logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modulacja prądu podkładu w magnetofonie a sygnał audio - jak to działa?

icy10 18 Cze 2002 07:11 6216 13
REKLAMA
  • #1 20442
    icy10
    Poziom 11  
    Czy ktos mi moze powiedzic czy prad podkladu w magnetofonie mieszcza sie ze sygnalem audio podobnie jak w mieszczaczu AM ?
    czy mozna go w ten sposob zmodulowac i jezeli tak sie go zmieszcza czy to da jakikolwiek efekt ? THX
  • REKLAMA
  • #2 20659
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Witaj
    Na głowice nagrywającą jest podawany prąd podkładu i moduluje się na niej z sygnałem audio. Prąd podkładu jest stały (niezmienny) ustawia się go potencjometrem. O ile dobrze pamiętam to im wyższy prąd podkładu tym lepiej nagrywa niskie tony (może odwrotnie, niepamiętam). Z tym że jest to w pewnym zakresie. Natomiast są na rynku magnetofony które mają napisane HX-PRO. Ten skrót oznacza że w magnetofonie jest układ który moduluje prąd podkładu w zależnosci od tego jakie dzwięki przeważają w chwili nagrywania. Jeżeli jest dużo sopranów to prąd jest zmniejszany, jeżeli basów to elektronika zwiększa poziom prądu podkładu. Pozwala to zwiększyć dynamike o 10dB.
  • #3 20783
    icy10
    Poziom 11  
    Tak tak to juz wiem chodzi mi tylko o to w jaki sposob jest on mieszany z sygnalem audio czy on wogule jest mieszany gdzies wczesniej czy dopiero no glowicy spotykaja i mieszaja sie oba sygnaly .iii
    czy mozna ten uklad rozwiazac w ten sposob ze prad podkladu jest mieszany z sygnalem audio na np. tranzystorze tak jak jest to mniej wiecej rozwiazane w zwyklym CB radiu ?
  • #4 20816
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    W celu wyjasnienia tego zagadnienia powołam się na wybitnego specjalistę w tej dziedzinie prof.B.Urbańskiego. W jego książce "Rejestracja sygnałów fonicznych"-WKŁ 1980 na str.63 czytamy:...W uzwojeniu głowicy zapisującej nakładają się prąd podkładu i prąd sygnałów zapisywanych...Czyli nie zachodzi tu zjawisko modulacji lecz sumowanie sygnałów. Potwierdzają to zresztą rysunki przebiegów załączone do tego tekstu.
  • REKLAMA
  • #5 21041
    piotrekk
    Poziom 17  
    Witam ponownie.
    Cieszę sie z tego że mogę trochę popolemizować z tobą Oldboy (Jesteś jednym z lepszych na tym forum. Tylko nie Urośnij :D )
    Z tego co piszesz to wynik w postaci pola magnetycznego wychodzący ze szczeliny głowicy, jest taki że wychodzi Ci sygnał który jest zmodulowany amplitudowo poprzez sygnał fonii nagrywanej przez magnetofon. Wydaje Mi się że jest to zwykła modulacja AM. Prąd podkładu to jakieś 90 kHz które jest wycinane przez sygnał nagrywający.
    A co do tego tranzystora ICY to w HX-PRO, prąd podkładu jest regulowany poprzez tranzystor wsadzony w zasilanie układu prądu podkładu (tak było zrobione w diorze). Napewno troszkę wpływa to na jego częstotliwość ale wydaje mi się że bardziej tu chodzi o jego amplitudę niż jego częstotliwość.
  • #6 21091
    icy10
    Poziom 11  
    No wlasnie czyli moje pszypuszczenia sie potwierdzaja
    Pszypuszeczenia apropo modulacji Am wzialem z tad ze po mojim porownaniu na oscyloskopie sygnalu z magnetofonu pszy nagrywaniu i sygnalu wyjsciowego ze zwyklego radia CB przy nadawaniu wynika ze pszebieg sygalu i amplitudy zmieniaja sie niemal identycznie ruzniom sie one jedynie sygnalem nosnym w.cz (jesli 100 kHz mozna by nazwac w.cz :lol: )
    Z tad wlasnie moje pytanie . druga sprawa to taka ze gdy podlaczylem zwukle sluchawki od Walkmana pszez kondensator do napiecia zasilania magnetofonu slychac cichom muzyke natomiast pszy normalnym odtwarzaniu juz nie .
    Dlatego mylse ze zasada nakladania pradu podkladu i modulacji AM dzilaja na tej samej zasadzie .
    Tyle ze nie weim czy dobrze mysle
  • #7 21126
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Celowo zacytowałem autora bo sam miałem subiektywne odczucie,że zachodzi proces modulacji AM,ale już samo porównanie opisów matematycznych przeczy temu i nie tylko dlatego,że opisywane zjawisko zachodzi w polu magnetycznym. Łatwiej przekonują załączone ilustracje. W przypadku modulacji AM obwiednia modulacji względem osi czasu(na wykresie) jest symetryczna, natomiast tutaj nie. Zresztą można dokonać zapisu z podkładem prądu stałego tyle tylko,że wystąpią znaczne zniekształcenia nieliniowe które linearyzuje się właśnie stosując podkład prądem przemiennym.
    Inaczej to wygląda w przypadku zapisu wizyjnego gdzie nie stosuje się podkładu lecz sygnał nośny w.cz. zmodulowany sygnałem wizyjnym(mod. AM lub FM).
  • REKLAMA
  • #8 21249
    icy10
    Poziom 11  
    Czyli jednym slowem sugerujesz oldboy ze zastosowanie modulacji AM w mieszaczu pradu podkladu mija sie z celem ?
    No to w takim ukladzie juz niemam pojecia na jakiej zasadzie to ma dzialac
    Poniewaz pewnego dnia zeby zobaczyc czy da sie zmieszac oba sygnaly dopiero na glowicy zbudowalem generator i wzmacniacz m.cz i polaczylem to wlasnie dopiero na glowicy .Analiza na oscyloskopie wykazala ze caly pszebieg wyglada calkiem inaczej .
    Moze to wina tego ze wlasnie naszybko zbudowalam ten uklad .Mianowice sygnal w 100kHz w magnetofonie zostal zmodulowany pszez sygnal m.cz .
    Natomiast w moim ukladzia nie zauwazylem zadnego pszemodulowania.Dlatego juz nie weim co mam o tym myslec .
  • #9 21283
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Sam kiedyś eksperymentowałem i miałem różne pomysły. Twój zamysł ma jakiś cel i nie mam zamiaru Cię zniechęcać. Odpowiedź na twoje pytanie poparłem autorytatywnym źródłem poniewaz sam miałem watpliwości. Spróbuj zbudować układ, zrób nagranie ,odtwórz i zobaczysz co z tego wyjdzie. Sam jestem ciekaw.
    Post: Wzmacniacz do 200kHz - jest zapewne kontynuacją tego tematu. W grupie monolitycznych wzmacniaczy m.cz. mogę wskazać na LM386 którego pasmo przenoszenia dochodzi do 300kHz. Oczywiście,moc w tym przypadku jest niewielka i wynosi 0,325W.
  • #10 21329
    icy10
    Poziom 11  
    Tak 0,3 W to zdecydowanie za malo ja potszebuje na wyjsciu generatora ok 2W
    Pewnie sie zastanawiasz po kiego gdzyba mi generar do podkladu na 2 W ale powiem ci ze wiem ze som ludzie ktorzy nagrywali sygnaly na zwykly drucik :)
  • REKLAMA
  • #11 21356
    piotrekk
    Poziom 17  
    No Jestem znowu.

Ja po moich doświadczeniach z młodości Stwierdziłem że jest to zwykła modulacja AM (pomijając dewiację częstotliwości względem napięcia zasilającego). To że Słyszysz sygnał na zasilaniu to normalne. Generator żre dużo prądu i elektrolity nie wyrabiają. Wciśniesz tam kondki styrofleksowe albo tantale i nie uwidzisz dźwięku (chyba że nie ma stabilizacji napięcia). Jestem ciekaw jak pomierzyłeś to co z głowicy wychodzi (chyba nie względem masy). Sygnał nagrywający miesza się na poziomie 10% względem prądu podkładu. A to jest ważne bo prąd podkładu ma przebić przemagnesowanie domen na folii w kasecie, a sygnał nagrywający ma je ułożyć z odpowiednim polem.
    Jednym słowem prąd podkładu działa jak coś w rodzaju diody zenera. Ma je przemagnesować, ale nie za mocno. Najlepiej jak by działał na progu. Ale kaseta kasecie nie równa. I tu w technics-ach wziął się regulowany prąd podkładu (bias level). A oprócz tego mają jeszcze HX-PRO.
    Tobie ICY nie wyszło bo albo za mocno magnesowałeś coś, albo za słabo.
    Ten punkt jest bardzo delikatny (patrz regulacja prądu podkładu dla fonii w MTV). Ruszysz pr o 20 stopni i prawie nic nie słychać głosu. A można MTV zmusić (pr-bias level) żeby bardziej nagrywał wysokie albo niskie.

To tyle narazie.
    Poco ci Icy nagrywć sygnał na drucie (to nie XIX wiek :))
  • #12 21474
    icy10
    Poziom 11  
    Cze
    Na poziomie 10% wzgledem produ podkladu nie bardzo rozumie .
    pozatym robilem pomiary na zaciskach glowicy a wiec nie wzgledem masy poniewaz masa pszy nagrywaniu nie wystepuje .
    Znaczy sie najlepszym sposobem by bylo najpierw wysterowac wartosc generatora podkladu tak aby kasowal zapis tuz na progu a nastepnie wystereowac jeszcze do tego zygnal audio i wpuscic go na glowice ? oczywiscie na zasadzie modulacji AM ?
  • #13 21490
    piotrekk
    Poziom 17  
    Głębokość modulacji.
    Prąd podkładu to około 90V w amplitudzie z generatora. A sygnał nagrywający tłumi o około 10% tej wartości. I de facto ten sygnał polaryzuje domeny na taśmie, tak że przy odtwarzaniu słyszysz dźwięk.
    Doświadczenia robiłem na bazie magnetofonu kasprzak od dużej wieży.
    Obecnie magnetofon ma wbudowane dolby BC z diory i DNL z radioelektronika (chhyba z 78 roku :) , ale dnl chodzi ok). Duże kłopoty miałem z przystosowaniem głowicy ALPS (toroidalnej) uniwrsalnej. Jak ją założyłem to same "średnie" tony nagrywał. Zmieniłem kondki na mniejsze te co idą na głowicę nagrywającą z prądu podkładu, ustawiłem poziom na pr i nagrywa super.
    Być może ALPSY mają mniejszą indukcyjność, a przez to jakby lepszą sprawność.
    Aha.
    Nie rozumię tylko jednego (i tu pytanie do Oldboya).
    Jak zmieniłem głowicę kasującą na dwuszczelinową to wszystko się zkaszaniło. Tego nie rozumię.
    Co ma kasowanie taśmy do jakości nagrywania?
    Chyba że indukcyjność głowicy kasującej ma znaczny wpływ na częstotliwość prądu podkładu. Tego nie mierzyłem, bo pr-kami pokręciłem i poszła ok.
    To narazie tyle.

Icy nie piszesz poco Ci nagrywać sygnał na drucie.

Odnośnie końcówki mocy:
    Na giełdzie kiedyś sprzedawali 10W końcówki mocy z telefonów centertela
    Chodziły do 700 MHz. Sory ale nie pamiętam w tej chwili ich nazwy.
    Ale wiem że do dzisiaj można spotkać je we wrocku na giełdzie. Popatrz u złomiarzy. Napewno coś Znajdziesz.
    Narazie.
  • #14 21496
    icy10
    Poziom 11  
    Piotrek zajrzyj do skszynki pszy okazji .Tam ci naswietlilem calom sprawe .
    A apropo tego co napisales ze pszy zmianie glowicy kasujacej wszystko ci sie pozmienialo ,bo tak tez powinno byc .W wiekszosci magnetofonow jakie widzialem w torze generatora jest wlasnie glowica kasujaca jako element indukcyjny .
    Jesli zmienisz glowice kasujacom na innom to ci generator sporawo odjedzie o ile nie zatszyma sie calkiem ,powtazam w iekszosci ale som i takie w ktorych indukcyjnosc gl kasujacej nie ma wiekszego znaczenia .A pszy okazji jak bys wiedzial to mozesz napisac czy jezeli generator odjedzie np o ok 10 kHz to czy to ma jakis wieksze znaczenie ?

Podsumowanie tematu

✨ W magnetofonach prąd podkładu jest stały i ustawia się go potencjometrem, pełniąc funkcję przemagnesowania domen magnetycznych taśmy. Sygnał audio jest sumowany z prądem podkładu na uzwojeniu głowicy zapisującej, a nie modulowany w klasycznym sensie modulacji AM. W magnetofonach z systemem HX-PRO prąd podkładu jest dynamicznie regulowany w zależności od dominujących częstotliwości sygnału audio (zmniejszany przy sopranach, zwiększany przy basach), co pozwala zwiększyć dynamikę nagrania o około 10 dB. Próby mieszania prądu podkładu z sygnałem audio na poziomie tranzystora, podobnie jak w radiokomunikacji CB, nie dają oczekiwanych efektów, gdyż zapis foniczny opiera się na sumowaniu prądów, a nie na modulacji amplitudy nośnej. Prąd podkładu ma wysoką częstotliwość około 90 kHz i jest tłumiony przez sygnał nagrywający na poziomie około 10%. Wymiana głowicy kasującej wpływa na działanie generatora prądu podkładu ze względu na zmianę indukcyjności, co może przesunąć częstotliwość generatora i wpłynąć na jakość nagrania. Wzmacniacze o paśmie do 200 kHz, takie jak LM386, mogą być stosowane do generowania sygnału podkładu, jednak moc wyjściowa 0,3 W jest często niewystarczająca do eksperymentów wymagających około 2 W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA