logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra wzmacniacz 2x35W – czy obsłuży kolumny 2x300W bez ryzyka uszkodzeń?

Dawid399 15 Mar 2006 15:12 1482 9
REKLAMA
  • #1 2417395
    Dawid399
    Poziom 2  
    Mam pytanie mam wzmacniacz unitry dwa wyjscia po 35W ktory bez problemu ciagnie mi dwa glosniki po 150W i chce zakupic dwa glosniki po 300W i nie wiem czy pociaggnie mi to wzmacniacz czy nie??I czy kompa nie spale przez takie cos?????????????????????????????prosze o pomoc z gory dzieki:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2417622
    przeme
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Da sobie rade moc głośnika nie jest taka ważna .Ważne aby rezystancja głośnika była nie mniejsza od rezystancji wyjśćiowej wzmacniacza bo jesli bedzie mniejsza to wzmacniacz może ulec uszkodzeniu .Czyli jak pisze na wzmacniaczu 8 Ohm to głośnik musi mieć 8 lub więcej Ohm z tym ze jak będzie miał więcej będzie grał ciszej .Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2417737
    paweł4444
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Po co podłączać głośniki 300W skoro moc wzmacniacza to 35W sinus. Większy głośnik nie będzie dobrze pracował ze względu na swoje wy Wykonanie i przystosowanie do wyższych mocy(sztywność mębrany). Wystarczą głośniki o mocy ok. 50W sinus np.Altony75 . I jeszcze jedno przypomnienie- wzmacniacze budowane w latach 80-90tych nie zakładały takiej dynamiki jak z CD i nalężałoby'' nie grać na full'', albo wymusić chłodzenie np. wentylatorem.
  • #4 2417792
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Jak zamierzasz podłączyć kolumny 300W zamiast tych 150W to nic się nie stanie. Ważne żeby kolumny miały impedancję odpowiednią dla tego wzmacniacza ( prawdopodobnie 8Ω ). Komputer jest bezpieczny.

:arrow: paweł4444 Podłączenie CD do starego wzmacniacza spowoduje jego uszkodzenie?
  • REKLAMA
  • #5 2417923
    paweł4444
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Podłączenie cd do starego wzmacniacza nie spowoduje jego uszkodzenia,jedynie nieumiejętna praca na full.
  • #6 2417985
    antyquariat
    Poziom 11  
    W zasadzie nie powinno sie podlaczac glosnikow przekraczajacych dwukrotnie moc wyjsciowa wzmacniacza.
    pozdrawiam
  • #7 2419044
    robert.szarek
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    mozesz podlaczyc kazda moc glosników ,lecz zawsze o impedancji takiej jaka zaleca producent nigdy mniejszej.ale czy jest sens stosowania az tak duzych zesp0olow glosnikowych do wzmacniacza ktory nie bedzie w stanie w pelni ,,napędzić,, tych zespolow glosnikowych!! powodzenia!!
  • REKLAMA
  • #8 2419104
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    antyquariat napisał:
    W zasadzie nie powinno sie podlaczac glosnikow przekraczajacych dwukrotnie moc wyjsciowa wzmacniacza.
    pozdrawiam

Jeśli wolno zapytać - a dlaczego?
    To tak jak byśmy samochodem o dopuszczalnej ładowności 1T nie mogli przewozić mniejszych ciężarów. Moc podana na głośniku (ważne też jaka? - "sinus", RMS itp.) jest to maksymalna moc. Nie wolno jej przekraczać! Mniejsza zawsze MOŻE się wydzielać!
  • #9 2419634
    Sebastain
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    Jeśli chodzi o porównanie z ciężarówką.... jeśli obliczona jest na 1T to marnotrastwem jest używanie jej do wożenia 100kg. Podobnie z kolumnami.. 300W przy 35W wzmaku nie zagrają nawet 1/5 swoich możliwośći.. to jedno, drugie... kiedyś mi się zdarzyło, że kolumny 100W na 10W wzmaku (TDA2030) zaczęły pobrzekiwać. Wyłaczałem wtedy wzmak na chwilę i grało ok znów przez pół godziny. nie analizowałem bliżej zjawiska, może ktoś ma jakiś koncept??
    Kupno 300W kolumn ma rację bytu, gdy chcesz np. za jakiś czas zmienić wzmak na mocniejszy.
  • #10 2420072
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Jeśli przy takim "przewatowaniu" kolumny grały nieczysto (pobrzękiwały) to mogły być uszkodzone.
    Jakaś część cewki mogła się odkleić (kilka zwojów) i przy odpowiedniej częstotliwości (rezonansie) było ją słychać. To samo zapewne działo się i przy mocniejszym wysterowaniu ale nie było słyszalne z powodu silniejszego sygnału użytecznego. 40 lat temu czytałem artykuł uzasadniający stosowanie nadmiaru mocy w głośnikach i autor twierdził, że najlepszym stosunkiem mocy wzmacniacza do mocy głośników (a w zasadzie wzmacniacz też miał mieć nadwyżkę mocy tylko miał być zciszony) miał być stosunek 1:10. Udowadniał, że wtedy głośniki (pomimo trochę mniejszej skuteczności) dają najmniejsze zniekształcenia. To zależy co kto nazywa marnotrawstwem i komu na czym zależy? Jeśli chodzi o maksymalny hałas to może jest to marnotrawstwo ale jeśli chodzi o wierność odtwarzania i najmniejszy poziom zniekształceń to jest zalecane. Poza tym żywotność głośników znakomicie wzrasta! Poruszałem też kwestię rodzaju mocy podawanej na głośnikach i jakoś nikt tego nie rozwinął. Otóż - moc 300W zapisana na głośniku jako maksymalna to moc jaką głośnik może jednorazowo wytrzymać w czasie 1 sek. Moc ciągła sinusoidalna może być w takim głośniku kilkakrotnie mniejsza! Dlatego, uważam, że mniejszym marnotrawstwem będzie użycie głośnika z nadwyżką mocy jak z mocą zaniżoną (przyjęcie mocy maksymalnej jako mocy ciągłej) i spalenie kolumn.
    Wracając do ciężarówki, może ona będzie i mniej wykorzystana ale takie przewożenie mniejszych ciężarów spowoduje wydłużenie jej bezawaryjnego czasu pracy. To też się liczy! A co mamy zrobić jeśli posiadamy taką ciężarówkę (lub zamiarzamy kupić)? Do każdej wielkości ciężaru kupić inną czy może kupić taką 0,5T i od czasu do czasu ją przeładowywać? Czy lepiej kupić taką trochę na wyrost?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra o mocy 2x35W może obsłużyć kolumny o mocy nominalnej 2x300W bez ryzyka uszkodzenia, pod warunkiem, że impedancja głośników jest zgodna z zalecaną przez wzmacniacz (zazwyczaj 8 Ω lub więcej). Moc głośnika nie musi być równa mocy wzmacniacza; ważniejsze jest, aby nie podłączać głośników o impedancji mniejszej niż wyjściowa wzmacniacza, co mogłoby prowadzić do uszkodzenia. Głośniki o wyższej mocy niż wzmacniacz będą grały ciszej i nie zostaną w pełni wykorzystane. Stosowanie kolumn o mocy znacznie przekraczającej moc wzmacniacza jest możliwe, ale może być nieefektywne, gdyż wzmacniacz nie napędzi ich w pełni. Wzmacniacze z lat 80-90 mogą wymagać ostrożnej eksploatacji, unikania pracy na pełnej mocy oraz dodatkowego chłodzenia. Podłączenie odtwarzacza CD do takiego wzmacniacza nie powoduje uszkodzeń, o ile nie jest on przeciążany. Dla optymalnej jakości dźwięku i trwałości głośników zaleca się stosunek mocy wzmacniacza do mocy głośników około 1:10, co minimalizuje zniekształcenia i wydłuża żywotność kolumn.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA