logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak telegazety po wymianie hiperbandu w Sanyo CEM2510PTX

tomhick666 17 Mar 2006 14:33 1084 8
REKLAMA
  • #1 2425055
    tomhick666
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Tak jak w temacie w tym telewizorku mam problem z telegazetą.
    Wymieniałem w ostatnim czasie hiperband i od tamtej pory niema telegazety.
    Coś mogłem uszkodźić ??
    Jeśli ktoś zna odpowiedź na mój problem bardzo bym prosił npisać .
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2425120
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Przelutój połączenia płytki TXT z płytą główną, możesz też wymienić kondensatory elektrolityczne na płytce TXT.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2426794
    tomhick666
    Poziom 11  
    Chciałem jeszcze dodać, że po kilkukrotnym wyjęciu anteny z gniazda TV i włożeniu zpowrotem telegazeta pojawia się na kilka chwil , po czym nie działa.
    Lub tez gdy włączam telewizor rano jak jest jeszcze "zimny" to telegazeta działa, ale jak sie już "nagrzeje" to znowu jej niema.

Może ta informacja przyda sie przy rozwiązaniu tego problemu.
    Pozdrawiam i dziękuję za wstępną pomoc !
  • #4 2427438
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Z objawów zimne luty. Spraw czy reaguje na ostukiwanie.
  • REKLAMA
  • #5 2427692
    tomhick666
    Poziom 11  
    Niezawsze ale jest reakcja- występuje.
  • #6 2427881
    zdzich42
    Poziom 41  
    Wniosek jasny, trzeba szu
    kać zimnego lutu
  • #7 2427905
    tomhick666
    Poziom 11  
    Hehe....wstyd się przyznać ale nie bardzo wiem co oznacza "zimny lut".
    Tak się można po nazwie domyślać, ale bym wolał usłyszeć definicję od fachowca.
  • REKLAMA
  • #8 2428198
    zdzich42
    Poziom 41  
    Cos wsadzone i kiedys przylutowane ale .... się oberwało, było lutniete niedbale, z powodu częstego podgrzewania i ochłodzenia poprostu ... zimny lut
  • #9 2429639
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam lutowanie na tzw fali powoduje że luty sa bardzo cienkie minimalna ilosc cyny podczas wymiany głowicy naruszyłes TXT i nie kotaktuje z płytą TV popraw lutowanie .pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sanyo CEM2510PTX po wymianie hiperbandu pojawił się problem z brakiem telegazety. Objawy wskazują na uszkodzenie połączeń lutowanych na płytce TXT, które łączą ją z płytą główną. Po kilkukrotnym wyjęciu i ponownym włożeniu anteny telegazeta pojawia się chwilowo, a także działa gdy telewizor jest zimny, lecz zanika po nagrzaniu urządzenia. Przyczyną jest najprawdopodobniej tzw. zimny lut – niedbale wykonane lub uszkodzone połączenie lutowane, które może być efektem częstego podgrzewania i ochładzania elementów. Zaleca się przelutowanie połączeń płytki TXT z płytą główną oraz ewentualną wymianę kondensatorów elektrolitycznych na płytce TXT. Lutowanie na fali może powodować bardzo cienkie luty z minimalną ilością cyny, co sprzyja powstawaniu zimnych lutów i braku kontaktu między płytkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA