logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-ROM po konserwacji dziwnie się zachowuje. Coś strzela.

konrad1111 17 Mar 2006 22:55 1254 6
REKLAMA
  • #1 2427010
    konrad1111
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Po konserwacji cdrom'u tzn. czyszczeniu lasera cdrom się dziwnie zachowuje. A mianowicie po włożenu płyty zaczyna czytać płytę, rozkręca się do większej prędkości (obroty) a potem coś jakby strzelało, płyta się zatrzymuje. Następnie znowu próbuje się rozkręcić i znowu coś strzela i płyta się zatrzymuje.

Nie wiem co się dzieje może coś przypadkiem przestawiłem. Przed rozkręceniem cdrom'u działał prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #2 2427164
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Czyli przenaprawiles napęd. Rozgladaj sie za nowym.
    Co dokladnie tam "czysciles"? Czym to czysciles? Jezdziles szmatka po soczewce? Powietrzem? Kreciles cos?
  • REKLAMA
  • #3 2427178
    artur_wroc
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    wyczyść go jeszcze raz tylko delikatnie nie dociskaj oka lasera w dół!! jak to nie pomoże tzn, ze już wcześniej je docisnołeś jeśli tak to delikatnie cieniutką pensetką albo cokolwiek cieńkiego i podważ go delikatnie w górę ale to bardzo ostrożnie może ci się uda ,, problem w tym że to delikatna zabawka jak dociśniesz to oczko zmienia się odległość między wiązką lasera a soczewką jak naruszyłes to zawieszenie podczas czyszczenia to dupciaa tak już zostanie i właśnie masz taki efekt wyczyścić laser to też sztuka i wbrew pozorom wcale to nie takie łatwe :-)
  • #4 2427526
    konrad1111
    Poziom 11  
    Czyściłem szmatką i spirytusem salicylowym i coś mi się wydaje że właśnie przycisnołem trochę tą soczewkę w dół.

I jeszcze kurz pościerałem z tacki nic więcej nie kręciłem :(
  • REKLAMA
  • #5 2427809
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    spirytus salicylowa nie jest do czyszczenia takiej optyki on ją matowi więc masz prawdopodobnie przyczyne
  • REKLAMA
  • #6 2431809
    konrad1111
    Poziom 11  
    Przeczyściłem jeszcze raz soczewkę tym razem zamoczyłem papierek w wodzie poczekałem aż woda wyparuje żeby papierem był tylko wilgotny i delikatnie przeczyściłem soczewkę. Podważyłem też delikatnie soczewkę do góry. Narazie cdrom działa dobrze.

Mam jeszcze jedno pytanie. Zobaczyłem w postach że czyszczenie soczewki to nie wszystko bo jest jeszcze zwierciadło pod soczewką i laser. Ma może ktoś instrukcję krok po kroku jak to zrobić, czy może w warunkach domowych nie polecacie się tym bawić. :)
  • #7 2436868
    artur_wroc
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    dokładnie tak:) jest lustro ale do tego trzeba mieć wsobie coś z chirurga poćwicz sobie na jakimś starym złomie a techniki czyszczenia tego są rózne jak dobrze napęd działa to już go zostaw w spokoju :D:D:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po konserwacji napędu CD-ROM, polegającej na czyszczeniu soczewki laserowej szmatką nasączoną spirytusem salicylowym, pojawiły się problemy z odczytem płyt – napęd przyspieszał, następowały odgłosy strzelania, a płyta zatrzymywała się. Przyczyną mogło być przypadkowe dociśnięcie soczewki laserowej, co zmienia odległość wiązki lasera od soczewki i powoduje błędy odczytu. Spirytus salicylowy matowi optykę, co również może pogarszać działanie. Po ponownym, delikatnym czyszczeniu soczewki wilgotnym papierem i ostrożnym podważeniu soczewki do góry, napęd zaczął działać poprawnie. W dyskusji podkreślono, że oprócz soczewki istnieje także lustro pod nią, które jest trudne do czyszczenia i wymaga precyzji oraz doświadczenia, dlatego nie zaleca się samodzielnej ingerencji w te elementy bez odpowiednich umiejętności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA