logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć PC z systemem alarmowym Rokonet Pro RP-296?

adamjur1 16 Mar 2019 11:16 2310 6
  • #1 17845333
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Proszę kolegów o pomoc - naprowadzenie na temat programowania tego sprzętu z PC
    Koledzy budowlańcy trafili na obiekcie na porzucony przez obsługę serwisową system jak w temacie.Duży dom, garaże, dwa szyfratory, sygnalizacje stanów garaży, na małych wewn sygnalizatorach, monitoring po linii telefonicznej. Działam głównie na Satelu, trochę DSC, "to coś" widzę pierwszy raz. Zadziwiające jest powieszenie wszystkich czujników na jednym wyjściu 1A zasilającym ....Bezpiecznik oczywiście był zadrutowany tak 16 A..
    Pytania:
    Jak i czym połączyć się z tym systemem.
    Jaki system operacyjny jest do tego niezbędny ?( mam laptopy z W 3.11 :D , XP, W8/10. Kilka różnych przelotek komunikacyjnych z PC.
    Czy ten system jest do"odzyskania" czy szykować się do wymiany na np integrę.
    Pozdr. J
  • #2 17846135
    jaromaro5
    Poziom 8  
    Centralę bez problemu zaprogramujesz z poziomu klawiatury LCD.
    Oprogramowanie i instrukcje są w sieci... chociażby tu [url=]http://old.janexint.com.pl/index.php?id_product=2417&controller=product[/url]
    Kilka razy miałem styczność z tymi centralami, dość łatwo połapać się co i jak...zwłaszcza mając już instrukcję ;)
  • #3 17846580
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Proszę mnie nie posądzać o lenistwo - instrukcję ściągnąłem, ok 60 stron, ale szyfrator jest w takim miejscu, że trzeba by budować jakąś konstrukcję, by nie robić tego na stojąco ( a swoje lata już mam :cry: )
    Czy do podłączenie kompa potrzebne są jakieś specjalne przelotki czy zadziała na np satelowskiej , czy np z dsc. MAm specjanego lapcia z xp i wejściami rs do obsługi rejestratora energii, tym mogę też spróbować.
    Inna sprawa to to że nie jestem pewien , czy właściciel obiektu ma hasło serwisowe czy inne potrzebne do uruchomienia dowladingu..
    Pozdr. J.

Dodano po 46 [minuty]:

Dzięki za linka do programów, nie chcą chodzić pod win 8, 10, jutro odpale win xp i spróbuję ..
    Pozdr. J.
  • #4 17846806
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Ogólnie RP-296 pancerna centrala już wiekowa, aby połączyć się z nią potrzebny specjalny interfejs który swoje kiedyś kosztował jest to przejściówka z RS-485 na RS-232. Raz w ramach eksperymentu naukowego udało mi się połączyć z nią (centralą) przy pomocy interfejsu do programowania KD Roger UT-2, ale nie jest to proste trzeba szukać ustawienia na dzień dzisiejszy nie powiem jakie po prostu nie pamiętam mam oryginalny i brak czasu na zabawę. Podejrzewam, że klient nie ma hasła serwisu jest możliwość odzyskania go poprzez połączenie PC, ale pod warunkiem, że komunikacja ma fabryczne parametry jak zmienione to tylko reset...
  • #5 17847071
    jaromaro5
    Poziom 8  
    Nikogo o nic nie posądzam :)
    Padło m.in. pytanie czym się połączyć i jak.. stąd link do strony z instrukcją i oprogramowania. To nie miała być żadna złośliwość :)
    Ja nigdy nie programowałem tych central z poziomu PC z uwagi własnie na brak przewodu
    Z klawiatury LCD robi się to całkiem przyjemnie więc może dla poprawienia komfortu na czas programowania warto odkręcić ją od ściany i przedłużyć przewody tak aby móc programować z dogodnej pozycji
  • #6 17847382
    kris35l
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Programowałem te centrale laptopem z xp i win7 używając interfejsu o którym pisze kolega MariuszX49. Przy instalacji programu trzeba zainstalować bazę DAO.
  • #7 17847603
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Przygodę z rokonetem zakończyłem ładnych kilka lat temu wraz z utratą kabla do programowania.....
    Z drugiej strony muszę przyznać, że nie znam systemu który by się lepiej konfigurował z klawiatury. Dobre, czytelne menu i dobrze napisana instrukcja.
    Sam system ma spore ograniczenia. Dla osoby przyzwyczajonej do elastyczności integry, może to być pewne zaskoczenie. Sam się na tym nieco przejechałem, próbując na nowszym w końcu prosysie ( taki był na obiekcie) skonfigurować dość duży system ( czujki ruchu wewnętrzne, ochrona okien, czujki zewnętrzne, bariery, sterowania) tak by był przyjazny dla usera. Skończyło się przejściem na integrę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w programowaniu systemu alarmowego Rokonet Pro RP-296 z poziomu PC. Wskazano, że centralę można programować za pomocą klawiatury LCD oraz że dostępne są instrukcje i oprogramowanie w sieci. Do połączenia z systemem wymagany jest specjalny interfejs RS-485 na RS-232. Użytkownik ma wątpliwości co do posiadania hasła serwisowego przez właściciela obiektu, co może utrudnić odzyskanie dostępu do systemu. Wspomniano również o ograniczeniach systemu RP-296 w porównaniu do nowocześniejszych rozwiązań, takich jak integry.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA