logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik gaśnie na gazie przy instalacji MAXI LAMBDA – odpala tylko na benzynie

jurek46 13 Mar 2006 19:43 1695 7
REKLAMA
  • #1 2410236
    jurek46
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Co może być przyczyną gaśnięcia silnika uruchomionego w układzie ;benzyna-gaz;Muszę odpalać na benzynie i dopiero przełaczyc na ;benzyna-gaz;i powyżej ok.2000obrotów jest ok.Pali na gazie.Jednostka sterująca układem to MAXI LAMBDA.Usterka poważna czy zła regulacja?Jest to mój ;nowy nabytek; więc nie wiem.
  • REKLAMA
  • #2 2410291
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Najpierw trzeba wyregulować , jeśli nadal będzie żle to dopiero wtedy należy szukać przyczyny.
  • REKLAMA
  • #3 2737825
    Marek_47
    Poziom 1  
    Mam ten sam problem po wymianie filtra powietrza i gazu :(, przy zimnym silniku gasnie w chwili przejscia z benzynki na gaz, gdy silnik jest ciepły niema problemu. Niestety Maxi lambda do programowania sterownika zastosowałą populrny w sprzecie audio wtyk diodowy - ale niestety mało populany w motoryzacji. W jeleniej górze nie ma gazownika ktory dysponowałby taka przejsciówka :(, cóz pozostaje mi chyba liczyc na czyjąś pomoc lub poszukac schematu i metoda "lutownica i ..." wykonac sobie drobne usprawnienie :)
  • REKLAMA
  • #4 2739091
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 342
    Regulacja może w takich wypadkach pomóc ale nie zawsze musi. Miałem kilka przypadków, że trzeba było zregenerować parownik i dopiero dało się usunąć usterkę. Jeżeli membramy w parowniku są już zbyt sztywne to zanim parownik zostanie porządnie rozgrzany mogą być problemy z przejściem benzyna-gaz a potem nierówna praca na gazie na biegu jałowym...
  • #5 2741180
    wiercik0
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Podeć do mechanika i poproś o skasowanie błedów z komputera być może miał jakiś problem i błędy nie pozwalają mu na normalną pracę
  • #6 2742060
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Nie napisałeś jeszcze jaki to samochód
  • REKLAMA
  • #7 2791429
    granda
    Poziom 11  
    ten komputer gazowy posiada jakiś silniczek krokowy jeśli tak to zamień go na register (śrube) sprawdz reakcje na różnej temp silnika :D
  • #8 2914186
    jurek46
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    14 Sie 2006 11:25 Re: Problem z gazem

--------------------------------------------------------------------------------

Po kilku wizytach w stacjach obsługi poznałem tajniki regulacji i sam doszedłem co i jak.Metodą prób i błędów"wyregulowałem"i jest lepiej.Zależy też dużo od gazu.Proponuję tankować w jednej i tej samej stacji a problem powinien zniknąć.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem gaśnięcia silnika przy przejściu z benzyny na gaz w instalacji MAXI LAMBDA może wynikać z nieprawidłowej regulacji układu lub uszkodzenia komponentów, takich jak parownik. Zaleca się najpierw dokładną regulację systemu, gdyż często to rozwiązuje problem. W przypadku utrzymujących się trudności warto sprawdzić stan membran parownika, które mogą być zbyt sztywne i powodować problemy z przejściem na gaz, szczególnie przy zimnym silniku. Dodatkowo, wskazane jest skasowanie błędów w komputerze sterującym, co może przywrócić prawidłową pracę. W niektórych instalacjach komputer gazowy posiada silniczek krokowy, który można zastąpić regulatorem śrubowym, co może poprawić reakcję układu na zmiany temperatury silnika. Również jakość i stałość źródła gazu mają wpływ na stabilność pracy silnika na gazie. Ostatecznie, metoda prób i błędów oraz konsekwentna regulacja pozwoliły na poprawę działania układu w omawianym przypadku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA