Nieco nowych faktów odnośnie oprogramowania U/D Rokoneta. Po dogłębnej analizie serdecznie odradzam te systemy

ale to tak na marginesie, a dla chcących się dogadać z RP 296 i zapewne pokrewnymi -po 0,5. - nabyć drogą kupna niesamowicie drogi "kabelek" z przejściówką w wersji do danej centrali.
po 1. program w dosie lub pod windows + patch ze stronki janex-a do wersji pod winows(pliki wrzucić w katalog programu),
http://www.janexint.com.pl( uwaga - serwis krzyczy przez telefon na dzwoniących) ściągnąć zainstalować bazę DAO,
po 2. w programie windowsowym zamiast paska postępu na dole po prawej w pasku stanu powinny być "diody" czyli 3 czerwone lub zielone mrygające podczas komunikacji kółeczka - w opcjach komunikacji powinna być opcja wyboru połączenia między modemem a RS232... ja ten windowsowy odpalam z pliku I_orbit.exe w katalogu głównym programu i wtedy to mam bo ten, który powinien działać (prowadzi do niego skrót na pulpicie i w menu start)nawet po aktualizacji nie działa czyli nie ma opcji wyboru komunikacji pomiędzy modem a rs( jakaś porażka) jest tylko modem, czasem po odpaleniu program skraca opisy menu - ale po wczytaniu klienta jest już prawieOK(prawie czyni wielką różnicę

)
Po 3 - system nie może być w alarmie, ani uzbrojony(żadna ze stref!) i w trybie serwisowym, bo nie uzyskamy komunikacji! (tak na marginesie 1 uruchomienie systemu alarmowego - najlepiej przeskanować magistralę oraz odszukać/wpisać chociaż jeden manipulator, najlepiej ten, który jest pod ręką bo inaczej będzie tylko rokonet please wait i press * to install

i wyleźć z serwisu, wcześniej wywalić wszystkie linie etc coby nie generował alarmu ) Wybieramy nowego klienta, zmieniamy typ centrali i PO KOLEI ściągamy ew. wysyłamy ekrany... program ma niestety problem z aktualizacją całości - np, potrafi nie widzieć po zgraniu z centrali opisów lini powyżęj nr 8 czyli ekspanderów etc.
po 4 W programie pod DOS należy uważać by nie wrzucić sobie pustej konfiguracji do systemu - program nie prosi o potwierdzenia, Upload służy do ściągania danych z centrali, Download do wgrywania danych DO centrali. I tyle. Miłej zabawy z tym wynalazkiem:)
Aha, mam jeszce jakąś starą instrukcję instalacji i obsługi programu pod windows po naszemu, jak ktoś chce to zapraszam.
Na koniec jeszcze dodam że programy działają jednakowo ekhm.. rewelacyjnie zarówno pod win98 se jak i pod XP prof, na różnych sprzętach. Różnic nie zaobserwowano. On-line czyli stan wejść, stref i możliwość sterowania uzbrajaniem/rozbrajaniem etc jest w obu pod win działa zdecydowanie wolniej. Tłumaczenie tekstów w programie na nasz są do bani, ale można to sobie poprawić w opcjach. A przy instalacji miałem tacie coś - tym bym się nie przejmował:

powtarzalność 100% a zawsze program "działał" Bałem się już dzwonić z tym do serwisu z pytaniem co jest, bo żal mi było oplutej słuchawki w firmie Janex...