logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera SONY CCD-TR718 - kod C:32:11 po upadku, problem z mechanizmem eject

certronic 17 Mar 2006 13:55 7135 15
REKLAMA
  • #1 2424942
    certronic
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Kamera upadla z wys. okolo 1m, pracowala kilka minut i po probie wylaczenia nie zadzialal eject. Teraz wyswietla kod 32 11. Wewnatrz kamery zadnych uszkodzen mechanicznych. Kasete wyjalem po podaniu zasilania na silnik.
  • REKLAMA
  • #2 2425085
    pietran2
    Poziom 27  
    Ocena: 112
    tu są kody błędów do kamer Sony.kod32:11 pokazuje że został przekroczony czas startu loading motor,masz prawdopodobnie zacięty mechanizm.Zdejmij kieszeń kasety i podłącz 2V do silnika loading i sprawdź gdzie jest zacięcie.Pozdrawiam
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic403488.html#2051061
  • #3 2743133
    certronic
    Poziom 11  
    Po podlaczeniu do silnika 2V mechanizm pracuje bez zaciec,usterka nadal jest.
  • #4 2745050
    Tadmen
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Do wymiany rotary swith(encoder).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2750127
    certronic
    Poziom 11  
    Dziekuje za podpowiedz, ostatnio mam malo czasu wiec jeszcze nie probowalem wymienic owego switcha.
    Pozdrawiam, wkrotce sie odezwe.
  • #6 2755340
    mirek2
    Poziom 18  
    Stwierdzenie o wymianie state switch po upadku kamery jest nieco orginalne.Sprawdz najpierw kontakty!!!
  • #7 2758519
    Tadmen
    Poziom 16  
    mirek 2 -niedokładnie czytasz to była podpowiedż dla ROCKY_4, jego post w tym temacie był ostatni.

Co do postu Certronica, prawdopodobnie masz rację, trzeba pomierzyć, może byc przerwa,l ub odpadnięty element.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2779937
    certronic
    Poziom 11  
    Witam ponownie.Sprawdzilem przelacznik pozycji i rzeczywiscie nie dzialal,ruszylem nim i zaczal pracowac ale kamera w dalszym ciagu pokazuje blad c-32-11 lub c- 31-11. Przelacznik pozycji w roznych pozycjach ma zwarte po dwie nozki-czy tak powinien sie zachowywac ?
  • #9 2782297
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Od spodu chassiss mechanizmu widać lutowane połączenia enkodera z flexem, są cztery luty lubiące popuszczać. Zwykle nie widać tego gołym okiem, ale poprawne przelutowanie zapewnia usunięcie usterki, zwłaszcza po upadku. Spróbój tam zajrzeć.
  • #10 2792654
    certronic
    Poziom 11  
    Probowalem owego switcha wyjac i po tej probie wyjecia zaczal dzialac ,wiec zimne luty odpadaja.Pytanie moje brzmi ile nog na switchu powinno byc zwartych w danej funkcji.Nie mam takiego switcha wiec nie moge tego sprawdzic.Dziekuje.
  • #11 2908494
    certronic
    Poziom 11  
    Dziekuje za zainteresowanie i odzew w tej sprawie.Ze wzgledu na koszta, klient odmowil naprawy.temat zamykam i dziekuje wszystkim zainteresowanym.
  • #12 8379979
    blady-brs
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    Panowie to co mówicie to kompletne bzdury . Fakt jest taki jeśli zacięła się kieszeń proponuje ten link. Sam osobiście to sprawdziłem.
    http://www.youtube.com/watch?v=RSnyDtJOu6k&feature=related

Dodano po 6 [minuty]:

Dowcip polega na tym że trzeba delikatnie przesunąć wskazane zębatkę w lewo.
    1: Aby to zrobić należy wyjąć baterie
    2: Należy przytrzymać plastyk i naszym oczom u każe się zębatka
    3: Delikatnie długim śrubokrętem naciągnąć w lewo (zajrzy na link)
    4: Włożyć baterie jeśli nadal nie poszło powtórzyć operacie.
  • #13 8399450
    Sting
    Specjalista - kamery
    No kolego blady-brs. Ależ kolego ci się pomieszało z tym filmikiem z you Tube. Na tym filmiku widać mechanizm DV z uszkodzoną taśmą mechanizmu i jakiś środek zastępczy.
    Zmień lepiej nicka bo do końca życia będziesz się wstydził.

Dodano po 1 [minuty]:

Niezły babol po wtrąceniu.
  • #14 8995323
    blady-brs
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    Drogi Sting
    Mój login mi się podoba.I Nic Ci do tego. A dzięki temu filmikowi udało mi się odblokować napęd w kamerze. Jeżeli taką wyrażasz opnię to na pewno pracujesz w servisie kamer. I wiesz ile kosztuje usunięcie usterki.
    Do wyżej wymienionej metody nikogo nie namawiam, każdy podejmuje sam decyzję. Temat uznaję za zamknięty.
    "73się"
  • REKLAMA
  • #15 9012129
    Sting
    Specjalista - kamery
    Też powodzenia dla mojego oponenta.
  • #16 11917355
    ogik
    Poziom 2  
    W mojej kamerce dcr-hc23 był identyczny problem jak u kolegi rocky_4 no i zastosowałem patent z linka podanego przez kolege blady-brs i jak na razie kamerka działa.
    dzięki blady-brs ;)

Podsumowanie tematu

✨ Kamera Sony CCD-TR718 po upadku z około 1 metra zaczęła wyświetlać kod błędu C:32:11, wskazujący na przekroczenie czasu startu silnika ładowania (loading motor), co sugeruje zacięcie mechanizmu. Pomimo braku widocznych uszkodzeń mechanicznych i sprawdzenia działania silnika pod napięciem 2V, problem z mechanizmem eject pozostał. Wskazano możliwość uszkodzenia lub złego kontaktu rotary switcha (enkodera), który może wymagać wymiany lub przelutowania, zwłaszcza po upadku kamery. Autor potwierdził, że przelacznik pozycji (state switch) nie działał prawidłowo, a jego poruszenie chwilowo przywróciło działanie, jednak błąd C:32:11 lub C:31:11 nadal występował. Zalecano sprawdzenie lutowań enkodera na flexie pod mechanizmem, gdyż zimne luty są częstą przyczyną usterek po upadkach. W dyskusji pojawiła się także alternatywna metoda mechanicznego odblokowania kieszeni kasety poprzez delikatne przesunięcie zębatki, opisana w filmie instruktażowym na YouTube, która została potwierdzona jako skuteczna w podobnych przypadkach. Ostatecznie ze względu na koszty klient zrezygnował z naprawy, a temat został zamknięty. W dyskusji pojawiła się również wzmianka o podobnym problemie w modelu Sony DCR-HC23, gdzie zastosowano wspomniany patent z przesunięciem zębatki.
REKLAMA