logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić odtwarzacz MP3 z CD-ROM i starej płyty PC bez klawiatury?

17 Mar 2006 11:54 3681 13
REKLAMA
  • #1 2424583
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2425153
    JanuszPulit
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Odpowiedź jest prosta: Nie nie dałoby się zrobić.
    Na płycie głownej nie ma w zasadzie żadnych elementów które pomogłyby ci zrobić takie urządzenie.
  • REKLAMA
  • #3 2425871
    zonku
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    moim zdaniem da się nawet wykorzystać dysk twardy ale do tego jakiś mikrokontroler który sterowałby tym wszystkim. W każdym razie napewno taniej wyjdzie kupić odtwarzacz mp3.
  • #4 2426382
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2428060
    JanuszPulit
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Przecież nie wystarczy przeprogramować biosu. Musisz mieć sprawny procesor, pamięć RAM. Musisz mieć też kartę dzwiękową- przecież z kości biosu dziwięku nie wydobędziesz... W zasadzie musisz mieć kompletny PC żeby uruchomić na tym swój kod.

Podsumowująć twój pomysł: chcesz zbudować 'upośledzonego' PC żeby potem pisać od podstaw dekoder mp3, obsługę karty dzwiękowej, obsługę napędu, system plików, musisz też przecież zaprogramować do tego jakieś sterowanie. Czy to możliwe ? Tak ale to jest bardzo skomplikowane i wymagające dużej ilości pracy - nikt tego 'za punkty' nie zrobi...

To już sensnowniej byłoby złożyć tego PC i wyposażyć go np w jakiegoś linuksa na karcie flash. Wtedy mógłbyś normalnie napisać sobie dowolny progam do odtwarzania czego ci trzeba.
  • #6 2428089
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 2428093
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Jeśli już to należałoby zrobić rozszerzenie biosu, tak jak ma to miejsce np. w kartach sieciowych - tzw. boot rom. Można też załadować system obsługujący odtwarzanie MP3 do karty CF i podłączyć przez przejściówkę pod IDE. Przykładowy opis masz tu:
    http://www.spectrum.8bit.pl/projects/elmp/index.html
  • REKLAMA
  • #10 2429107
    rodzyn25
    Poziom 12  
    dobra rada to kupic sobie diskmena z mp3 teraz sa takie tanie ze zmiescisz sie w 100zł najlepiej tez by miał jeszcze radio do tego jakies kolumienki i masz wszystk czeg ci potrzeba, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 2429322
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2457877
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Zrobiłem dwa takie użądzenia: stacjonarne i do auta. Do auta użyłem małej płyty z dźwiękiem na P100MHz/8MB/dysk 2GB.Bez grafiki.Po włączeniu ładował się DOS (wybrałem krótki i szybki) i program MP3 pod DOSa "MPXPLAY".W ini do tego programu można wszystko ustawić. Zaprogramowałem tak aby korzystać tylko z klawiatury numerycznej. Z klawiatury normalnej wyciąłem numeryczną.W aucie podłaczyłem pod ogrzewanie tylnej szyby (zamiast).Kabel audio szedł na radiomagnetofon + kabel do klawiatury.To wszystko pikuś.Największy problem jest z zasilaniem. Procek ciągnie kilka amper.Dobrałem procek o minimalnym poborze ale i tak było kilka amper.Stabilizator odpada bo trzeba by stracić ok. 5A*9V = 45W !!! a układ by pobierał ok.70W !! Zrobiłem zasilacz stabilizowany impulsowy na dławiku.Ciągnął niecałe 3A.Jeden minus to ten ,że od właczenia do słuchania mijało trochę czasu dlatego układ nadawał się na długie trasy.Dodam tylko że to było parę lat temu.Teraz kupuje się MP3player i podłącza się do radia.Jak ? to już inna bajka.Ale służę pomocą.
  • #13 2474136
    Artur333
    Poziom 1  
    "Bardzo dobrym projektem jest http://www.spectrum.8bit.pl/projects/elmp/index.html"

Tak dobrym jest projektem ale napisany został bez dokładnych wyjaśnień. Próbowałem zrobić coś podobnego jednak mam kilka problemów:
    1)Jak uruchomić z tym wyświetlacz Lcd 16x2 który jest już podłączony do portu drukarki LPT1 (co i gdzie trzeba wpisać w tym programie?)

2)Gdzie podłączyć klawiaturkę i jak ją skonfigurować?

3)Całość uruchamia sie z pod dos'a, automatycznie sie ładuje program "elmp" zaczyna odtwarzać muzykę, która sie zacina i w kółko pojawia sie napis: "Sound: Dma (output) timed out -irq/drq comfig error?" (karta dzwiekowa jakiej do tego użyłem to : "yamaha opl" w 100% zgodna z s.b"

Jeżeli ktoś wie co powinienem zrobić aby rozwiązać moje problemy, prosił bym bardzo o pomoc i dokładne instrukcje. Z góry dziękuje.
  • #14 2549604
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    MPXPLAY ma plik ini który można dowolnie konfigurować.Jest opis jak to robić.Program jest genialny.Odpalałem dla próby na płycie 486 i bez problemów.Z klawiatury można płynnie zmieniać wysokie i niskie tony,prędkość odtwarzania itd.W stacjonarnym urządzeniu(które jeszcze mam i działa bez zarzutu) podłączyłem LCD 2x16 zn. do portu LPT .działa bezbłednie. W stacjonarnym mam zamontowany dysk HDD i CDROM.Utworzyłem kilka plików ini.Na przykład do odtwarzania z płyt CD.
    MPXPLAY radzi sobie bardzo dobrze z odtwarzaniem normalnej muzyki z CD,jak również w formacie MP3.Tyle tylko,że jak grał z płyty to kazałem najpierw załadować cały utwór do ramu i dopiero wtedy odtwarzać.To jest super rozwiązanie bo napęd włącza się tylko na czas zczytania utworu (parę sekund).Potem można całym urządzeniem rzucać i trząść i się nie zająknie.
    Wszystko super,tyle tylko że to już historia.Kupuje się MP3playera na fleshu i problem rozwiązany.Jest takie urządzenie (nadajnik radiowy) który się podłącza do niego i można słuchać w aucie na radiu,czy w domu na wieży.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości stworzenia sprzętowego odtwarzacza MP3 wykorzystując części ze starej płyty głównej komputera PC i napędu CD-ROM, bez konieczności podłączania klawiatury i monitora. Wskazano, że sama płyta główna nie zawiera elementów umożliwiających bezpośrednie dekodowanie MP3, a do sterowania potrzebny byłby mikrokontroler lub kompletny system komputerowy z procesorem, pamięcią RAM i kartą dźwiękową. Przeprogramowanie BIOS-u na dekoder MP3 jest niewystarczające, gdyż wymaga to pełnego środowiska operacyjnego i sterowników. Proponowano uruchomienie lekkiego systemu DOS z programem MPXPLAY, który umożliwia odtwarzanie MP3 z dysku twardego lub CD-ROM, sterowany klawiaturą numeryczną i wyświetlaczem LCD 16x2 podłączonym do portu LPT. Wskazano na problemy z zasilaniem i konieczność zastosowania stabilizowanego zasilacza impulsowego. Podano linki do projektów i oprogramowania, m.in. elmp oraz MPXPLAY, które pozwalają na realizację takiego odtwarzacza. Ostatecznie zasugerowano, że ze względu na koszty i wygodę lepiej kupić gotowy odtwarzacz MP3 lub urządzenie na pamięci flash z radiem i kolumnami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA