logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Joystick w Sony Ericsson K300i nie działa - co zrobić?

badi18 17 Mar 2006 16:29 2534 10
REKLAMA
  • #1 2425511
    badi18
    Poziom 11  
    witam, mam mały problem z moim telefonem SE k300i, mianowicie chodzi o joystick, który wogóle niedziała, ani nie da się nim poruszać na boki, ani w górę w dół ani naciskać, poprostu trup, klawiaturka normlanie śmiga. Co proponujecie w takiej sprawie zrobić ? czego to może być przyczyna i jak to naprawić ? dzięki z góry, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2425535
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    albo wymiana joya albo padło na lustrze...

pozdrawiam leon.
  • REKLAMA
  • #3 2425537
    leon.euro
    Spec od GSM
    albo wymiana joya albo padło na lustrze...

pozdrawiam leon.
  • REKLAMA
  • #4 2425556
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 41
    solucje, ktore mam i chyba byly na forum...
    Załączniki:
    • SE_Kxx_joystick.zip (262 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2425711
    badi18
    Poziom 11  
    dzieki wielkie, ja nigdy niewymienialem joya i niechce niczego zdestruktowac, dlatego mozecie mi dac jakies dodatkowe wskazowki co i jak i jak sprawdzic czy to wina tego lustra czy joya zeby byc pewnym na 100 % , pozdrawiam.
  • #6 2425716
    leon.euro
    Spec od GSM
    jak nigdy tego nie robiłes moze udaj sie do serwisu tak zebys juz w 100% nie popsuł sobie do konca go...

pozdrawiam leon.
  • #7 2500055
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Kupiłem za 300zł SE K700i z totalnie zepsutym jojem. Rozebrałem fona, inaczej mówiąc: otworzyłem klapkę na baterie (oczywiście trzeba wyjąć baterię bo inczej zniszczysz fona), rozwarłem łapki przedniego panelu podważając go. Zdjęłem go. Pod nim były takie same łapki zaślepki aparatu, diody led i głosnika (tylnego). zdejmujemy, podważając, nakładkę joysticka. tera torx (odkręcałem małym płaskim śrubokrętem) i łapki na dwóch stronach blaszki na przedniej stronie. zdejmujemy blaszkę pod nią jest klawiatura i LCD na taśmach (najpierw odginamy LCD od dołu, potem klawiaturę). Mamy na wierzchu joystick.

Najpierw zdjęłem blaszkę od góry joja. wylutowałem (podważając szpilką) 2 nózki na górze i dole. Potem trzeba odgiąć blaszki na gorach joja i zdjąć blaszką wraz z manipulatorem.
    Mam erse z małym grotem to nie problem... mała pomyłka. tutaj jest potrzebny szeroki grot do elektryki (tak z 5mm szer) i szpilka. lutownicą podgrzałem 3 nózki od jednej strony i szpilką odgiąłem brzeg. to samo z drugiej strony. Ważne: robić to trochę z jednej strony, troche z drugiej aż obie puszczą.
    Do wszystkich lutów można dodać trochę cyny. Po takiej metodzie pady są nienaruszone.

Teraz tylko kupić nowego i zalutować. tego ostatnigo kroku jeszcze nie zrobiłem.

mam tylko pytanie: czy jak obróce joystick o 180 to nic się ni stanie? po zmierzenu omomiarką wywnioskowałem ze nic.
  • #8 2500076
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Starego joya najlepiej ściągnąć hotem i tak nic po nim a ryzyko uszkodzenia płyty zerowe.
  • #9 2624067
    spoczo
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Czy gwarancja obejmuje naprawę joya bo mój joy w k300i nie działa w dół
  • #10 2624086
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    spoczo napisał:
    Czy gwarancja obejmuje naprawę joya bo mój joy w k300i nie działa w dół

jeśli nie ściągałeś locka i masz papiery, to tak

pozdro
  • #11 2624446
    spoczo
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    mam papiery i sim lock nie byl sciagany i gwarancji ma jeszcze 4 miechy wiec jutro ide do servisu :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z niedziałającym joystickiem w telefonie Sony Ericsson K300i polega na całkowitym braku reakcji na ruchy i naciskanie joysticka, podczas gdy klawiatura działa poprawnie. Możliwe przyczyny to uszkodzenie samego joysticka lub tzw. "lustra" (elementu mechanicznego pod joystickiem). Zalecane jest rozważenie wymiany joysticka lub sprawdzenie stanu lustra. Osoby bez doświadczenia w naprawach powinny udać się do serwisu, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. W przypadku gwarancji, jeśli telefon nie był modyfikowany (np. nie zdejmowano sim locka) i posiada ważne dokumenty, naprawa joysticka może być objęta gwarancją. Szczegółowy opis demontażu joysticka i jego wymiany obejmuje zdjęcie tylnej klapki, rozebranie przedniego panelu, odłączenie taśm LCD i klawiatury, a następnie lutowanie nóżek joysticka. Uszkodzony joystick można usunąć za pomocą hot air (gorącego powietrza) bez ryzyka uszkodzenia płyty głównej. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o modelu SE K700i z podobnym problemem joysticka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA