logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

licznik metrów do samochodu , cyfrowy na LED pomocy

Pio_monter 13 Mar 2007 19:56 2925 5
REKLAMA
  • #1 3675241
    Pio_monter
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    witam
    chodzi mi o zbudowanie licznika metrów w samochodzie
    dokładnie opisze o co mi chodzi
    jestem pilotem na rajdach samochodów terenowych i jak dostaje mape z wytyczoną trasą i odległosciami od Osa do Osa
    kierowca ma licznik gdzie ma podziałke co 1 km
    ja chce zrobic licznik do 1 m , i switch odpowiedzialny za resetowanie licznika i nabijanie nastepnego odcinka itd
    po 100 m resetuje i zaczyna sie od zera itd
    wiem ze musze zrobic przetwornice impulsów z linki do licznika to dla mnie nie problem ale na czym zrobic reszte układu to nie wiem , licze na wasza pomoc , myslałem by wykonac to na ICL7107

pozdro dla wszystkich z elektrody
  • REKLAMA
  • #2 3675823
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Moim zdaniem to tylko kłania się mikroprocesor, wyświetlacz LCD lub LED , klawisze do uznania i funkcja kalibracji (program) żebyś mógł wprowadzić taki parametr jak ilość obrotów linki (lub impulsów w samochodach bezlinkowych) na 1 km drogi. Inaczej ten licznik nie bedzie wiedział ile metrów przejechał samochód.
  • REKLAMA
  • #3 3681716
    Pio_monter
    Poziom 13  
    czyli sporo zabawy z programowaniem w bascomie ,
    nie znalazło by sie jakiegos gotowego rozwiazania
    licznik rowerowy czy cuś
  • REKLAMA
  • #4 3681877
    Edzioman
    Poziom 14  
    i trzeba podłączyć to pod nie napędzane koła, bo inaczej poślizg może mocno zafałszować wynik na krótkich odcinkach.
  • REKLAMA
  • #5 3683446
    Jacek_paw
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam,
    Tez startuje w rajdach (jestem kierowca :D ) sprawę rozwiazalięmy tak: ja przed sobę mam tylko obrotek, prędkoęciomierz z licznikiem kilometrów ma przed sobą pilot.
    pozdrawniam !!
  • #6 3686830
    Pio_monter
    Poziom 13  
    no własnie jestem pilotem i jak mam zrobic sobie licznik predkosci i dystasu tak by nie wyrywac liczników od kierowcy tylko zrobic osobne
    dla kierowcy i pilota

Toyota Land Cruiser LJ 70
REKLAMA