logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Realtek 8139, Mandriva 2006 - brak internetu na drugim komputerze w sieci

qlx 16 Mar 2006 14:14 1134 2
REKLAMA
  • #1 2421126
    qlx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam taki problem: mam w pokoju sieć na 3 kompy, z czego mój ma publiczne ip, a dwa pozostałem są podłaczone do niego poprzez sieciówki (w sumie mam w swoim kompie 3). Na windowsie xp dzielenie łacza działa bez problemu za pomocą mostka. w linuxie karcie eth0 (nVidia) przypisuje adres 192.168.1.1 i wszystko działa ok, dhcp przypisuje adres drugiemu kompowi i net działa. natomiast karcie eth2 ( wspomniany Realtek8139) przypisuje adres 192.168.2.1 (eth1 jest podłączona do netu).problem w tym że drugiemu kompowi dhcp nie przydziela adresu, a jeśli ustawie tam ip na sztywno, to pingi między kompami idą ale netu na tym drugim kompie nie ma. dodam że na wszystkich kompach dns ustawione są identyczne, a karty eth0 i eth1 są obie zintegrowane z płytą główną (asus a7n8x-e deluxe) i nie ma z nimi problemu. wie ktoś co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?? z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2421208
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    qlx napisał:
    Mam taki problem: mam w pokoju sieć na 3 kompy, z czego mój ma publiczne ip, a dwa pozostałem są podłaczone do niego poprzez sieciówki (w sumie mam w swoim kompie 3). Na windowsie xp dzielenie łacza działa bez problemu za pomocą mostka.

Tutaj też możesz zrobić mostek (bridge).

Cytat:

w linuxie karcie eth0 (nVidia) przypisuje adres 192.168.1.1 i wszystko działa ok, dhcp przypisuje adres drugiemu komputerowi i net działa. natomiast karcie eth2 ( wspomniany Realtek8139) przypisuje adres 192.168.2.1 (eth1 jest podłączona do netu).problem w tym że drugiemu komputerowi dhcp nie przydziela adresu,

Aby DHCP przydzielało adres - trzeba zdefiniować drugi zakres IP z sieci 192.168.2.0

Cytat:

a jeśli ustawie tam ip na sztywno, to pingi między kompami idą ale netu na tym drugim kompie nie ma.

Zapewne udostępnianie masz załączone tylko dla sieci 192.168.1.x

Daj wynik komendy
    iptables -vxL - t nat

to będzie wiadomo na 100%.

Musisz oddać drugi wpis dla sieci 192.168.2.x albo zmienić maskę w pierwszym aby obejmowała obie sieci (np. 255.255.252.0).

Cytat:

dodam że na wszystkich kompach dns ustawione są identyczne,

Czyli jakie ?

Cytat:

a karty eth0 i eth1 są obie zintegrowane z płytą główną (asus a7n8x-e deluxe) i nie ma z nimi problemu. wie ktoś co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?? z góry dzięki za pomoc.

To czy fizyczni karty są zintegrowane, czy n PCI nie ma znaczenia - problemem jest nieodpowiednia konfiguracja.
  • #3 2426102
    qlx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    faktycznie prawdopodobnie mam udostępienie neta tylko na zakres 192.168.1.0 |24, bo wynik tej komendy wyświetla m.in takie coś:
    Chain eth1_masq (1 references)
    pkts bytes target prot opt in out source dest ination
    0 0 MASQUERADE all -- any any 192.168.1.0/24 anywh .
    nie wiem tylko w którym pliku moge znienic te ustawienia oraz gdzie moge zdefiniować drugi zakres ip - 192.168.2.x??
REKLAMA