logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować internet w WinXP dla użytkowników bez uprawnień administratora?

alvi 15 Mar 2006 21:34 1426 1
REKLAMA
  • #1 2419059
    alvi
    Poziom 10  
    Witam.

Od razu piszę że nie chcę żadnych odpowiedzi typu "ale to już było", "jak nie umiesz to poszukaj w książkach" itp. Ostatnio na forach zauważyłem tendencję ważniacką, jak ktoś nie wiedział to się dopytywał a teraz jak już wie to wszystkich ma gdzieś i najlepiej go spławić jakimś hasełkiem.

Od razu mówię że szukałem, ale niestety niewiele znalazłem dlatego dałem nowy temat.

Chodzi mi o taki sposób żeby dostęp do internetu miał tylko użytkownik o statusie Administratora. Dla użytkowników ma być ta opcja niedostępna. Nigdy jeszcze tego nie robiłem i nie wiem gdzie co i jak ustawić, żeby tak zadziałało

Internet przekazywany jest przez kartę sieciową radiową (WLAN).

Przy okazji jak ktoś mógłby mi pomóc jak ograniczyć użytkownikom instalację oprogramowania do możliwego maksimum, byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2419182
    halinka1125
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Witam
    Sprawdz czy poprzez usuniecie uzytkownikow z uprawnien dla katalogu:
    %SystemDrive%\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Microsoft\Network
    cosik da. Dla dialupa dzialalo
    A jak nie chcesz zeby userzy ci na systemdrive bruzdzili po prostu daj odpowiednie uprawnienia katalogom. Tylko nie zapomnij dac im cos do zapisu;) i jezeli komp ma byc uzywany glownie przez nich to poprostu ustaw dal polaczenia brak mozliwosci zmiany stanu dla usera i je wylacz. Zdaje sie klikniecie 2x dla admina nie powinno stanowic problmu...
    Heh a jak nie chcesz zeby mieli userzy jakiekolwiek prawa przydziel ich do grupy goscia powinno zalawic sprawe raz na zawsze:)
    Pozdrawiam
REKLAMA