logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć gitarę elektryczną do komputera bez mikrofonu – interfejs audio

blacha14 18 Mar 2006 10:52 939 2
REKLAMA
  • #1 2427891
    blacha14
    Poziom 2  
    Witam jestem tu poraz pierwszy. Dowiedziałem sie ze moge tu uzyskać odpowiedz na swoje pytanie. Mam gitare elektryczną i "piecyk" ale chciałbym nagrywać piosenki na kompa. Sprawa z mikrofonem nie wchodzi w gre. A boje sie ze gdy podłącze wzmacniacz do kompa coś moze mi sie sfajczyć. A słyszałem ze jest coś takiego niewiem jak to sie nazywa ze wpina sie to przed wejściem do kat. dzwiękowej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2427960
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Jeżeli w piecyku nie masz wyjścia sygmału na mikser( ew słuchawkowego)
    to po prostu zrób dzielnik napięcia regulowany czyli ....potencjometr. Podłącz go do wyjścia wzmaczniacza i do masy a suwak i maszę do wejścia karty. Możesz zastosowac jeszcze kondensator ( 1 do 10 µF/25V) miedzy wejście karty a suwak potencjometru co da ci separację napięć stałych. Taki układ pozwoli ci zachować ( przynajmniej w pewnym stopniu brzmienie ustawień barwy tonu i przeterów piecyka. Wartość Potencjometru ok 10 kΩ.
    Pozdr.J.
  • Pomocny post
    #3 2428014
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Podłącz przez wyjście liniowe, ewentualnie z głośnika przez 1megowy rezystor. Oczywiście musisz zrobić ekranowanie. Dźwiek możesz rozdzielić na dwa kanały czyli dwa rezystory.

najlepiej jakbys miał wyjśice sluchawkowe. Tylko linka odpowiednie ustawienie, sprawdzenie czy wejście sie nie przesterowuje i będzie działać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA