Być może ten tok rozumowania sam zasugerowałeś pisząc, że baza jest na c:\...., ale do rzeczy:
1. wejdź do katalogu gdzie jest zainstalowany subiektgt na komputerze, szumnie to nazwijmy, serwerze, odnajdź plik subiekt.xml i tam znajduje się taka sekcja
<startup>
<sql_server>nazwa_serwera_baz_danych</sql_server>
<auth_mode>typ_autoryzacji</auth_mode>
<sql_login encrypted="0">sa</sql_login>
<database>domyślnie_ładowany_podmiot</database>
<login encrypted="0" />
</startup>
Oczywiście będą tam jakieś twoje konkretne dane które musisz sobie spisać lub zapamiętać lub cokolwiek innego z nimi zrobić aby je znać
2. na komputerze docelowym musisz zapiąć tunel VPN do serwera, a następnie przy zapiętym VPN'e sprawdzić jaki nr IP posiada twój serwer VPN - czyli również serwer subiektaGT, w tym celu kliknij dwukrotnie ikonę połączenia VPN jaka pokazała ci się w tray'u obok zegarka po ustanowieniu tunelu VPN, otworzy się okienko z właściwościami połączenia VPN, przejdź na zakładkę szczegóły i tam odnajdź "Adres IP serwera" i również go zapisz.
Jeśli masz już zainstalowany InsertGT na kliencie przejdz do pkt 4 oraz uwagi po punkcie 3, jeśli nie masz wykonaj punkt 3 a omiń 4
3. nie rozłączając połączenia VPN uruchom instalator insertagt i w momencie gdy zapyta się on o serwer z bazą danych wpisz to co widniało w polu <sql_server> w pliku subiekt.xml z dokładnością, że napis (localhost) lub nazwa komputera zastąp nr IP spisanym w pkt.2.
I tu się na chwilę zatrzymam, bo u mnie korzystamy z dużego SQL'a więc jest nazwa wyłącznie serwera, ale z tego co pamiętam w momencie gdy jest instalowana wersja z MSDE to w polu <sql_server> istnieje zapis
nazwa_servera\nazwa_instalcji_sql a dla Inserta GT domyślnie jest to
nazwa_komputera\INSERTGT więc na maszynie -kliencie wpiszesz IP_Z_PKT_2\INSERTGT
4. Jeśli masz już na kliencie zainstalowanego insertaGT to w jego katalogu odnajdź wszystkie pliki typu XML i popraw nagłówki na te z komputera - serwera z dokładnością do zmiany nazwy na IP.
5. Niedomagania i problemy przy łączeniu
Jeśli okaże się, że nie można połączyć się z bazą danych sprawdź następujące rzeczy:
- czy da się ping'ać z klienta server i odwrotnie przy zapiętym VPN'e
- czy na pewno pozostawiona jest autoryzacja SA a nie autoryzacja WINDOWS, ew. dopuszcza się autoryzacje typu MIX i wtedy on sobie sam wynegocjuje
- uruchom na komputerze - serwerze edytor rejestru i w gałęzi
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\MSSQLServer\Client\SuperSocketNetLib\Tcp sprawdź wartość ustawioną, u mnie jest coś takiego:
DefaultPort 0x00000599 (1433), interesuje cię wartość w nawiasie gdyż jest to zapis dziesiętny portu TCP na którym działa serwer SQL, musisz w firewallu otworzyć ten port na komputerze-serwerze
To powinno rozwiązać twój problem, niestety nie potrafię tego jaśniej napisać w razie czego dawaj na PW to postaram się pomóc.
Pozdrawiam
P.S.
Wiedziałem, że coś znajomego widzę w tym poście jak zobazcyłem VPN między dwona XP, nie można było przy poprzednim poście napisać, że chodzi o połączenie inserta gt tylko tak lakonicznie, muszę się dostać do bazy w firmie, jak rozwiązywałem Twój problem z zestawieniem tunelu VPN do kompa wewnątrz sieci za routerem
Jaki ten świat jest mały.