logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik poziomu wody, uC. Szukam pomysłu na prosty czujnik.

DymaSS 15 Mar 2006 19:19 3608 8
REKLAMA
  • #1 2418344
    DymaSS
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam ma ktos pomysł na prosty czujnik ktory mial by sygnalizowac brak wody w zbiorniki chodzi o to aby dawal sygnał na mikrocontroler np PIC mial by dawac logigczna jedynke tylko wtedy gdy nie ma wody
  • REKLAMA
  • #2 2418380
    Jarooo!!!
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam
    Napisz cos wiecej o zbiorniku. Jaki on ma byc? Co od swojej konstrukcji oczekujesz?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2418586
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    a niezmozesz zastowac prostego przelacznika dzwigienkowego zamonotowanego razem z plywakiem? w momencie gdy poziom spada do minimum przelacznik przelacza stan z 1 na 0 i sygnal podawany jest do procesoro, proste i wygodne
  • #4 2421411
    DymaSS
    Poziom 11  
    zbiornik mam byc zamkiety z plastiku 40 litrów z pompka

przelacznika dzwigienkowego jaki to jest nigdzie nie moge go znalezc

ktos ma jeszcze jakis pomysł a mozna to zrobic za pomoca jakiegos przerwania np gdy woda spadnie po nizej jakis 2 koncowek nie bedzie przewodzic bez wody da rade cos takiego zrobic
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2421787
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    wybacz zle sprecyzowalem chodzi mi o krancowke tu link http://www.laro.com.pl/index.php5?action=sklep&t=1486 na dolaczonej fotce przyklad podlaczenia do procka - yellow to sygnal ktore treba podlaczyc do wejscia mikrokontrolera, red to + zasilanie (czyli 5V), black to masa w ten sposob podlaczysz przelacznik musisz tylko pomyslec jak opracowac mechanike plywaka przylaczonego z przelacznikiem
    Załączniki:
    • Czujnik poziomu wody, uC. Szukam pomysłu na prosty czujnik. przelacznik.JPG (4.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2425229
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Ja zastosowałem dwa zwykłe przewody zamontowane na odpowiedniej wysokości. Jak poziom wody jest odpowiedni to je zwiera przez przepływ prądu przez wodę i mam sygnał. Jeśli chcesz odwrotną logikę to z zanegowaniem też nie ma problemu. Tylko nie dawaj 220V na przewody bo ugotujesz rybki :-)
  • REKLAMA
  • #7 2429545
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    z przewodami to bedzie ten problem ze by dobrze dzialaly to trzeba przepuscic przez nie "gruby" prad bo w przeciwnym razie jak beda zwilzone a wody dawno juz nie bedzie to tez beda wskazywac jej poziom tzn ze jest
    kiedys podobny problem dla cieczy nieprzewodzacych rzwiazalem fotokomorka dioda led i naprzeciwko fototranzystor , dioda posiada soczewke ktora po zamoczeniu ciecza przestaje pracowac przez co strumien swiatla sie zmienia - slabnie tak z 5 razy przy niewielkich odleglosciach 10-20mm przy tych odleglosciach nie wystepuje "sklejanie sie " soczewek ciecza potem ten sygnal jak podasz na shmidta to uzyskasz zalacz / wylacz, swoj uklad troche rozbudowalem o 12 takich fotokomurek i pamiec eprom poprostu do kazdego adresu(bez formowania poziomu takie zmiany wystarcza do bezblednego wybierania adresu) podpialem fototranzystor przez co uzyskalem wybieranie adresu pod ktory wystarczylo wpisac sterowanie wyswietlacza led i "cyfrowy" wszkaznik poziomu gotowy troche pradu pozera bo epromy starej generacji ale nie bylo co z nimi zrobic :)
    Załączniki:
    • Czujnik poziomu wody, uC. Szukam pomysłu na prosty czujnik. wskaznik poziomu.jpg (48.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2431320
    DymaSS
    Poziom 11  
    Znalazlem ten temat pozniej

Idac dalej mam pomysł na to zeby jak wody nie bedzie zeby odlaczalo mi zasilanie zeby pompka nie chodzila i byla sygnalizacja led da rade to zrobic na tranzystorze a miganie led na jakis prostym przerywaczu??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego czujnika poziomu wody do zbiornika plastikowego o pojemności 40 litrów z pompą, który sygnalizowałby brak wody poprzez podanie logicznej jedynki na mikrokontroler, np. PIC. Proponowano zastosowanie mechanicznego przełącznika krańcowego (krancówki) połączonego z pływakiem, który zmienia stan sygnału przy minimalnym poziomie wody. Podano link do przykładowego przełącznika krańcowego z instrukcją podłączenia do mikrokontrolera (sygnał yellow do wejścia, red do +5V, black do masy). Alternatywnie zasugerowano użycie dwóch przewodów zanurzonych na odpowiedniej wysokości, które przewodzą prąd przez wodę, dając sygnał obecności wody; przy braku wody obwód jest przerwany. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania niskiego napięcia (np. 5V), aby uniknąć niebezpieczeństwa i uszkodzeń. Wskazano problem fałszywych wskazań przy wilgotnych przewodach i zaproponowano bardziej zaawansowane rozwiązanie optyczne z fotokomórką (dioda LED i fototranzystor), gdzie zmiana natężenia światła wskazuje poziom cieczy. Autor rozważał również sterowanie zasilaniem pompki i sygnalizację LED migającą za pomocą prostego układu przerywacza i tranzystora, aby wyłączyć pompę przy braku wody i jednocześnie sygnalizować ten stan. Podano link do podobnego tematu na forum mikrokontrolerów dla dalszych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA