logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV BROXONIC Jak wejść w tryb serwisowy i przeprogr. fonię

Termik 18 Mar 2006 20:37 1311 13
REKLAMA
  • #1 2430069
    Termik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    TV BROXONIC CTSGT 8118Tjak wejść w tryb serwisowy i przeprogr. fonię , głowica 5 V wstawiałem fonię równoległą ale nic z tego może ktoś zna kody
  • REKLAMA
  • #2 2430246
    wicio_t
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jeśli nie można wejść w tryb serwisowy lub nie ma w nim opcji dotyczących fonii to równoległa zawsze pomaga. Sprawdź podłączenie fonii równoległej.
  • REKLAMA
  • #3 2430806
    Mirek24
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    zamontuj fonię typu RYMI powinna rozwiązać twój problem
  • #5 2434266
    Termik
    Poziom 10  
    BROXONIC CTSGT8118 T
  • #6 2434466
    k.k
    Spec od TV
    Ocena: 54
    Proszę spróbować nacisnąć jednocześnie i przytrzymać "-VOL" na klawiaturze lokalnej i "6" na pilocie. Jeśli nie działa prosze podać oznaczenie procesora, pamięci.
  • #7 2434712
    czarownica
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam koledzy znowu odwieczny problem dodania foni DK w trybie serwisowym . poco kupywać fonię RYMI skoro równoległa jest tańsza.........a .....może pójdzie ? a może w trybie przecież na oko widać czy procesor dzwięku ustawia się po szynie i w jaki sposób realizowana jest fonia z praktyki. Taka decyzja zapada w pięć minut ! Odbiornik z niemiec fonia 5.5 Mhz stand ... Zastanawiający jest fakt że w odbiornikach trudno jest znależć falę ? a........może jest w głowicy ? . Może powinniśmy zrobić post poświęcony fonii rymi i równoległej oraz dodawanie w serwisie funkcji która nie może być zrealizowana . Oraz jak zrobi się fonia na forum serwisantów sama bez wkładu roboczego ? To jest tak jakby był samochód bez kół których nie ma i próbować będziemy zakładać koła od fiata do forda ............ napewno będą się trzymać i wejdą.

+pozdrawiam BABA:cry:
  • #8 2434961
    zdzichu58
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Witam,może dołożę tutaj swoje "trzy grosze",niejednokrotnie spotkałem się w praktyce, że w wielu TV,a szczególnie w odbiornikach ostatniej dekady,po ustawieniu odpowiednich nastaw serwisowych uzyskuje się dostęp do systemu DK i odbiornik nie wymaga żadnych dodatkowych fonii.Ponadto uzyskuje polski TXT i raster programowania kanałów zwłaszcza w paśmieVHF,nie trzeba wówczas używać funkcji dokładnego strojenia.
  • REKLAMA
  • #9 2435185
    czarownica
    Poziom 18  
    owszem jeżeli odbiorniki robione były na wschod ............. ale czy kolega poczytał post dokładnie ? bo chyba nie proszę dokładnie przeczytać !!!! o co chodzi w poście !!:cry:

Dodano po 2 [minuty]:

pozdrawiam kolegę zdzicha58

Dodano po 1 [godziny]:

Ja własnie wyjeżdzam i wytłumaczę koledze jeżeli na płycie jest jakiś MSP np 3410 ...to z praktyki wiemy 1/ ze działa toto po szynie i wtedy wiemy że procesor albo obsługuje albo nie i szukamy trybu serwisowego. Jeżeli nie idzie lub nie możemy znależć trybu szukamy rozwiązania w rymi . Niektórzy wymieniają wsad . OK ! ALE !? przy naprawie oakzuje się że facet miał nicam a już go nie ma i że trzeba go przestroić dziwne nie ? to jest tzw "kicha "
    Z postów kolegi wynika że kolega najpierw ! podłączał fonię równoległą która zawsze idzie z gorszą..lepszą jakością dzwięku . BEZ OBRAZY DLA KOLEGOW ! wynika że kolega żle lub na lenia podłączał płytkę ale znowu nasówa się pytanie dobrze skoro nie umie podłączyć płytki i nie zna podstaw to jak ustawi te parametry w serwisie ? wię jeżeli nie jest to brak wiadomości to lenistwo lub brak czasu .
    To jest podejście jak" pies do jeża" -niech napisze koledzy nie mam czasu ,nie umiem ,śpiesze się , nie chce mi się itd ...to jest forum .
    ta nieszczerość wród kolegów jest zastanawiająca ... robicie dziwne posty bo kolega się pomylił każdy ma do tego prawo. Ale wogóle tutaj szkoda że nie mam nic do powiedzenia powinno się zmienić regulamin tz "odbierać punkty w całości lub surowo karać za "= zakończenie tematu nad którym pracowali na forum wszyscy koledzy bez informacji o zdiagnozowaniu usterki co jest nagminne . Nawet nie ma pocałuj mnie w.......... niedomówienie,:cry: chyba jestem nie ztego świata ?
    Czy teraz kolega zdich zrozumiał sedno ? Pozdrawiam kolegow Agnieszka Gwiazda z warszawy.
  • REKLAMA
  • #10 2436847
    Termik
    Poziom 10  
    Drodzy koledzy !!! bardzo dziękuję za duże zainteresowanie ale ja lubię konkrety .Tak się składa, że trochę fonii w życiu już zamontowałem , problem w tym , że tych Brxoników mam do przestrojenia kilkanaście i prościej byłoby przestroiś je w trybie serwisowym poza tym odbiornik tan jest to COMBO więc dostać się od spodu to pół dnia rozkręcania razy kilkanaście odbiorników tydzięń nie mój a dostawa nowych sprzętów z Anglii lada chwila i znów ten sam problem fonię podstawiałem chyba prawidłowo +5V masa i wyjście z głowicy wiem gdze jest gorzej z wyj.fonii próbowałem w kilka punktów i nic ani pisnął więc problem nie jest błachy dzięki jeszcze raz za zaangażowanie
    Pozdrawiam B.K.
  • #11 2436908
    czarownica
    Poziom 18  
    dlatego że z angli pisze się na początku a nie ludzie się głowią więc czeka Ciebie rozbieranko i zakładanie odpowiedniej płyteczki pozdrawiam .
    Co do trybu serwisowego napewno nie będzie szkoda sys DK
  • Pomocny post
    #12 2437050
    k.k
    Spec od TV
    Ocena: 54
    A można wiedzieć jaki procesor ? VOL na min. "-VOL" na klawiaturze lokalnej i "6" na pilocie nacisnąć jednocześnie i przytrzymać - czy to nie działa? Powinny się wyświetlić adresy komórek pamięci i wartości.
  • #13 2437864
    Termik
    Poziom 10  
    k.k. strzał w dziesiątkę weszłem w serwis tylko gdzie szukać tej fonii jak mi pomożesz masz flachę może podaj mi maila albo GG bardzo mi zależy na rozwiązaniu tego problemu czekam na odpowiedź bkaszczak(_at_)wp.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wejścia w tryb serwisowy telewizora BROXONIC CTSGT 8118T oraz przeprogramowania fonii. Użytkownik próbuje uzyskać dostęp do serwisu, aby przestroić fonii, gdyż standardowe podłączenie fonii równoległej 5 V do głowicy nie przynosi efektów. Proponowano różne metody, m.in. jednoczesne przytrzymanie przycisku "-VOL" na klawiaturze lokalnej i "6" na pilocie, co powinno wywołać tryb serwisowy z wyświetleniem adresów pamięci. Wskazano także na możliwość zastosowania fonii typu RYMI jako alternatywy dla fonii równoległej, choć ta ostatnia jest tańsza i często stosowana. Podkreślono, że w niektórych odbiornikach dostęp do systemu DK i funkcji serwisowych pozwala na uzyskanie polskiego tekstu TXT i programowanie kanałów bez konieczności dodatkowej fonii. Wskazano na znaczenie identyfikacji procesora (np. MSP 3410) i pamięci w celu znalezienia właściwego trybu serwisowego. Problemem jest także trudność w dostępie do płyty głównej w modelu COMBO, co utrudnia fizyczną wymianę lub podłączenie fonii. Ostatecznie autor potwierdził wejście w tryb serwisowy, ale poszukuje konkretnych instrukcji dotyczących ustawień fonii w tym trybie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA