logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa tunel bass-refleks w głośnikach? Zasada działania i faza dźwięku

Szokolo 15 Mar 2006 18:56 2145 5
REKLAMA
  • #1 2418264
    Szokolo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witam! Szukałem, szukałem i nic na ten temat nie znalazłem... Mianowicie chodzi mi jak działa tunel bass-refleks. W szkole uczyłem się, że wykorzystywana jest energia pochodząca z tylnej części membrany i na tym moja wiedza sie kończy... Fala powietrza wychodząca z bass-refleksu jest odwrócona w fazie o 180° w stosunku do przedniej części membrany??? Na chłopski rozum to kiedy membrana porusza się do przodu to po zewnętrznej stronie powstaje nadciśnienie, a wewnątrz obudowy podciśnienie. Jak to się dzieje, że nie następuje interferencja fali i się nie wygasza??? Przecież po to właśnie robi się obudowę do głośnika niskotonowego, aby zlikwidować wpływ tylnej części membrany (interferencja)... Jeżeli ktoś mnie zrozumiał proszę o pomoc. Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2418298
    justarius
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam.

Fala "z przodu" i "z tyły" gaszą się tylko wtedy, kiedy membrana ma znacznie mniejszą średnicę od długości fali. Dlatego głośnik bez obudowy przenosi bez problemu wyższe cz. B-R odwraca falę o niskiej cz. o 90° tę z tylnej części przetwornika, więc suma przesunięć względem "przedniej" =180°. Obie fale nakładają sie i wzmacniają, a nie gaszą.
    Tyle istoty działania - dalej już głębia fizyki...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2418312
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    oooj... naprawde trudny temat. z tego co wiem to ta faza się odwraca w rurze (180+180=360="0"). ale robi to tylko pewnym zakresie długosci fali (a wiec czestotliwosci).
    powyzj częstotliosci strojenia otworu powietrze w rurze ma za duza mase zeby drgać. i otwor nie działa
    czetotliwosc strojenia otworu mamy wtedy, kiedy wydajność br jest największa w tosunku do głosnika.
    ponizej czetotliwosci strojenia rura b-r zachowuje sie jak dziurawa obudowa. wtedy głosnik dostaje dzikich wychyleń, a otwór przestaje promieniować w fazie zgodnej z głosnikiem. charakterystyka spada na pysk.

dlatego właściwie liczy się objętość rury. Rura nie może być za wąska bo będzie szeleścić, swiszczec.

ogólnie polecam profesjonalne www oraz ksiązki. Mało jest ludzi, którzy mają taką wiedzę aby w prosty sposób wytłumaczyć wiedze tajemna.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2418352
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    znosza sie dopiero ponizej czestotliwosci strojenia - dlatego nastepuje spadek 24dB/okt, a nie 12dB/okt jak w zamknietej i dlatego tez wychylenie glosnika jest takie duze
  • #6 2418619
    Szokolo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Dzięki za podpowiedzi, ja dalej szukałem i tu jeszcze znalazłem:

http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=8

Pisze też tam, że niskich częstotliwości nie da się wytłumić??? Rozkręcał ktoś z Was dobre subwoofery fabryczne??? Są wytłumione czy nie???
    Pozdrawiam!
REKLAMA