logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować iskrograf do wzorków na stali bez kopcenia?

elektronik_tk 15 Mar 2006 09:45 11228 10
REKLAMA
  • #1 2416214
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    witam. Chodzi mi o urządzenie, które wypala po zetknieciu ze stalą małe wgłębienie, takie coś do robienie wzorków na stali. Efekt np taki jak na tym mieczu na zdjęciu. Jak to polecacie rozwiązać. no bo jest np problem, zeby elektroda nie łączyłą sie ze stalą, żeby nie obkopcała stali itp. wydaje mi się że to coś dające szybko impulsy wysokoprądowe. Ale jak wykonać?
    Załączniki:
    • Jak zbudować iskrograf do wzorków na stali bez kopcenia? pict35760qi.jpg (102.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2416473
    wladi.klimek
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam.
    Tego typu 'ozdoby' glowni wykonywano kwasem, pokrywano parafina pewien obszar, wydrapywano miejsca do trawienia i wprowadzano tam cos zracego. Mysle, ze takia metoda daje duzo 'ladnejsze - bardziej klimatyczne' rezultaty, pozatym latwiej kontrolowac glebokosc rowkow. No i przede wszstkim w ten sposob mozna uzyskac odpiwedni ksztalt 'dolinki' do pozniejszego inkrustowania.

Jesli chodzi o metody elektryczne to nalezalby pojsc w strone spawarki, tylko o oczywiscie mniejszych pradach. Mozna takze wykorzystac baterie elektrolitow w jednym cyklu ladowanych, a w drugim rozladowywanych przez elektrode i wypalany przedmit.
  • REKLAMA
  • #3 2417625
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    No pomysł z kwasem nie jest zły, ale:
    trzeba mieć silny kwas, no można sobie krzywde zrobić, ponąć stal lubi od tego rdzewieć...

No i dlatego wolę elektroniczne metody. No właśnie myślę o czymś w rodzaju spawarki, tylko dokładnie jaki układ... No bateria kondensatorów też dobry pomysł, ale strasznie długo by to trwało, taki jeden impuls co kilka sekund, no a takich impulsów jest potrzebnych spooro. Dlatego myślę o jakimś układzie dającym taki duży impuls wiele razy w ciągu sekundy... Czy robił już ktoś coś takiego??
  • #4 2417743
    wladi.klimek
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Kwas (czy inny srodek zracy) nie powinien byc mocny zeby nie podtrawial i nie robil duzych wzer. Stal bedzie rdzewiec jesli po trawieniu pozostana resztki substancji trawiacej - trzeba je mocno wyszorowac i oszuszyc.

Urzadzenie a'la spawarka bedzie wymagalo duzego (moca i gabarytami) transformatora. Natomist rozwiazanie z bateria elektrolitow w duzej mierze przypomina stroboskop, lecz nalezaloby zminejszyc napiecie na wyjsciu - ze wzgledow bezpieczenstwa. To na poczatek.
  • REKLAMA
  • #5 2418422
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ja jednak jestem za elektroiskrownikiem. Da się to chyba jakoś wykonać elektronicznie (przetwornica napięcia) a nie na wielkim tranansformatorze?
  • REKLAMA
  • #7 2486073
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    tadzmierz: daj to na forum (jeżeli możesz) albo link do strony.... tego typu urządzenie bywa przydatne do np. opisywania narzędzi
    ..podejrzewam, że znajdzie się wielu chętnych na schemat ;))
    pozdrawiam
  • #8 2487086
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    tadzmierz napisał:
    Witam. Kiedyś znalazłem schemat iskrografu na stronie rosyjskojęzycznej. Prześlę Ci na PW. Pozdrawiam Tadzmierz
    racja lepiej dac na forum :)
  • #11 2499000
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    1A powinno wystarczyć, prąd w obwodzie jest ograniczany przez rezystancję cewki - tak na oko kilka omów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konstrukcji iskrografu do wykonywania wzorów na stali poprzez wypalanie małych wgłębień bez powstawania kopcenia. Proponowane metody obejmują tradycyjne trawienie kwasem z maskowaniem parafiną, co pozwala na precyzyjną kontrolę głębokości i kształtu wzorów, jednak wiąże się z ryzykiem korozji stali i koniecznością dokładnego oczyszczenia po trawieniu. Alternatywnie rozważane są metody elektryczne, głównie oparte na impulsach wysokoprądowych podobnych do spawarki, lecz o znacznie mniejszej mocy. Wskazano, że urządzenie tego typu wymaga transformatora o mocy około 1A, z ograniczeniem prądu przez rezystancję cewki (kilka omów). Rozważano także wykorzystanie baterii elektrolitów do generowania impulsów, jednak ich częstotliwość jest zbyt niska do praktycznego zastosowania. Preferowane jest rozwiązanie elektroniczne z przetwornicą napięcia, które umożliwi szybkie, powtarzalne impulsy. Udostępniono link do schematu iskrografu znalezionego na rosyjskojęzycznym forum, co stanowi praktyczną bazę do budowy urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA