Poziom 11  
    Na moim tunerze jest Image:
    K2-SquashFS
    Erstellt 17.Juli 2005
    CVS-Stand 17 Juli 2005

Kernel 2.4.31.gcc 3.35. CVS diverse

Ale wyglada na to ze jest problem z EMU bo jak zrestartuje emu to załapie klucze i jest ok.
    Ale czasami coś mu "odwali" i pomaga tylko wyłączenie z zasilania.
    Sharing mam ustawiony na NEWCAMD
    Co może być tego przyczyną:
    -Tuner
    -Usługodawca z sharingu
    -może konwenter sat
  • #18 2426607
    MIREK54
    Poziom 26  
    Na newcamd nie wznawia połączenia ustaw na mgcamd i powinno śmigać!Tylko przełącz emu i powinno chodzić.
    Powodzenia!
  • #19 2428957
    skip9
    Poziom 11  
    a gdzie moge znajsc scieżke do tego pluginu mgcamd bo do newcamd mam /var/tuxbox/config/newcamd/newcamd.conf
  • #20 2429598
    MIREK54
    Poziom 26  
    Nie pamiętam ścieżki ale chodzi o plik: newcamd.list i w nim trzeba wpisać linijkę od dawcy i wtedy będzie śmigało na mgcamd.

Znalazłem:
    newcamd.conf i w /var/keys/newcamd.list

Powodzenia
  • #21 2489039
    skip9
    Poziom 11  
    Przyczyną zawieszania sie był sam sprzęt wymieniłem Sagema na Nokie i działa bezproblemowo.
    Czyli morał z tego taki że lepiej zainwestować w Nokie

Podsumowanie tematu

✨ Sagem D-box2 SAT obsługuje sharing dzięki wbudowanej karcie sieciowej, co umożliwia podłączenie do sieci i korzystanie z usług sharingu bez konieczności włączonego komputera. Ustawienie sharingu wymaga wpisania odpowiednich danych dawcy w plikach konfiguracyjnych, takich jak newcamd.list lub konfiguracja dla mgcamd. D-box2 działa pod kontrolą systemu Linux, co pozwala na instalację różnych image'ów i pluginów, a także dodatkowe funkcje multimedialne, jak zgrywanie filmów czy odtwarzanie plików z dysku sieciowego. Problemy z zacinaniem obrazu i dźwięku na kanałach kodowanych mogą wynikać z nieodpowiedniego image'u lub konfiguracji emu; zalecane jest używanie mgcamd zamiast newcamd, gdyż mgcamd lepiej wznawia połączenia. Popularnym image'em jest K2 Bonmisa, choć nie jest już rozwijany, a jego polskie wersje można znaleźć na forach. Ostatecznie, problemy ze stabilnością mogą być spowodowane sprzętem, co potwierdza wymiana Sagema na Nokie, która działa bezproblemowo. W dyskusji podkreślono, że D-box2 jest technicznie zaawansowany i oferuje więcej funkcji niż droższe modele konkurencji, takich jak Dreamboxy czy DSX, DSB, 1430.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA