logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CDX 4170R - panel? Bez oznak życia na wyświetlaczu.

Shel 14 Mar 2006 18:52 1467 8
REKLAMA
  • #1 2413984
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam, otrzymałem ponaprawowe radyjko do naprawy, heh. Oczywiście standardowo uszkodzone tzn. zenerka w zailaniu panela, mniej więcej poprawiłem, ale radyjko nadal się nie załącza, tzn. jeżeli kilka razy zamiksuje wł/wył zasilanie, to niektóre funkcje zadziałają, ale bez oznak życia na wyświetlaczu, ze schematem też ciężko, więc może ktoś coś doradzi?
  • REKLAMA
  • #2 2414272
    marsens
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    nie wiem czy o tej diodzie pisałeś ale czesto padają diody w panelu od sterowania takie malutkie SMD
  • REKLAMA
  • #3 2414302
    Shel
    Poziom 27  
    wlasnie siedzi tam dioda smd zaraz od gniazda łączącego go z radjem to ona padła, masz moze kawałek schemaciku?
  • REKLAMA
  • #4 2414413
    marsens
    Poziom 22  
    w panelu jest ich 4 może inne też padły niestety schematu nie mam
  • #6 2414477
    marsens
    Poziom 22  
    może w radiu padły tam też są 4
  • #7 2422962
    Shel
    Poziom 27  
    ok doszedłem do tego, że panel działa, tzn. wszystkie funkcje pracują, tylko nic nie wyświetla. Na scalaku od wyświetlacza jest napisane SONY 365-90 JAPAN 7MAU, co to jest??
    nigdzie znaleść tego nie mogę, a o schemacie pomażyć mogę, wiec...?
  • REKLAMA
  • #9 2436247
    Shel
    Poziom 27  
    stwierdziłem, że scalaczek w panelu jest ok, bo radjo działa i działają wszystkie funkcje, a uszkodzony jest sam wyświetlacz, jak go dokupic? tzn. jak poznać jego oznaczenie?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego Sony CDX 4170R, które po naprawie panelu sterującego nadal nie wyświetla informacji na ekranie. Uszkodzona była dioda Zenera w zasilaniu panelu, którą częściowo naprawiono. W dyskusji zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenia małych diod SMD w panelu oraz w radiu, które mogą wpływać na działanie wyświetlacza. Panel sterujący działa poprawnie, wszystkie funkcje są aktywne, jednak wyświetlacz pozostaje nieaktywny. Na układzie scalonym wyświetlacza widnieje oznaczenie "SONY 365-90 JAPAN 7MAU", którego nie udało się zidentyfikować ani znaleźć schematu. Ostatecznie ustalono, że uszkodzony jest sam wyświetlacz, a nie panel sterujący, co rodzi pytanie o możliwość zakupu i identyfikację właściwego modułu wyświetlacza do tego modelu radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA