logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[BASCOM AVR] Brak komunikatów o błędach w wersji 1.11.7.7 na WinXP

august_a 14 Mar 2006 21:25 1209 8
REKLAMA
  • #1 2414788
    august_a
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Witam,
    Mam Bascom AVR w wersji 1.11.7.7 pracuje pod WinXP. Podczas kompilowania mimo, że celowo zrobię jakiś błąd nie wyświetla mi informacji o błędzie - co może być powodem?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2414887
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    A powiesz jaki to błąd?
  • REKLAMA
  • #3 2415865
    august_a
    Poziom 21  
    Dowolny, obojętnie jaki błąd bym zrobił to kompilator mi go nie wyświetli.
  • REKLAMA
  • #4 2416522
    WaldekPrzybyłek
    Poziom 15  
    Wejdż w oknie Bascoma w Options>>Output i sprawdż czy masz ustawiony Error file.
    Pozdrowienia.
    Waldek.
  • REKLAMA
  • #5 2417612
    august_a
    Poziom 21  
    Cytat:
    Wejdż w oknie Bascoma w Options>>Output i sprawdż czy masz ustawiony Error file.

Jest włączone, chodzi mi o komunikaty na dole kompilatora - zawsze były jeśli się jakieś błędy pojawiały.
  • #6 2423923
    august_a
    Poziom 21  
    Czy nikt nie ma pojęcia co może być powodem??
  • #7 2424352
    Piotr K
    Poziom 11  
    august_a napisał:
    Czy nikt nie ma pojęcia co może być powodem??

Zwróć uwagę, że nie napisałeś jaki dokładnie komunikat błędu wyświetla Bascom.. więc jak mamy Ci pomóc?
  • #8 2424389
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    też tak miałem z tą wersją bascoma. gdy kompilowałem program bez błedów to się kompilował. bdy kompilowałem program z błędami to też sie niby kompilował , błędów niebyło , ale w pliku *.hex był poprzedni poprawny program
    niestety nic nie poradziłem, poprostu zmienwersje na inną. polecam 1.11.7.4 sprawdzona w 100% i jest do niej dużo plików co naprawia błąd z wielkością kodu :D:D:D
    coprawda niejest najnowsza i nieobsługuje wszystkich prockówi komęd ale mi starcza.
    co do procków to można zgrać pliki *.dat nowych chipów do katalogu bascoma. niestety z wbudowanym progamatorem sibie nie poradzisz.

widziałem też na emulu wersję 1.111.7.9 z naprawionym błędem.
  • #9 2425357
    august_a
    Poziom 21  
    Właśnie mam identyczny problem... a co do wersji 1.11.7.9 to jej tam nie spotkałem......

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik korzystający z Bascom AVR w wersji 1.11.7.7 na systemie Windows XP zgłasza problem z brakiem wyświetlania komunikatów o błędach podczas kompilacji, nawet przy celowo wprowadzonych błędach w kodzie. Sprawdzono ustawienia w opcjach programu, w tym włączenie pliku błędów (Error file), jednak komunikaty nie pojawiają się w dolnej części okna kompilatora, gdzie zwykle były widoczne. Inny użytkownik potwierdza identyczny problem w tej wersji Bascom AVR i sugeruje, że jest to znany błąd tej wersji. Zaleca się przejście na starszą, stabilną wersję 1.11.7.4, która poprawnie wyświetla błędy i posiada wsparcie dla wielu plików naprawiających błędy związane z wielkością kodu. Wspomniano również o wersji 1.11.7.9, która rzekomo naprawia ten problem, jednak nie jest ona powszechnie dostępna. Problem dotyczy również generowania pliku *.hex, który przy błędach kompilacji pozostaje niezmieniony i zawiera poprzedni poprawny program.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA