logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot od DVD typ DV8631V. Dlaczego pilot od DVD nie chce sterować TV?

Witold5 13 Mar 2006 21:22 2651 12
REKLAMA
  • #1 2410750
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 725
    Wysiadło mi pół pilota tzn.nie działa ta częśc od TV.Wylana była woda z wazonu na piloty.Wyjąłem natychmiast baterię wysuszyłem i okazało się że ta częśc od obsługi telewizora nie działa.Byłem z nim w warsztacie.Fachowiec stwierdził,że pilot sygnały wysyła.Pilot oryginalny telewizorem steruje,czyli odbiornik w TV jest sprawny.Czemu więc pilot od DVD nie chce sterowac telewizorem.Czy ktoś z Panów może mi podpowiedziec co jest grane,czy to jest do naprawy.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2413829
    loboo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    cześć
    a może pilot się przeprogramował podczas zalania i pracuje ale z wirtualnym telewizorem
  • #3 2413887
    cr125
    Poziom 11  
    Rozkręć i wyczyść morze po wysuszeniu został w środku osad ktury powoduje zwarcie na tej połówce.
  • REKLAMA
  • #4 2414452
    antyquariat
    Poziom 11  
    posprawdzaj luty na płytce, a jesli to nie pomoze to dokładnie wyczyść płytkę i klawiaturę
  • #5 2414538
    konrad_adept
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Popieram pomysł kolego Loboo ale moze poprostu padl w nim uklad który odpowieda za programowanie sie do danego odbiornika. Miałem podobny przypadek z uniwersalnym pilotem, wysyłał on wtedy sygnały (czyli tak jak Twoj jesli wierzyc fachowcowi) ale caly czas to byl identyczny kod w moim przypadku. Po tym jak kupilem nowy a stary poszedl w kosz dowiedzialem sie że ponoć wystarczylo tylko wymienic maly scalak i bylo by OK
  • #6 2414831
    Witold5
    Poziom 32  
    Witam.
    Odpowiadam:jest to pilot oryginalny od DVD typ jak w tytule,co do czyszczenia,zrobiłem tak jak radzicie - okazuje się że jest bardzo szczelny ani kropelki w środku nie było,ale przemyłem wnętrze tzn.płytkę i przyciski.Bez efektu.Co do zimnych lutów,popatrzyłem przez szkło powjększające,nic podejrzanego nie widzę,zresztą sprzęt ma dopiero jeden rok.We wnętrzu jest tylko scalak,kondensator i dioda nadawcza.Może to ten scalak?Radźcie coś Panowie co robic?Paskudnie się ogląda film z DVD,kiedy,żeby podgłosic muszę brac drugigo pilota....Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2639769
    Witold5
    Poziom 32  
    Sytuacja jest następująca:zamówiłem nowy pilot.Zadowolony przyjechałem do domu i ... bez efektu.Nadal częśc TV nie działa,mam teraz dwa piloty.Wniosek z tego że pilot jest chyba sprawny.Dzwoniłem do serwisu,stwierdził że wina odbiornika,jednak gdy im powiedziałem,że na oryginalnym pilocie od TV wszystko się dobrze przełącza to zaczął się jąkac i kazał mi zadzwonic za kilka dni to oni to sprawdzą.O co w tym wszystkim chodzi,może tu są jakieś kody a ja może niechcący coś pochrzaniłem.Kolega "loboo" coś pisał o przeprogramowaniu pilota.Może byś rozwinął temat.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 2640983
    konrad_adept
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nie powiem jest to dosyć ciekawa sytuacja :/ myślę że żeby zlokalizować czy błąd leży na 100% po stronie pilotów czy TV trzeba by porównać sygnały wysyłane przez piloty. Można to zrobić za pomocą programu Girder i odpowiedniego odbiornika do komputera. Szczególny jak zrobić taki bardzo prosty odbiornik są tutaj http://www.elektroda.net/dla_kompa/girder.html
    W każdym razie program girder czyta kody wysyłane przez piloty i można wtedy porównać czy pod danym guzikiem w różnych pilotach są te same kody jeśli tak to znaczy, że cos jest nie tak w TV jeśli są różne to oznacza błędy w pilotach.
  • Pomocny post
    #9 2641079
    w
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    1. Przytrzymując w pilocie wciśnięty przycisk wyłącznika
    głównego (TV POWER), za pomocą przycisków
    numerycznych wybierz kod producenta Twojego
    telewizora (patrz tabela poniżej).
    2. Zwolnij przycisk wyłącznika głównego (TV
    POWER).
    Wykaz kodów producentów telewizorów, które
    można obsługiwać za pomocą pilota zdalnego
    sterowania
    Jeśli na wykazie znajduje się więcej niż jeden kod,
    próbuj wprowadzać je po kolei, dopóki nie znajdziesz
    tego, który umożliwia obsługę Twojego telewizora.
    Producent Numer kodu
    LG / GoldStar 1 (Domyślny), 2
    Zenith 1, 3, 4
    Samsung 6, 7
    Sony 8, 9
  • #10 2645896
    Witold5
    Poziom 32  
    Kolego "w" postępuję w/g wskazówek i nic się nie dzieje.Zaś do kolegi "konrad_adept" propozycja ciekawa ale pomyślę o tym jak już nie da rady nic zrobic.Dzwoniłem jeszcze raz do serwisu,powiedzieli że ciekawa sprawa,zadzwoń po niedzieli rozpatrzymy sprawę.Tyle się dowiedziałem.Może Panowie jeszcze coś wymyślicie.Pozdrawiam.
  • #11 2659862
    Witold5
    Poziom 32  
    Kolego "w" znalazłem tekst Twojej wypowiedzi w "funkcjach dodatkowych" instrukcji obsługi tego sprzętu.Przeczytałem uważniej i pilot jest sprawny.Otóż kod,który wprowadzałem wcześniej był nie ten (1 - to jest domyślny) za nim jest przecinek a ja go nie zauważyłem i za domyślny brałem 2,a to właśnie 2 jest kodem LG.Po wprowadzeniu tego kodu w/g instrukcji pilot ożył.Teraz mam jeden (nowy) na zbyciu (jakby ktoś potrzebował).Pytanie - jak pilot się rozkodował?Przy wymianie baterii.Czyli po wymianie baterii trzeba pilot znowu zaprogramowac.Chcę Panu podziękowac za naprowadzenie.Dziękuję też pozostałym Panom za zainteresowanie.Pozdrawiam.Zamykam temat.
  • #12 2662080
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    Sprawdz gumki stykowe z tej części pilota.
  • #13 2663200
    Witold5
    Poziom 32  
    Panie "marcinie.koz2910" nie czytał Pan wszystkich inforamcji.Napisałem,że nowy pilot taż nic nie zmienił,czyli gumek nie muszę czyścic,a na końcu napisałem że sprawa już rozwjązana.Proszę przeczytac wyżej.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pilot oryginalny do odtwarzacza DVD typ DV8631V przestał sterować telewizorem po zalaniu wodą. Po wysuszeniu i czyszczeniu wnętrza pilot nadal nie działał poprawnie w części odpowiadającej za TV, mimo że wysyłał sygnały i odbiornik TV był sprawny. Sugerowano możliwe uszkodzenie scalaka odpowiedzialnego za programowanie pilota lub zwarcia spowodowane osadami po zalaniu. Próbowano także sprawdzić lutowania i gumki stykowe, jednak bez efektu. Wymiana pilota na nowy nie rozwiązała problemu, co wskazywało na konieczność prawidłowego zaprogramowania pilota do telewizora. Ostatecznie problem rozwiązało wprowadzenie właściwego kodu producenta telewizora (LG - kod 2) zgodnie z instrukcją, co przywróciło funkcjonalność pilota. Okazało się, że po wymianie baterii pilot wymaga ponownego programowania kodów sterowania TV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA