logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon M9108 – falowanie dźwięku, bicie koła zamachowego, wpływ na odtwarzanie

facet80 18 Mar 2006 19:54 3372 7
REKLAMA
  • #1 2429910
    facet80
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,kupiłem magnetofon M9108 i przy słuchaniu muzyki nagranej przez ten magnetofon słychać falowanie dźwięku,przy słuchaniu piosenek nagranych przez inny magnetofon jest to prawie niesłyszalne.Przewija prawidłowo,auto-stop działa,nie wciąga taśmy,rolka dociskowa czysta i matowa,silnik wymieniony przez poprzedniego właściciela na zagraniczny, stan pasków bdb.Przeglądając mechanizm zobaczyłem niewielkie bicie koła zamachowego,czyżby to było przyczyną falowania?Proszę o porady.Nie chcę oddawać tego magnetofonu,bo wygląd zewnętrzny jest prawie idealny.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2432833
    m626
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Jeżeli jest to "drżenie" dźwięku z częstotliwoscią paru herców to na 100% krzywa oś koła zamachowego. Najlepiej je wymienić na nowe lub z odzysku. Przy zakupie koła zamachowego zwróć uwagę na grubość ośki - w mechanizmach magnetofonów kasprzakowskich były stosowane koła z dwoma średnicami osi. Nie pamiętam jakie jest w M9108.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2432884
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Ta usterka jest o tyle dziwna ze wystepuje tylko przy odtwarzaniu nagranych kaset na tym magnetofonie a na innych kasetach jest ok.Nie jest odwrotnie przypadkiem?To ze jest bicie kola to jest normalne w deckach ZRK ale innego pomyslu nie mam jak to kolo,moze na poczatek sprobuj je wywazyc!
  • Pomocny post
    #4 2432915
    m626
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Odsłuchując kasetę nagraną na tym magnetofonie efekt nierównomierności przesuwu taśmy jest na pewno wyraźniejszy niż przy innych kasetach, a to ze względu na nakładanie się nierównomiernośni powstałych w trakcie nagrywania i późniejszego odtwarznia.
  • REKLAMA
  • #5 2434119
    facet80
    Poziom 12  
    Witam,udało mi się kupić dziś na Wolumenie używany mechanizm od decka "80" w bardzo dobrym stanie,przełożyłem tylko dźwignię zapisu,przewody od głowic oraz silnika i włożyłem go do mojego 9108,kupiłem też nowe paski,silnik i rolkę dociskową na zapas.Wszystko kosztowało 39zł ,ale było warto bo magnetofon działa teraz idealnie.Kurczaki,jak grzebałem w tym decku to przypomniały mi się czasy kiedy pod koniec lat osiemdziesiątych miałem praktyki w ZRK.
    Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.Temat można zamknąć.
  • #6 2434870
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    No to jak miales praktyki w ZRK to musisz duzo wiedziec na temat magnetofonow!W takim razie nie wiem dlaczego szukales pomocy na forum elektrody!A jak sie tam za duzo nie nauczyles to mogles sie nie chwalic tym ze miales praktyki w ZRK!
  • #7 2438275
    facet80
    Poziom 12  
    marian1981.02 napisał:
    No to jak miales praktyki w ZRK to musisz duzo wiedziec na temat magnetofonow!W takim razie nie wiem dlaczego szukales pomocy na forum elektrody!A jak sie tam za duzo nie nauczyles to mogles sie nie chwalic tym ze miales praktyki w ZRK!

A co,szkoda Ci?
    To forum jest po to ,żeby szukać tu pomocy!
    Przecież napisałem,że podejrzewam koło zamachowe a nie mogąc kupić nowego wstawiłem inny mechanizm...Ciekaw byłem tylko waszych podpowiedzi na temat tej usterki.
    Nie zajmuję się zawodowo naprawą rtv,traktuję to jako hobby,więc daruj sobie takie uwagi!
  • REKLAMA
  • #8 2438599
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Sorry nie gniewaj sie nie chcialem Cie urazic tylko wyrazic swoje zdanie.A swoja drogo to zebys wiedzial ze mi zal,zawsze chcialem taki zaklad odwiedzic no ale za daleko mieszkam(slask) a to bylo jak bylem dzieckiem a teraz nie ma szans bo to wszystko upadlo!Szkoda!

Podsumowanie tematu

✨ W magnetofonie M9108 występowało falowanie dźwięku podczas odtwarzania kaset nagranych na tym urządzeniu, natomiast kasety nagrane na innych magnetofonach odtwarzały się prawidłowo. Przyczyną problemu mogło być bicie koła zamachowego, które jest typowe dla mechanizmów ZRK i powoduje nierównomierność przesuwu taśmy, skutkując drżeniem dźwięku o niskiej częstotliwości. Zalecano wymianę lub wyważenie koła zamachowego, zwracając uwagę na odpowiednią grubość osi, gdyż w magnetofonach Kasprzak stosowano koła z różnymi średnicami osi. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę całego mechanizmu na używany z modelu "80" oraz wymianę pasków, silnika i rolki dociskowej, co przywróciło prawidłową pracę magnetofonu i eliminację falowania dźwięku. Dyskusja podkreśliła także wpływ nakładania się nierównomierności powstałych podczas nagrywania i odtwarzania na efekt falowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA