logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie przez VPN. Subiet-serwer i Subiekt-klient.

majes 14 Mar 2006 12:35 8991 10
REKLAMA
  • #1 2412587
    majes
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam

Mam mały problem. Na serwerze jest zainstalowany Subiekt a na laptopie klient Subiekta. Miedzy laptopem a serwerem jest stworzone połączenie vpn. Tylko teraz jak zrobic zeby przez vpn'a Subiekt-klient łączył się z Subiektem-serwerem?

Prosze o pomoc i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2412713
    przezorny
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Za pomocą wirtualnej sieci prywatnej (VPN) można połączyć składniki z jedną siecią za pośrednictwem innej sieci, takiej jak Internet. W przypadku sieci VPN osiąga się to dzięki „tunelowaniu” danych przez Internet lub inną sieć publiczną w sposób zapewniający takie same zabezpieczenia i funkcje, jak w sieci prywatnej. W sieci VPN połączenia poprzez sieć publiczną mogą transferować dane z wykorzystaniem internetowej infrastruktury routingu, ale z punktu widzenia użytkownika przesyłanie danych przypomina korzystanie z wydzielonego łącza prywatnego. tu czytaj wiecej http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb%3Bpl%3B314076

Dodano po 43 [sekundy]:

powtarzam odnosnik : http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb%3Bpl%3B314076
  • REKLAMA
  • #3 2412763
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    majes napisał:
    Witam

Mam mały problem. Na serwerze jest zainstalowany Subiekt a na laptopie klient Subiekta. Miedzy laptopem a serwerem jest stworzone połączenie vpn. Tylko teraz jak zrobic zeby przez vpn'a Subiekt-klient łączył się z Subiektem-serwerem?

Prosze o pomoc i Pozdrawiam

Na laptopie ustawiasz mapowanie katalogu subiekta jako dysk po IP połączenia VPN "serwera".
    Reszta tak samo jak w sieci lokalnej (s4dir.txt).
  • #4 2412908
    majes
    Poziom 14  
    Jak już pisałem połączenie VPN mam stworzone.
    Zgodnie z tym co jest napisane w w/w artykule w momencie uruchomienia klienta powinien on połaczyć sie z serwerem tak jak ma to miejsce w sieci LAN. U mnie tak sie nie dzieje. Pytanie dlaczego? Co jeszcze musze zrobic?
  • #5 2412924
    mbo
    majes napisał:
    Jak już pisałem połączenie VPN mam stworzone.
    Zgodnie z tym co jest napisane w w/w artykule w momencie uruchomienia klienta powinien on połaczyć sie z serwerem tak jak ma to miejsce w sieci LAN. U mnie tak sie nie dzieje. Pytanie dlaczego? Co jeszcze musze zrobic?

Napisałem Ci co masz zrobić.
    Jak uruchomisz połączenie VPN pojawia się nowy interfejs z własnym IP.

Musisz za jego pośrednictwem komunikować się z serwerem.
    np. net use s: \\ip_serwera\subiekt

powyższe polecenie zmapuje katalog subiekta z serwera jako dysk S: na laptopie.
    Wtedy plik s4dir.txt musi zawierać wpis s:\system
    (jeśli dobrze pamiętam - w każdym bądź razie musi to być katalog z bazami)
  • REKLAMA
  • #6 2413089
    majes
    Poziom 14  
    Sorki ale ja narazie nie weim nic na temat VPN. Dopiero sie ucze stąd takie pytania. Może oczywiste dla Was.

Czy host po zestawieniu VPN domyslnie bedzie kozystal z tego połączenia? Pytam dlatego gdyż po zestawieniu tego połączenia nie moge kozystac z netu (www mi sie nie odpalają, poczta nie działa, itp)

A wracając do tematu: plik s4dir z tego co wiem był w subiekcie 4 ja mam subiekta GT, który korzysta z bazy MS SQL.
  • REKLAMA
  • #7 2415154
    mbo
    majes napisał:
    Sorki ale ja narazie nie weim nic na temat VPN. Dopiero sie ucze stąd takie pytania. Może oczywiste dla Was.

Czy host po zestawieniu VPN domyslnie bedzie kozystal z tego połączenia? Pytam dlatego gdyż po zestawieniu tego połączenia nie moge kozystac z netu (www mi sie nie odpalają, poczta nie działa, itp)

Odznacz we właściwościach połączenia VPN używanie bramy zdalnej - to nie będzie używał połączenia VPN do Internetu.

Cytat:

A wracając do tematu: plik s4dir z tego co wiem był w subiekcie 4 ja mam subiekta GT, który korzysta z bazy MS SQL.

Wcześniej nic o tym nie pisałeś.
    Ustaw po prostu tak samo jak w sieci lokalnej - jedyna różnica to to że trzeba używać IP z połączenia VPN.

Najlepiej napisz jak masz wszystko ustawione w sieci lokalnej i jakie IP są na połączeniu VPN.
  • #8 2416142
    majes
    Poziom 14  
    No więc tak. W sieci LAN serwer ma adres 192.168.1.10 (SUBIEKTGT). Adres VPN na notebooku to 192.168.1.2 i to mnie troche zastanawia bo w szczegółach połączenia adres serwera i klienta VPN jest taki sam. Czy tak powinno byc? Baza danych na SQL nazywa się INSERTGT. W sieci LAN ścieżka do połączenia z serwerem subiekta wyglada tak: SUBIEKTGT\INSERTGT.
    Przez VPN to nie działa, nie działa także jeśli nazwę zamienię na ip (192.168.1.10) a także jesli wpisze (192.168.1.2)
  • #9 2420392
    majes
    Poziom 14  
    No i problem rozwiązałem:) Przyczyna leżała właśnie w tych samych adresach klienta i serwera VPN. Teraz wszystko działa jak trzeba, no prawie. Pojawił się drugi problem. Mogę zestawić tylko jedno połączenie VPN :( Co trzeba zmienić żeby mogło kilka osób zestawiac takie połączenie?
  • #10 2420529
    mbo
    majes napisał:
    No i problem rozwiązałem:) Przyczyna leżała właśnie w tych samych adresach klienta i serwera VPN. Teraz wszystko działa jak trzeba, no prawie. Pojawił się drugi problem. Mogę zestawić tylko jedno połączenie VPN :( Co trzeba zmienić żeby mogło kilka osób zestawiac takie połączenie?

Te osoby muszą mieć różne adresy IP.
  • #11 2420933
    majes
    Poziom 14  
    i się pochwalilem k....
    Dalej nie działa. Wcześniej nie działało w ogóle, teraz jak zestawiam połączenie w firmie to wszystko jest ok. Wcześniej nie działało. Ale w domu juz nie dziala. Połączenie się zestawia ale z serwerem subiekta nie moge się polaczyc.
    łączę się przez neostradę, czy to ma jakieś znaczenie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu połączenia klienta Subiekt z serwerem Subiekt przez VPN. Połączenie VPN jest już ustanowione, jednak klient nie łączy się z serwerem tak jak w sieci LAN. Zalecane jest mapowanie katalogu Subiekta na laptopie jako dysk sieciowy po adresie IP przydzielonym przez VPN, a plik konfiguracyjny s4dir.txt powinien wskazywać na odpowiedni katalog z bazami danych. W przypadku Subiekt GT, który korzysta z bazy MS SQL, konfiguracja różni się od starszych wersji. Problemem okazały się identyczne adresy IP klienta i serwera w połączeniu VPN, co uniemożliwiało prawidłową komunikację. Po zmianie adresacji VPN połączenie działa poprawnie. Dodatkowo, aby umożliwić wielu użytkownikom jednoczesne łączenie się przez VPN, każdy musi mieć unikalny adres IP. Właściwości połączenia VPN powinny być skonfigurowane tak, aby nie używać bramy zdalnej do Internetu, co pozwala na jednoczesne korzystanie z Internetu i VPN. Problem z połączeniem w domu może wynikać z różnic w konfiguracji sieci lub dostawcy Internetu (np. Neostrada).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA