logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III TDI. Jak sprawdzić ABS? Czasami brakuje mocy przy obrotach ok. 3 tys.

sipset 07 Kwi 2006 23:00 2712 5
REKLAMA
  • #1 2504664
    sipset
    Poziom 11  
    Witam.
    Ostatnio kupiłem golfa III TDI z z 1997r. Wersja Match II. Silnik 110konny chyba AFN. Mam dwa problemy.
    1) Jak sprawdzić ABS, przy przekręcaniu kluczyka włącze się kontrolka ABSu po czym po paru sek. gaśnie. Przy ostrym hamowaniu opony piszczą. Nigdy wcześniej nie jezdziłem samochodem z ABSem
    2) Czasem brakuje mocy przy obrotach około 3tyś i więcej, a czasem nie i przyspiesza jak głupi. Gdzie szukać przyczyny?
    Z góry dziękuję za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2510056
    sipset
    Poziom 11  
    zatem przepraszam i proszę o usunięcie posta
  • REKLAMA
  • #5 2632943
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    Co do ABS-u to opony mogą piszczeć , ale nie powinno Ci blokować kół. No i jak nie czujesz pulsowania pedału hamulca i terkotania hamulców to coś nie jest nie tak. Ale skoro gaśnie Ci lampka od ABS to raczej OK. W golfach najczęściej siadają przednie czujniki prędkości kół. W sklepie około 90 zeta, na Allegro nawet 45 zł. Sprawdź czy mają przejście. Dobry czujnik ma około 1000 ohm rezystancji. Najłatwiej sprawdzić rozczepiając gumki z giętkimi przewodami koło kielichów (górne mocowanie zawieszenia) z produ i pod kanapą z tyłu. Co do silnika to raczej najpierw podłącz pod kompa u kogoś i sprawdź czy nie ma jakiś błędów. No i rzeczywiście sterowanie zmiennej geometri turbiny mogło się zapiec ( szczególnie jak poprzednim właścicielem był starszy człowiek co więcej 2000 obr/min nie kręcił bo szkoda silnika :) )
  • #6 2634453
    adpap2005
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    sipset napisał:
    Witam.
    Ostatnio kupiłem golfa III TDI z z 1997r. Wersja Match II. Silnik 110konny chyba AFN. Mam dwa problemy.
    1) Jak sprawdzić ABS, przy przekręcaniu kluczyka włącze się kontrolka ABSu po czym po paru sek. gaśnie. Przy ostrym hamowaniu opony piszczą. Nigdy wcześniej nie jezdziłem samochodem z ABSem
    2) Czasem brakuje mocy przy obrotach około 3tyś i więcej, a czasem nie i przyspiesza jak głupi. Gdzie szukać przyczyny?
    Z góry dziękuję za zainteresowanie

a czy kontrolka ABS gasnie w tym samy czasie co np. poduszek? powinna w roznym...

jelsi blokuje Ci kola i nie czuc "terkotania" na pedale hamulca to ABS nei dziala - pewnie faktycznie ktorys czujnik zwalony.. a zeby nie bylo widac to do sprzedazy ludzie podpinaja zwykle pod kontrolke poduszki...
REKLAMA