logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z instalacją LPG z elektroniką MaxiLambda Lecho

DarekL. 06 Sie 2007 22:26 3384 9
REKLAMA
  • #1 4152699
    DarekL.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    Kupiłem niedawno Passata B4 z 1996 r z silnikiem 1,8 ADZ z założoną instalacją lpg przebieg udokumentowany 138 tyś w tym ok. 7 tyś przejechane na gazie i problem polega na tym, że w momencie przełączania z benzyny na gaz (przy obrotach ok. 2000) silnik się dławi i czasami gaśnie bywa tak że musze kilka razy odpalać silnik jak przejdzie na gaz to już nie ma żadnych problemów silnik pracuje równomiernie, byłem w warsztacie w którym była montowana ta instalacja był podłączony komputer i niby wszystko jest ustawione tak jak powinno być.
  • REKLAMA
  • #2 4152942
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    to byłby objaw spalania obu paliw na raz i zbyt długiego nakładania sie na siebie faz odciecia wtryskiwacza.Proponuje zastapic oryginalne rozciecie komputera Maxi zwyklym przekaznikiem.

Potrzebujesz do tego przekaźnik samochodowy, tzw. "rozwierny", który po dojściu "plusa" rozwiera styki.

i winnes go podłaczyc tak:
    problem z instalacją LPG z elektroniką MaxiLambda Lecho
  • REKLAMA
  • #3 4153046
    orionbenny
    Poziom 14  
    Ocena: 52
    Lepiej wyregulować zwłokę w emulatorze.
  • #4 4153074
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    nie pamietam czy to jest wykonalne z poziomu softu.Bo jesli chodzi o mechaniczna regulacje to MAXI jej nie posiada przeciez, a emulatora na monowtrysk nie ma...Ale chyba juz ktos to ogladał jak pisze kolega,wiec by to wyregulował jesliby to było mozliwe...
    A to co zaproponowałem w przypadku tej usterki przyniesie porzadany efekt.
  • REKLAMA
  • #5 4153123
    orionbenny
    Poziom 14  
    Ocena: 52
    Jest taka funkcja w programie ale tylko w mono.
    Najwyraźniej ci fachowcy nie bardzo wiedzieli, co czynią
  • REKLAMA
  • #6 4153178
    DarekL.
    Poziom 13  
    dziękuje za zainteresowanie moim problemem, znalazłem na stronie producenta dokładny opis strojenia sterownika przy pomocy programu komputerowe MAXILAMBDA http://www.lecholpg.pl/pl/pliki/instrukcjamaxilambdapl.pdf i z tego co tu wyczytałem to faktycznie ten fachowiec raczej nie bardzo miał pojęcie co robił. W rozdziale strojenie punkt 8 Rodzaj obrotów mam ustawione na MALEJĄCE bo moment przełączenia na gaz jest przy spadku obrotów i wtedy silnik się dławi myślę że wystarczy przełączyć na ROSNĄCE i problem zniknie. Sam sobie z tym raczej nie poradzę bo nie mam interfejsu do tego a najgorsze jest to że w miejscowości w której mieszkam nie ma nikogo kto się zajmuje instalowanie lecho a ten samochód był kupiony w Koszalinie i tam było to instalowane
  • #7 4155845
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    ale to ze nie instaluja nie znaczy ze nie potrafia tego zestroic(no chyba ze powaznie nie potrafia to omin ich dalekim lukiem).To raczej nie jest kwestia ustawienia momentu przełączenia,bo zazwyczaj wlasnie takie rozwiazanie powoduje brak szrpniecia kiedy chcesz ruszyc i zapomnisz wczesniej przegazowac aby auto przeszło na LPG.To raczej napewno jest kwestia czasu nakładania sie paliw.
  • #8 4227811
    DarekL.
    Poziom 13  
    Witam ponownie, problem przełączania z benzyny na gaz został rozwiązany znalazłem fachowca który mi to zestroił i po czasie mam następny problem za wolno schodzą obroty na gazie i jak jadę w trasie to samoczynnie przełącza się na benzynę i nie mogę wy czaić w którym momencie i już mam dość tego lecho mam zamiar zmienić elektronikę na elpigaz i w związku z tym mam pytanie czy to dobry wybór, kiedyś miałem w golfie 3 instalacje elpigaz i byłem z niej bardzo zadowolony.
  • #9 4229516
    Mariot123
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    samoczynne przełączanie to najprawdopodobie wina zaniku masy miałem podobny problem i wymieniałem całą wiązkę elektryczną od sterownika lpg ja osobiście polecam Tobie BingoM firmy KME pracują aż miło podrawiam
  • #10 4230065
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    Nie no na Elpigaz nie zmieniaj jesli wogole to jak radzi kolega wsadz Bingo.
    Przelaczanie moze tez byc wina słabego sygnału predkosci obrotowej,czyli minusa na cewce/aparacie zapłonowym.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Passata B4 z 1996 roku z silnikiem 1,8 ADZ i instalacją LPG MaxiLambda Lecho zgłasza problem z przełączaniem z benzyny na gaz przy około 2000 obr./min, gdzie silnik się dławi i czasami gaśnie. Diagnostyka w warsztacie montującym instalację nie wykazała błędów, jednak sugerowano, że problem może wynikać ze spalania obu paliw jednocześnie i nakładania się faz odcięcia wtryskiwacza. Proponowano zastąpienie oryginalnego rozcięcia komputera Maxi przekaźnikiem samochodowym typu rozwierny lub regulację zwłoki w emulatorze, choć mechaniczna regulacja w MaxiLambda jest niemożliwa, a emulatora dla monowtrysku brak. W programie sterownika istnieje funkcja regulacji momentu przełączenia (obroty malejące lub rosnące), która może rozwiązać problem dławnienia silnika, jednak wymaga interfejsu komputerowego i fachowej obsługi, niedostępnej lokalnie. Po znalezieniu specjalisty problem przełączania został rozwiązany, lecz pojawił się nowy – zbyt wolne schodzenie obrotów na gazie powodujące samoczynne przełączanie na benzynę podczas jazdy. Przyczyną może być zanikanie masy lub słaby sygnał prędkości obrotowej (minus na cewce zapłonowej). W dyskusji odradzano zmianę elektroniki na Elpigaz, rekomendując zamiast tego sterownik Bingo firmy KME, który jest chwalony za niezawodność i stabilną pracę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA