logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Blaupunkt Gta 2200 (600W) - czerwona dioda i brzęczenie zwrotnicy

piter.sw 12 Mar 2006 01:29 4298 7
REKLAMA
  • #1 2404092
    piter.sw
    Poziom 11  
    WItam wszystkich.

Chciałbym powiedzieć jak naprawic usterkę we wzmacniaczach ( przynajmniej w tym z tematu).

Opis usterki:
    Po włączeniu wzmacniacza świeci sie czerwona dioda "protection" i słychac charakterystyczne brzęczenie zwrotnicy we wzmacniaczu.

Naprawa
    Mianowicie doradzam sprawdzic czy nie ma jakiegos zimnego lutu (zwlaszcza na nożkach zwrotnicy oraz tranzystorów). Oraz poprawic luty na masie (tam tez moze byc zimny lut i wtedy zwrotnica bedzie miała złą mase).

Ja tak postapiłem i jak do tej pory wzmacniacz dzała.

Mam nadzieję ze komus pomogłem :D POZDRAWIAM:D
  • REKLAMA
  • #2 2405267
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Witam
    Jak masz możliwość to wrzuć zdjęcia wnętrza wzmacniacza.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2405328
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Kolego tam nie ma ZWROTNICY tylko PRZETWORNICA jak juz.Zwrotnica moze byc w kolumnie glosnikowej albo w antenie!
  • REKLAMA
  • #4 2407419
    piter.sw
    Poziom 11  
    Tak masz racje marian1981.02 przepraszam za błąd, jestem troche poczatkujący, zwracam honor :)

A co do zdjęc to moze zrobie zaraz kilka i wstawie.
    Pozdrawiam i dzieki za poprawienie mnie :)

Dodano po 31 [minuty]:

A oto kilka zdjęc wnętrza mojego wzmacniacza, sa troche ciemne, ale mysle ze nie jest az tak zle.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Blaupunkt Gta 2200 (600W) - czerwona dioda i brzęczenie zwrotnicy wzmak 3.jpg (141.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Blaupunkt Gta 2200 (600W) - czerwona dioda i brzęczenie zwrotnicy wzmak 2.jpg (83.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Blaupunkt Gta 2200 (600W) - czerwona dioda i brzęczenie zwrotnicy wzmak 1.jpg (118.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2570364
    tere1
    Poziom 2  
    Witam kupiłem ostatnio taki sam wzmacniacz jednak nie mam do niego zadnej instrukcji mam prosbe prosze o jakis opis do tego wzmacniacza co do czego gdzie plus gdzie minus i jak go zmostkowac na 300Wrms bardzo prosze o odpowiedz
  • REKLAMA
  • #6 2570646
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    w tych wzmacnioaczach leci zawsze którys kanał i włacza sie zabezpieczenie, sprawdz tranzystory w koncówce napewno ktrys walnał
    pozdrawiam
  • #7 2571207
    tere1
    Poziom 2  
    Hmm mi niedokladnie o to chodzilo podpielem sie pod ten temat bo nie chcialem zakladac nowego
  • #8 2576305
    piter.sw
    Poziom 11  
    tere1: Witam kupiłem ostatnio taki sam wzmacniacz jednak nie mam do niego zadnej instrukcji mam prosbe prosze o jakis opis do tego wzmacniacza co do czego gdzie plus gdzie minus i jak go zmostkowac na 300Wrms bardzo prosze o odpowiedz

piter.sw: Ale chodzi panu o wyprowadzenia na zewnątrz wzmacniacza?? Nie ma pan ich opisanych, czy chodzi panu o cały schemat ideowy wzmacniacza, bo takiego schematu nie posiadam. A co do opisów na zewnątrz wzmacniacza to moge wstawić fotki.
    POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Blaupunkt GTA 2200 (600W) po włączeniu sygnalizuje usterkę czerwoną diodą "protection" oraz generuje brzęczenie przetwornicy (nie zwrotnicy, jak początkowo błędnie wskazano). Przyczyną problemu mogą być zimne luty, zwłaszcza na nóżkach przetwornicy i tranzystorów końcowych, a także na masie, co powoduje nieprawidłowe działanie układu zabezpieczeń i charakterystyczne brzęczenie. Naprawa polega na dokładnym sprawdzeniu i poprawieniu lutów w tych miejscach. Dodatkowo pojawiły się pytania o schematy i opisy wyprowadzeń wzmacniacza, jednak schemat ideowy nie jest dostępny, natomiast możliwe jest udostępnienie zdjęć wnętrza i opisów zewnętrznych wyprowadzeń. Wzmacniacze tego typu często mają problemy z uszkodzonymi tranzystorami końcowymi, co również może powodować włączanie zabezpieczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA