logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana rozmiaru partycji. Partycja podstawowa i rozszerzona.

cherry34 13 Mar 2006 20:27 6813 7
REKLAMA
  • #1 2410437
    cherry34
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam.
    Mam dysk 120GB, podzielony, jak następuje: 10GB - system (NTFS) - partycja podstawowa, oraz partycja rozszerzona. W partycji rozszerzonej mam kolejne dwie tj. 1,5GB - plik wymiany i druga partycja ~108,5GB.
    Chcę zwiększyć rozmiar partycji podstawowej kosztem rozszerzonej, ale nie wiem jak to zrobić. Mogę zmienić rozmiar partycji (tej 108,5GB na powiedzmy 98,5GB) i wówczas zostaje mi wolne miejsce na partycji rozszerzonej. Czy da się zmienić wielkość partycji rozszerzonej, w której jest wolne miejsce (nie podzielone na partycje)?
    Mam nadzieję że zostanę zrozumiany.
    Dodam, że używałem Partition Magica.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2410915
    BurnIt
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Pobaw sie programem Partition Magic...tam mozna chyba takie rzeczy robic bez formata
  • REKLAMA
  • #3 2411305
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    tak da się zrobić bez problemu , użyj funkcji resize a partition,zwiększ rozmiar partycji podstawowej do takiego jaki chcesz , następnie zobacz jak program to ułożył , jeśli zbytnio zmniejszył partycje pliku wymiany to w drugim kroku ją zwiększ i zobacz itd , pozdrawiam
  • #4 2411343
    darekxg
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Pamietaj ze jakakolwiek ingerencja w system partycji wiaze sie z wiekszym czy mniejszym ryzykiem teoretycznie jest wiec mozliwosc utraty wszystkich danych wiec zamim cos zrobisz upewnij sie 3 razy
  • REKLAMA
  • #5 2411382
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Dodam swoje 3 grosze... O ile zmiana wielkosci partycji w obrebie jednego typu partycji (czyli np zwiekszenie jednego dysku logicznego kosztem drugiego) przebiega bez problemow o tyle w obrebie roznych typow partycji jest juz nieco gorzej. Z przykroscia stwierdzam, ze kilka razy przekonalem sie o tym na wlasnej skorze. Skutki byly takie (nie zawsze ale jednak...), ze jedna z partycji mi znikala.
    Tak wiec, jak pisal kolega darekxg, trzeba sie zastanowic zanim zacznie sie cos z partycjami robic.
    Uwazam, ze o wiele bezpieczniej jest isc do jakiegos kolegi z duzym dyskiem i zgrac co trzeba na jego dysk i partycje bez strachu zalozyc od nowa.
  • #6 2411648
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Jeszcze ja dorzucę 3 grosze. PAMIETAJ, zawsze scandisk i defragmentacja dysków przed wszelkimi zmianami. Juz niejeden sie przekonał, że źle zrobił nie robiąc tych czynności. Dysk z błędami szybko się wysypie, a sfragmentowany szybciej wykona operacje, które mogą pochłonąć nawet kilka godzin. Nie wolno przerywać zaczętych operacji, musi dojść do końca.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2413690
    cherry34
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Ojojojoj
    Czy ktoś wziął pod uwagę że zmieniam rozmiar partycji podstawowej, ale nie mam w tej chwili żadnego miejsca niepodzielonego na partycje? Mój Partition Magic pozwala zwiększyć rozmiar partycji tylko wtedy kiedy na dysku jest miejsce nie przydzielone do żadnej partycji. Tak więc jeśli zmniejszę sobie moją "d:\" (jest ona w partycji rozszerzonej) to nie skurczy mi się ta rozszerzona partycja, a samej partycji rozszerzonej nie można zmienić rozmiaru. Można zmienić rozmiary dysków logicznych w tej partycji oraz rozmiar partycji podstawowej. Czyli jeśli uda mi się zmniejszyć wielkość partycji rozszerzonej będę mógł powiększyć podstawową. Tu jest pies pogrzebany.
    Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

Mam!
    Należy utworzyć PM 8.0 dysk logiczny z pustego miejsca powstałego na skutek zmniejszenia partycji "d:\", a następnie scalić te 2 dyski logiczne.

Dodano po 7 [minuty]:

Ojojojojojoj
    Oczywiście PM7.0 też to potrafi. Jeśli ktoś się znajduje w poblużu to proszę mnie pacnąć kijkiem w główkę. Nie wiem dlaczego mi to nie wychodziło.
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za rady.
  • #8 2414607
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    nieźle namieszałeś ale bardziej liczy się efekt niż metoda , a PM daje kilka sposobów do osiągnięcia tego samego. Najprościej jednak wybrać resize partition z tasks , zwiększasz rozmiar dowolnej partycji , a ona dodaje sobie potrzebną przestrzeń kosztem wolnego miejsca innych partycji . Nie mylić tego z opcją resize/move z partition oparations.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dysk 120GB podzielony jest na partycję podstawową 10GB (NTFS) oraz partycję rozszerzoną zawierającą dwie partycje logiczne: 1,5GB plik wymiany i około 108,5GB drugą partycję. Celem jest zwiększenie rozmiaru partycji podstawowej kosztem partycji rozszerzonej. Problemem jest brak wolnego, nieprzydzielonego miejsca na dysku, co ogranicza możliwość powiększenia partycji podstawowej bez zmiany rozmiaru partycji rozszerzonej. Partycja rozszerzona nie może być bezpośrednio zmieniona, ale można zmieniać rozmiary partycji logicznych w jej obrębie. Rozwiązaniem jest zmniejszenie jednej z partycji logicznych w partycji rozszerzonej, utworzenie nowej partycji logicznej z powstałego wolnego miejsca, a następnie scalenie tych partycji logicznych. Zaleca się użycie programu Partition Magic (wersje 7.0 lub 8.0), który oferuje funkcje resize partition oraz możliwość zarządzania partycjami bez konieczności formatowania. Przed operacjami należy wykonać defragmentację i scandisk, a także pamiętać o ryzyku utraty danych, dlatego warto wykonać kopię zapasową. Użytkownicy podkreślają, że zmiany w systemie partycji niosą ryzyko i należy je przeprowadzać ostrożnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA