logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Orbit Pro 296 problem z komunikacją z laptopem

junek 14 Mar 2006 12:25 6904 22
REKLAMA
  • #1 2412560
    junek
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam. Szukam pomocy - nie mogę nawiązać komunikacji z centralą Rokonetu Orbit Pro 296 - łączę komputer specjalną przejściówką RP296EBA, program Rokoneta upload/download i ... brak komunikacji z centralą. Jak to ugryźć?
  • REKLAMA
  • #2 2428152
    dijej
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    tego się nie je
    1 klucz należy podłączyć pod port RS 232
    2 w programie ustawić odpowiedni port RS 232 COM
    3 w programie wybrać odpowiedni model centrali
    4 założyć nowego klienta
    5 ustawić hasła upload/download identyczne w centrali i w komputerze
    6 uruchomić odczyt ustawień (ściągnij ekran)
    UWAGA!!
    centralka Orbit pro 296 ze współpracą z komputerem ma 1 mały mankament
    w zależności od wersji programu nie można w jednej transmisji ściągnąć i wysłać całego oprogramowania
    każdy ekran trzeba przesyłać osobno
  • #3 2436482
    junek
    Poziom 16  
    Witam. Dzięki za zainteresowanie tematem, rozszerzę problem - po pierwsze przewód do komputera mam dosyć krótki, chciał bym go przedłużyć - czy stosować przedłużacz RS232, czy raczej przedłużać od strony połączenia do centrali, jak narazie próby komunikacji wykonywałem na tym co mam, bez przedłużania, ale z przejściówką DB 25 na DB 9 (przyszła w komplecie z innym kabelkiem - do Orbit 214, przy tym kabelku do orbit pro 296 nie było takiej, laptop ma standardowo RS-a gniazdo DB9), po drugie - jaki typ centrali wybierać w programie, z info udzielonych telefoniczne przez dystrybutora/serwis wynika, że ustawić mam na OrbitPro 4.0x... czy to jest wersja oprogramowania/płyty czy coś innego już nie powiedzieli. Testowałem z resztą też na innych ustawieniach i wciąż brak komunikacji z centralą. Nowy klient założony, hasła...w zasadzie w centrali nie były ruszane więc powinny być standardowe, centrala w fazie uruchomiania, szukam właśnie opcji zmiany haseł w programie ale ich nie widzę, niestety nie mam w tej chwili możliwości podpięcia się pod centralę, bo być może ta opcja pojawia się dopiero po nawiązaniu łączności? nie wiem, nie znam tego programu, instrukcji też zabardzo nigdzie nie widać na horyzoncie . Komputer przetestowany - od lat służy z powodzeniem do komunikacji poprzez port COM z centralami Satela. Pozdrawiam.
  • #4 2458429
    Raptor8999
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.
    Ja używam do centrali RP296 programu dosowego ponieważ jest dużo lepszy od tego pod windowsa dlatego , że widac w nim wszystkie kody użytkownikow , na jednym ekranie widac po 16 linii i bardzo prosto sie je konfiguruje, widac prace systemu na żywo tzn.: naruszone linie stan partycji, mozna uzbrajać , rozbrajać , zobaczyc problemy itp.
    Kabla używam orginalnego i mam przedlużkę od strony rs232, ale jak ktoś chce miec bardzo długi kabel to proponuje zrobic przedłużkę kabla od strony centrali ponieważ po tej stronie kabla jest magistala z centrali wiec kabel może byc długi. Kabel można wpiąć gdziekolwiek w magistrale , nie trzeba wcale w centrali sie wpinać . Jeśli ktoś bedzie zainteresowany tym programem to wrzuce go na forum .
  • #5 2460121
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    witam zuć ten program na forum potestujemy;)
  • Pomocny post
    #6 2460675
    Raptor8999
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Laptopa trzeba uruchomic w trybie dosowym , wtedy napewno bedzie wszystko ok.
    Załączniki:
    • UD4PL.EXE (281.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2474047
    junek
    Poziom 16  
    Witam. Dzięki za program - komunikacja w dosie śmiga. Łączę się przez przedłużacz/przejściówkę po stronie RS i kompa. Należy tylko zwrócić uwagę w konfiguracji programu na ustawienie odpowiednich wartości - adres, przerwanie i nr portu COM oraz oczywiście zmienić komunikację z modemu na RS232. Z ciekawości przetestuję jeszcze inne przejściówki z COM-a DB25 na DB9. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 2751952
    junek
    Poziom 16  
    Nieco nowych faktów odnośnie oprogramowania U/D Rokoneta. Po dogłębnej analizie serdecznie odradzam te systemy :) ale to tak na marginesie, a dla chcących się dogadać z RP 296 i zapewne pokrewnymi -po 0,5. - nabyć drogą kupna niesamowicie drogi "kabelek" z przejściówką w wersji do danej centrali.
    po 1. program w dosie lub pod windows + patch ze stronki janex-a do wersji pod winows(pliki wrzucić w katalog programu), http://www.janexint.com.pl( uwaga - serwis krzyczy przez telefon na dzwoniących) ściągnąć zainstalować bazę DAO,
    po 2. w programie windowsowym zamiast paska postępu na dole po prawej w pasku stanu powinny być "diody" czyli 3 czerwone lub zielone mrygające podczas komunikacji kółeczka - w opcjach komunikacji powinna być opcja wyboru połączenia między modemem a RS232... ja ten windowsowy odpalam z pliku I_orbit.exe w katalogu głównym programu i wtedy to mam bo ten, który powinien działać (prowadzi do niego skrót na pulpicie i w menu start)nawet po aktualizacji nie działa czyli nie ma opcji wyboru komunikacji pomiędzy modem a rs( jakaś porażka) jest tylko modem, czasem po odpaleniu program skraca opisy menu - ale po wczytaniu klienta jest już prawieOK(prawie czyni wielką różnicę :) )
    Po 3 - system nie może być w alarmie, ani uzbrojony(żadna ze stref!) i w trybie serwisowym, bo nie uzyskamy komunikacji! (tak na marginesie 1 uruchomienie systemu alarmowego - najlepiej przeskanować magistralę oraz odszukać/wpisać chociaż jeden manipulator, najlepiej ten, który jest pod ręką bo inaczej będzie tylko rokonet please wait i press * to install ;) i wyleźć z serwisu, wcześniej wywalić wszystkie linie etc coby nie generował alarmu ) Wybieramy nowego klienta, zmieniamy typ centrali i PO KOLEI ściągamy ew. wysyłamy ekrany... program ma niestety problem z aktualizacją całości - np, potrafi nie widzieć po zgraniu z centrali opisów lini powyżęj nr 8 czyli ekspanderów etc.
    po 4 W programie pod DOS należy uważać by nie wrzucić sobie pustej konfiguracji do systemu - program nie prosi o potwierdzenia, Upload służy do ściągania danych z centrali, Download do wgrywania danych DO centrali. I tyle. Miłej zabawy z tym wynalazkiem:)
    Aha, mam jeszce jakąś starą instrukcję instalacji i obsługi programu pod windows po naszemu, jak ktoś chce to zapraszam.
    Na koniec jeszcze dodam że programy działają jednakowo ekhm.. rewelacyjnie zarówno pod win98 se jak i pod XP prof, na różnych sprzętach. Różnic nie zaobserwowano. On-line czyli stan wejść, stref i możliwość sterowania uzbrajaniem/rozbrajaniem etc jest w obu pod win działa zdecydowanie wolniej. Tłumaczenie tekstów w programie na nasz są do bani, ale można to sobie poprawić w opcjach. A przy instalacji miałem tacie coś - tym bym się nie przejmował: Centrala Orbit Pro 296 problem z komunikacją z laptopem powtarzalność 100% a zawsze program "działał" Bałem się już dzwonić z tym do serwisu z pytaniem co jest, bo żal mi było oplutej słuchawki w firmie Janex...
  • #9 2752254
    dijej
    Poziom 17  
    witam
    proponuję instalacje wersji 2.0.1.9 programu
    Używam tej wersji od prawie roku i nie ma z nią problemu
    błąd polegający na nie ściąganiu całego programu występuje tylko z centralkami orbit z serją prosys jest wszystko OK
  • REKLAMA
  • #10 2756400
    junek
    Poziom 16  
    dijej napisał:
    witam
    proponuję instalacje wersji 2.0.1.9 programu
    Używam tej wersji od prawie roku i nie ma z nią problemu
    błąd polegający na nie ściąganiu całego programu występuje tylko z centralkami orbit z serją prosys jest wszystko OK

To może niech kolega pochwali sie sposobem uzyskania w tym programie opcji połączenia nie tylko przez modem, ale i kabelkiem po RS. Opcje->Konfiguracja systemu i.... no właśnie, nie istnieje możliwość zmiany modem na RS232 ;) Nawet po wrzuceniu poprawki ze strony Janexa. Nie ma tej opcji ani 2.0.1.9 ani z poprawką do 2.0.4.2
  • #11 2821426
    dijej
    Poziom 17  
    Pewnie, że się pochwalę.
    1-Wybieramy typ centrali
    2- nowy klient
    3- wpisujemy odpowiednie dane klienta
    4 Na tej samej stronie zaznaczamy opcję (typ połączenia) lokalnie standardowo opcja ta ustawiona jest do połączenia zdalnego

i wszystko hula jak należy
    (pominąłem ustawienia odpowiednich haseł) – ale to już wiecie
  • #12 2899588
    junek
    Poziom 16  
    Noo cóż, widocznie mam lewą wersję programu, bo mi tak nie działa:) Ale szkoda już czcionki:). Tak na marginesie, ktoś mi nie tak dawno mówił, że w jakiejś gazecie omawiającej centrale SSWiN - porównanie itp, wyraźnie napisali że między innymi Rokonet nie umożliwia podglądu haseł.... może mieli na mysli programy pod windowsy, bo niestety istnieje wersja pod DOS-a, w której są... Zamykam niniejszym temat i pozdrawiam.
  • #13 3226305
    junek
    Poziom 16  
    Własnie udało mi się zalogować i ściągnąć program ze strony riscogroup, ( http://www.riscogroup.com/dynamicPage.aspx?id=158 i ta wersja działa poprawnie, posiada wybór sposobu łączenia (kabel/modem) w ustawieniach i ogólnie nie wysypuje sie przy instalacji. Wniosek z tego taki, że soft ze stron polskich dystrybutorów można sobie... skasować.
  • #14 3316394
    piotrek60
    Poziom 11  
    Witam

Nie wiem jak teraz ale ze 3 lata temu mozna bylo tą centralke rozbroić kodem fabrycznym subinstalatora czyli 0297 oraz kodem 0001 :)
    Ciekawe czy to skorygowali
    Setki tych central montowałem w tamtych czasach

Pozdrawiam
  • #15 3326581
    caras
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    moze ktos zapodam jakism linkiem do programy aby zaprogramowac centrale .. bo na stronach to chca za niego ok 4500pln :?
  • #16 3341777
    junek
    Poziom 16  
    caras napisał:
    moze ktos zapodam jakism linkiem do programy aby zaprogramowac centrale .. bo na stronach to chca za niego ok 4500pln :?

Tu http://www.riscogroup.com/login.aspx?project=1&flg=0&sender=dynamicPage.aspx?id=158&fn=Rokonet-UD-Multilingual-3.1.0.86.zip
    albo na stronie http://www.janexint.com.pl/oprogramowanie.html
    Ja mam ten z pierwszego linku, ale tam musisz się zarejstrować niestety...
    Nigdzie nie widziałam, że ktoś chce za ten program jakąś kasę ??Pozdrawiam.

Dodano po 14 [minuty]:

piotrek60 napisał:
    Witam

Nie wiem jak teraz ale ze 3 lata temu mozna bylo tą centralke rozbroić kodem fabrycznym subinstalatora czyli 0297 oraz kodem 0001 :)
    Ciekawe czy to skorygowali
    Setki tych central montowałem w tamtych czasach

Pozdrawiam

Ale na takie rzeczy zwaraca się uwagę... Nie zdażyło mi sie zostawić jakiegoś kodu w systemie - subinstalator nadal jest, ale się go zmienia ;)Co do 0001 nie próbowałem, ale skoro mam na starcie trzy kody - instalator, subinstalator i kod główny, wszystkie sobie zmieniam to skąd nagle jakieś 0001...
  • #17 7845845
    scooba
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    witam, odgrzeje kotleta,
    mam zapytanie, zapomniałem po latach kodu instalatora, jest na to jakiś sposób, bo muszę zmienić numer SM.
    no chyba ze sub tez to możne zmienić
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #18 7849592
    adibaw
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    hm

robisz to z kompa czy z palucha?
  • #20 7853731
    adibaw
    Poziom 16  
    to z tego co pamiętam to tylko reset do ustawień fabrycznych

ja bym spróbował z komputerem.
  • #21 7853849
    scooba
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    lubię tą centrale, poświecę sie :) i ja zaprogramuje chyba od nowa. tylko nie mam spisanych wejść a mam ich chyba ponad 60 :)
  • #22 7854519
    adibaw
    Poziom 16  
    Muszę przyznać że też lubię orbitki.

Nie masz możliwości pożyczyć od kogoś kabelka? warto spróbować bo jak by nie było to jest co klepać.
  • #23 7855248
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z komunikacją między laptopem a centralą alarmową Rokonet Orbit Pro 296 wynikał głównie z nieprawidłowej konfiguracji połączenia RS232 oraz użycia niewłaściwego oprogramowania. Zalecane jest podłączenie klucza pod port RS232, ustawienie w programie odpowiedniego portu COM, modelu centrali oraz identycznych haseł upload/download w centrali i programie. Komunikacja wymaga przesyłania danych ekran po ekranie, gdyż nie można w jednej transmisji przesłać całego oprogramowania. Do komunikacji lepiej używać oryginalnego kabla z przedłużką po stronie RS232 lub przedłużać kabel od strony magistrali centrali. Program Rokoneta w wersji DOS jest bardziej funkcjonalny niż wersja Windowsowa, umożliwia podgląd i konfigurację kodów użytkowników oraz monitorowanie stanu systemu w czasie rzeczywistym. Wersja Windowsowa wymaga patcha ze strony Janex i instalacji bazy DAO, a także wyboru trybu komunikacji RS232 zamiast modemu, co nie zawsze jest intuicyjne. Nowsze wersje oprogramowania dostępne na stronie producenta Risco Group działają stabilniej i oferują wybór sposobu łączenia (kabel/modem). Reset do ustawień fabrycznych możliwy jest za pomocą kodu subinstalatora (0297) i kodu 0001, choć nie zawsze działa to w nowszych wersjach. W przypadku zapomnienia kodu instalatora zalecane jest resetowanie centrali z poziomu komputera. Dyskusja podkreśla konieczność stosowania dedykowanych kabli i odpowiedniej konfiguracji oprogramowania do skutecznej komunikacji z centralą Orbit Pro 296.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA