logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra II 2003 - błędne wskazania czujnika temperatury zewnętrznej

kojot999 19 Mar 2006 23:09 15022 7
REKLAMA
  • #1 2434776
    kojot999
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam
    Znowu mam problem z Astrą II 2003r. Konkretnie chodzi o wyswietlanie temperatury zewnetrznej. Na wyswietlaczu najpierw pokaywało +69stC podczas gdy na zewnątrz była była temperatura ujemna. Później wyświetlacz przestał pokazywac i widac tylko kreski. Nie wiem czy jst to wina czujnika czy jakiegoś innego urządzenia. Gdzie znajduje sie czjnik temperatury zewnetrznej i jak jest sterowany? Czy jest za to odpowiedzialny jakis sterownik.
    To nie koniec problemów z tym samochodem. Podczas włączania różnych urządzeń mryga oświetlenie wnętrza. Np.jak się włącza radio to oświetleni się na chwile zapala i gaśnie. Tak samo jest przy włączaniu zapłonu.
    Juz tracę cierpliwość do tego samochodu. Prosze o pomoc i wszelkie sugestie. Z góry dzięuje.
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 2434891
    talasiek
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Pewnie moja odpowiedz nie zda Cię sie na wiele,ale mi to wygląda na jakieś zwarcie. Radzę przejrzeć wszytskie wiązki kabli. A czujnik temperatury zewnętrznej to poprostu termistor i pewnie umieszczony jest gdzieś poza komorą silnika.. Pozdrawiam i życzę powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2434936
    kojot999
    Poziom 13  
    Gdzieś poza komorą silnika, tylko gdzie? Jakbym go zlokalizował to mógłbym stwierdzić jego uszkodzenie, ale nie wiem gdzie się znajduje..
  • REKLAMA
  • #4 2434945
    talasiek
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Trudno mi powiedzieć,ale moze gdzies pod zderzakiem? W takim miejscy gdzie nie bedzie wiło podczas jazdy i gdzie nie dochodzi ciepło od silnika ;-) Może ktoś inny bedzie wiedział?? Chłopaki prosimy o pomoc !! Pozdro :D
  • REKLAMA
  • #5 2435624
    lukatybastek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czujnik temperatury zewnetrznej znajduje sie miedzy zderzakiem a chlodnica na samym srodku zderzaka . Ja mam ten sam problem z czujnikiem wymienilem juz 3 sztuki idalej pokazuje ekstremalne temperatury.
    Pozdrawiam
  • #6 2435686
    kojot999
    Poziom 13  
    A czy po którejkolwiek wymianie pokazywało dobrze temperature? Mi się wydaje że jest to wina czasowego wyłącznika uniwersalnego. Jest on odpowiedzialny za wiele funkcji i myślę że to jest przyczyna siadania elektroniki w tym aucie. Czy jest to możliwe?
  • #7 3279202
    rogalik
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    czesc wszystkim ten problem mialem juz w swojej dawnej corsie to nic innego jak brak przejscia miedzy czujnikiem a wyswietlaczem to nie musi byc koniecznie uszkodzony czujnik to jest malo prawdopodobne najczesciej jest to przerwa w instalacji elektrycznej sprawdz wtyczke ktora wciskasz w czujnik tam moze byc brak przejscia Pozdrawiam
  • #8 3279220
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    kolego rogalik - to jest temat z MARCA :!:

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Astra II z 2003 roku występują błędne wskazania czujnika temperatury zewnętrznej – na wyświetlaczu pojawia się nierealistyczna wartość +69°C, a następnie wyświetlacz pokazuje tylko kreski. Czujnik temperatury zewnętrznej to termistor umieszczony między zderzakiem a chłodnicą, na środku zderzaka, w miejscu chronionym przed wpływem ciepła silnika i wiatru podczas jazdy. Problem może wynikać nie tylko z uszkodzenia samego czujnika (wymieniono już kilka sztuk bez poprawy), ale także z przerw w instalacji elektrycznej, uszkodzonych wtyczek lub zwarć w wiązkach kabli. Istnieje również hipoteza, że przyczyną może być awaria czasowego wyłącznika uniwersalnego, który steruje wieloma funkcjami elektronicznymi w aucie. Dodatkowo, podczas włączania urządzeń takich jak radio czy zapłon, miga oświetlenie wnętrza, co może wskazywać na problemy z instalacją elektryczną lub sterowaniem. Zaleca się dokładne sprawdzenie wiązek, wtyczek oraz ewentualnych uszkodzeń elektroniki sterującej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA