logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG U8120 zawiesza się po SMS-ie, jak wgrać nowy soft samodzielnie?

Hornet60 19 Mar 2006 16:24 1713 8
REKLAMA
  • #1 2432932
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam
    Mam telefon LG U8120 ze zdjętym simlockiem. Wszystko zczęło się jak pewnego razu przyszedł do mnie sms, przy próbie odczytania tel się zawiesił - na ekranie wyświetlał menu wyboru wiadomości i stał. Normalny odruch, trzymamy czerwoną słuchawkę ,ale to nie pomogło, no to wyjąłem baterię. Po uruchomieniu pokazał mi się komunikat o podanie pinu którego nie miałem, to zrobiłem jeszcze raz reset (znowu pin), jeszcze raz i zniknęło... tel się uruchomił ale wszystko było pozmieniane (tryb godzin, godzina, język, tapeta)... Od tamtej pory nie działa przedni mały wyświetlacz (pod światło widać blade cyferki), jak próbuję zmienić coś w ustawieniach małego wyśw. albo nagrać film to tel się wiesza a na ekranie wyświetla jakiś kod (czarny ekran)... Jestem pewien że winny jest soft.
    1. Czy za pomocą tego kabla i PC-ta mogę sam wgrać mu soft? ( http://pinouts.ru/data/lg_u81xx_cable_pinout.shtml ) Szkoda tracić 40zł skoro można samemu :D
    2. Jakim programem?
    W elektronice jestem biegły więc zrobie sobie taki kabel, tylko właśnie czy wystarczy sam PC czy kabel idzie dopiero przez jakąś skrzynkę do PC-ta?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2433536
    Hornet60
    Poziom 18  
    Znalazłem na necie takie 4 pliki, łącznie 57,5MB (ver 101):
    -drive_c.ssw
    -drive_media.ssw
    -FS_Rec_Australia.ssw
    -U8120_phone_wcdma_4mbram.ssw
    Czy to jest to co potrzeba?
    I jeszcze jedno, jak już wgram ten soft to muszę jeszcze ściągać simlocka czy to jest odrazu skrackowane? Bo wiem że znając imei można ściągnąć simlocka samemu, ale wole się upewnić...
  • REKLAMA
  • #4 2433748
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    zrob backup gdfs , najlepiej zapisz sobie do pliku .txt wersje softu w telefonie ,wszystko co masz w oknie vygisa , no i wgraj te pliki i powinno dzialac ,tylo nie widze jaka masz wersje teraz a jaka chcesz wgrac . loka tez bedziesz mogł zdjąc
  • REKLAMA
  • #5 2433865
    Hornet60
    Poziom 18  
    Po wklepaniu takiego magicznego numerku i wejściu w Version info mam:
    [Factory Version]
    U8120-v101-Aug-14-2004-044-01-00-1310
    [U8120_PLATFORM_VER.]
    V101_0805
    [U8120_FLEX_FILE_VER.]
    044-H3G-FF101
    [U8120_FLEX_GDFS_VER.]
    044-H3G-FG101

A po wejściu w SW Version Info mam:
    [U8120_RELEASE_VER.]
    U8120_V101_0805
    [APP_PDK_VERSION]
    PDK_3.1
    [APP_MM_VERSION]
    R5E_B0630_M0630_v101_0508
    [BAL_BASE_VERSION]
    EMP_R5E

Tyle można wyczytać...
    Apropos softu który chciałbym wgrać to znalazłem jeszcze stronkę gdzie są flashe od v101 do v105... To może odrazu wgrać v105, Nie było by lepiej?
    http://www.unlock.lv/support/Vygis/error.php?...0/&PHPSESSID=d6c80b1e621184069ce16a73a9f3d08a
  • REKLAMA
  • #6 2455393
    pack3r
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Hej, mam programy do telefonow LGU8xxx ale nie wiem jakim kablem sie do telefonow zabrac, mam oryginalny kabel do LG ktorym moge wgrywac audio, video do telefonu, czy tym kablem tez da sie softowac telefony LG? to jest kabel na USB, program "vygis craka" pokazuje mi caly czas tylko "Please power On phone" ;/
  • #7 2456203
    BONO
    Poziom 28  
    a jaki com wybierzesz jak masz na usb? , kup kabel na allegro do lg 3g
  • #8 2457040
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ja się bawiłem w przeróbkę kabla, jednak nie jest to trakie proste jak podejżewałem... bardzo cienkie są te styki i trudno się to lutuje tak aby nie nie stykały się po włożeniu do obudowy... apropo kabla do usb to nie jestem pewien czy się nie da przypadkiem, przecież do wyboru jest port USB - rs232 (coś takiego pisze [na końcu listy wyboru portu]), ale przyznam się że nie próbowałem... mój kabel nie działał ale tylko z tego powodu że styki nie były wystarczająco dużo wyciągnięte i nie stykały się ze złączem tel., a po wielogodzinnych kombinacjach nie miałem już siły się bawić...
  • #9 2457318
    BONO
    Poziom 28  
    najlepsza opcja : box extreme i kabel do neca , a ten usb-rs232 dotyczy polaczenia przez box vygisa Jest taki przełacznik w extreme albo box jest widziany jako wirtualny com albo vygisbox i flashujesz z wyzszymi predkosciami 4600 a odczyt 9600 juz niepamietam dokładnie

Podsumowanie tematu

✨ Telefon LG U8120 po otrzymaniu problematycznego SMS-a zaczął się zawieszać, a po restarcie pojawił się problem z małym wyświetlaczem oraz niestabilnością podczas zmiany ustawień i nagrywania filmów. Podejrzewa się uszkodzony soft. Do samodzielnej reinstalacji oprogramowania zalecane jest użycie programu Vygis (pełna wersja z crackiem dostępna w sieci) oraz odpowiednich plików firmware w formacie .ssw (np. drive_c.ssw, drive_media.ssw, FS_Rec_Australia.ssw, U8120_phone_wcdma_4mbram.ssw). Przed wgraniem nowego softu warto wykonać backup GDFS i zapisać wersję aktualnego oprogramowania. Można rozważyć aktualizację do wersji v105, dostępnej na stronach z firmware. Do wgrywania softu potrzebny jest odpowiedni kabel – oryginalny USB do przesyłania multimediów nie zawsze działa poprawnie, często konieczny jest kabel dedykowany do LG 3G lub box Extreme z kablem do NECA, który umożliwia stabilne połączenie i wyższą prędkość transmisji. Kabel USB-RS232 może działać jako wirtualny port COM przy użyciu boxa Vygis. Po wgraniu nowego softu simlock może wymagać ponownego zdjęcia, zależnie od wersji firmware i metody odblokowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA