logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa metromierza do auta terenowego z dokładnością do 10 metrów

mokun 15 Mar 2006 21:25 4359 12
REKLAMA
  • #1 2419006
    mokun
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Szukam juz od jakiegos czasu kogos kto podjal by sie zbudowania metromierza do auta terenowego cz jakiegokolwiek to akurat nie ma roznic. Metromierz mial by pokazywac dystans z dokladnoscia do 10 metrow. i zerowac sie po dystansie 99km bo wiecej nie jest mi potrzebne. Potrzebne by byly przyciski do startu pomiaru/zatrzymania pomiaru i do resetowania pomiaru. Czy jest ktos kto podjal b sie zrobienia czegos takiego?? Jezeli tak to ile by to mialo kosztowac??
  • REKLAMA
  • #2 2419315
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Sam mógłbyś wykonać takie coś, wymaga minimum wiedzy i praktyki elektronicznej. Ale ważne jest jaki auto ma licznik (linka czy impulsy), jaka jest stała przekładni licznika itp.
    W najprostrzej opcji jest to kalkulator który dostaje impulsy z przekładni szybkościomierza na znak (=) i z raz wprowadzonej stałej oblicza dystans.
    Lub licznik od roweru i czujnik na przegubie koła.
  • #3 2420481
    mokun
    Poziom 12  
    W tej chwili auto ma niestet linke ale akurat ten problem mam na etaie rozwiazywania bo chce wziasc impulsator z opla kadetta i podlaczyc go zamiast linki a pozniej ewentualnie wkombinowac elektroniczny licznik ktory bedzie pokazywal predkosc ale narazie zalez mi na metromierzu zeby dzialal. Ja niestety wiedzy elektronicznej raczej nie mam ale jak by ktos mi pomogl to moze bym cos wykombinowal. Pierwsza rzecz to musze wiedziec co mi do takiego czegos bedzie wogole potrzebne??
  • REKLAMA
  • #5 2421265
    mokun
    Poziom 12  
    To nie takie proste bo to auto jest zbudowane z podzespolow roznych aut poza tym tak jak mowilem tam jest linka wiec nie ma impulsow.
  • #6 2421682
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    mokun napisał:
    auto jest zbudowane z podzespolow roznych aut
    Napewno też rozmiar kół jest zupełnie inny, dlatego licznik musi sumować impulsy z użyciem współczynnika(zwykły kalkulator).
    Niema potrzeby kupowania impulsatora do skrzyni, bo można łatwo wykonać taki impulsator w istniejącym liczniku(na linkę),może być optyczny lub magnatyczny, albo zykły kontaktron (taki jak przy rpwerze)i mały magnes umieszczony w liczniku. Trzeba tylko ustalić stałą czyli ilość impulsów na 1 km.Jeśli wyliczysz np. 675/1km czyli dla jednego metra=0,675 to współczynnik jest jego odwrotnośćią 1/0,675=1,4815
  • REKLAMA
  • #7 2433342
    mokun
    Poziom 12  
    Wlasnie najlepiej zeby mto urzadzenie mialo mozliwosc kalibracji wzgledem roznych kol bo zaleznie od raju jezdze na roznych oponach.
  • #8 2433555
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    W czasie jazd terenowych koła mocno się slizgają, co wtedy z dokładnością pomiaru, na dłuższych dystansach moga wychodzić niezłe bzdury:cry:
  • #9 2799756
    Neverhood
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    A ja mam taki problem z kalkulatorem - licznikiem. Po kilku minutach bezczynności wyłacza mi się skubaniec = skasowanie wyniku pomiaru!!!!!!!!!!!
    Jak zrobić by się nie wyłaczał, jak mu tą opcje automatycznego oszczędzania energi wyłaczyć, jakiś schematy by sie przydały, a yu ból, bo scalak jest jak to w made in china wbudowany w płytkę , a więc taki czarny glut na płytce, a z niego idzie dużo ścieżek .

To zjawisko oczywiście tu też przeszkadza, zatrzyma sie zmienić koło, wchodzi a tu już licznik skasowany!!!
  • #10 2915592
    mokun
    Poziom 12  
    Chcialbym odnowic temat bo nic w ty kierunku nie ruszylo. Zalozylem co prawda licznik od roweru ale jego maly wyswtietlacz mi nie odpowiada. Jezeli nikt nie potrafi mi pomoc w kwesti caleko metromierza to chociaz powiedzcie jak podpiac pod to wiekszy wyswietlacz??
  • #11 3039954
    krakn
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    impulsy z linki mozna uzyskac montujac przetwornik, nie wiem jak w sklepach ale na pewno maja ci od kas fiskalnych, sa tansze o 4 impulsach na obrot araz 5. bardziej precyzyjne. skoro sa wystarczajace by zliczac pod fiskusa :)
    Teraz trzeba przetwozyc i wyskalowac impulsy, ale to za duze buty jak na mnie
  • REKLAMA
  • #12 3091039
    koko86
    Poziom 11  
    Witam tez mam zamiar zbudowac metromierz tez do samochodu terenowego i do jazdy po lesie z dokladnosci do 10 metrow bardziej szczegolowy niepotrzebny jest. Wiem ze musze kupic licznik ilmupsow, w aucie do deski rozdzielczej ida impulsy. i własnie słyszałem tez cos o licznikach impulsow programowalnych czy po zakupie czegos takiego i podpieciu do deski byłbym w stanie sam go zaprogramowac ?? samochod ma wieksze kola od serysjnych dlatego tez wiem ze impulsy bede sie nei zgadzac wiem ze metromierze mozna ustawiac np: przejezdzajac 100 metrów i programujac metromierz ze tyle impulsow t o100 metrów ale czy kupujac i podłąączajac licznik impulsow programowany moglbym cos takeigo sam zaprogramowac?? a i gdzie mozna cos takeigo kupic w warszawie bo nei znam zadnych takich skpelow :)
    Z góry wielkie dizeki za pomoc
  • #13 3102300
    darko_n
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Z mojego doświadczenia. Jedż do firmy gdzie zajmują się tachografami( kegalizacja- przede wszystkim) oni mają urządzenia bo muszą mieć i Ci zmierzą ile obrotów masz na kilomwetr, jak nie będe chciali to tylko ich wola ale zaręczam że mogą to zrobić. po tym będziesz wiedział jakiego impulasatora urzyć. A są różne, najpopularniejsze w autobusach, tirach i busach to ośmioimpulsowe ( osiem impulsów na obrót). Co do kas fiskalnych to ne mwją regulację serwisową( chodzi o taksometry). Jedziesz do firmy, mierzą Ci przełożenie( obrótów/ km) i później dobierają dzielnik, Sam możesz tylko zmierzyć i powiedzieć żeby zrobili dzielnik taki i taki, NP: mam 1030 obr na km to zróbcie mi dzielnik na 8240 imp/km (zwykłydzielnik 8 impulsów na kilometr), Impulsator mozęsz wziąść z poloneza np. Taki jak motnują firmy robiące taksomierze. wpina się go między linkę a licznik. Mam nadzieję ze pomogłem, jak coś to pytać, pozdrowionka dla wszystkich :)

Dodano po 1 [minuty]:

sorki błąd, miało być ( legalizacja- przedewszystkim) sorki :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy metromierza do samochodu terenowego z dokładnością do 10 metrów i zerowaniem po 99 km. Kluczowym problemem jest brak impulsów w liczniku opartym na linkach, co wymaga zastosowania impulsatora, np. optycznego, magnetycznego lub kontaktronu z magnesem, montowanego na linkę licznika. Konieczne jest ustalenie stałej kalibracyjnej (ilości impulsów na kilometr) uwzględniającej różne rozmiary kół, co umożliwia kalibrację urządzenia dla różnych opon. Proponowano użycie programowalnych liczników impulsów, które można skalibrować samodzielnie, oraz zakup impulsatorów stosowanych w taksomierzach lub tachografach. Wskazano na problem ślizgania się kół w terenie, co wpływa na dokładność pomiaru. Poruszono też kwestię automatycznego wyłączania liczników po bezczynności i trudności z modyfikacją wbudowanych układów scalonych. Rekomendowano konsultacje z firmami zajmującymi się tachografami w celu pomiaru przełożeń i doboru odpowiedniego impulsatora. Wspomniano o licznikach impulsów firmy Omron jako przykładzie gotowego rozwiązania do zliczania impulsów i wyświetlania dystansu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA