logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr kwarcowy 9 MHz do transceivera SSB. Gdzie mogę kupić?

lambers 20 Mar 2006 10:45 3795 6
REKLAMA
  • #1 2435726
    lambers
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie wszystkich bywalców forum.
    Mam prośbę... Czy ktoś mógłby poradzić mi, gdzie mógłbym znaleźć filtr kwarcowy 9 MHz do transceivera SSB. Wiem, że kiedyś produkowała takowe firma "Omig" (jeśli dobrze pamiętam nazwę). Ewentualnie prosiłbym o jakieś schematy, opisy budowy takiego filtru samodzielnie. Słyszałem coś o filtrach drabinkowych, jednak niestety nie miałem okazji zapoznać się z literaturą na ten temat.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2435737
    cod46
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Obserwój Allegro często się pojawiają
  • REKLAMA
  • #3 2435746
    lambers
    Poziom 12  
    No właśnie dzisiaj tam zajrzałem i nic. Ale skoro często się pojawiają, to po prostu częściej będę sprawdzał ;) Dzięki za radę. A może jakieś informację na temat samodzielnej budowy?
    pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 2435858
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1687
  • REKLAMA
  • #5 2435915
    lambers
    Poziom 12  
    Kurczę, nie sądziłem, że to jest takie drogie ;) Ale cóż, przynajmniej mam teraz jakąś orientacje i wiem ile trzeba będzie szykować pieniążków na takie cacko. Dzięki za pomoc, dalej będę polował na allegro. Pozdrwaiam.
  • REKLAMA
  • #6 2436229
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Teraz to te filtry są za grosze. Jak kupowałem nowe na początku lat osiemdziesiątych to kosztowały majątek. W przeliczeniu na dzisiejsze zarobki to jeden komplet (filtr + 2 piloty) kosztował połowę miesięcznych zarobków.
    Mam takie dwa fabrycznie nowe ale nie sprzedaję. Szkoda mi tamtych pieniędzy.
  • #7 2436460
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    a ja mogę sie pozbyc jak chcesz.Mam nowy nie lutowany w styropianie (lutowane nóżki jednego pilota przyznaje -kiedys sprawdzałem ten kwarc w nadajniku na 432MHz a innego nie miałem ,chodziło mi o zestrojenie nadajnika ) Widze ze masz troszke zapału do własnych konstrukcji.Troszke sie zpózniłes bo jeszcze kilka miesiecy temu miałem chodzaca płytke WW tez z takim filtrem i pilotami ale juz 'sobie poszła"Został mi jeszcze komplet małych rdzeni toroidalnych do filtrów pasmowych no i ten filtr z pilotami.To fakt ze dawno dawno temu (zaczyna sie jak bajka??) taki filtr kosztował pół pensji!!!! Jak napiszesz amerykancowi albo japońcowi ze masz filtr we własnej konstrukcji za pół pensji to sie za łeb złapie jakie masz drogie radio!!!!!!!!!!! no tak fajnie to brzmi.Jesli jestes zainteresowany daj znac na e-mail np.svensa(_at_)wp.pl

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano filtru kwarcowego 9 MHz do transceivera SSB, z informacją, że kiedyś produkowała je firma Omig. Zalecano regularne sprawdzanie ofert na Allegro, gdzie filtry tego typu pojawiają się okresowo. Podano konkretne linki do aukcji z filtrami PP9 A2 2R oraz kompletnymi zestawami płytek i pilotów, choć zauważono, że ceny są stosunkowo wysokie. Wspomniano, że dawniej takie filtry kosztowały bardzo dużo, nawet połowę miesięcznych zarobków. Jeden z uczestników dyskusji oferował nowy, nieużywany filtr z pilotami, podkreślając, że samodzielna budowa wymaga znajomości filtrów drabinkowych i odpowiedniej literatury. Dyskusja dotyczyła także aspektów kosztowych i dostępności filtrów kwarcowych 9 MHz do zastosowań w radiokomunikacji SSB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA