logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć diody LED w bagażniku, by migały w rytm muzyki?

problem12 20 Mar 2006 12:50 2128 12
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2436150
    jever 23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 280
    watpie ze ci to pociagnie z remote wzmacniacza.
  • #3 2436168
    problem12
    Poziom 11  
    a np z normalnego zasilania wzmacniacza, nie ma chyba sensu ciągnąć znów kabla ;-)

Może rozszerzę trochę temat ;-)
    Wieć chcę aby:

1.diody świeciły w rytm muzyki
    2.diody NIE świeciły jak radio nie gra
    3.diody NIE świeciły przy zamkniętym bagażniku

czyli krótko mówiąc mają świecić w rytm muzyki przy otwartym bagażniku ;-)

pozdrawiam
  • #4 2436310
    <<80Hz
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    zastosuj przerzutnik sterowany remote z radia. ja mialem tak zrobione sterownie wentylatorami. proponuje zrezygnowac z opcji "diody nie swieca przy wylaczonym radiu". wtedy wystarczy podpiac sie pod lampke w bagazniku (ja tak mam to zrobione)
  • REKLAMA
  • #5 2436332
    problem12
    Poziom 11  
    sorry, że pytam ale mógłbyś to napisać prostszymi słowami dla laika (krok po kroku)..
  • REKLAMA
  • #6 2436406
    <<80Hz
    Poziom 15  
    idź do sklepu i poproś o przekaźnik o napieciu cewki 12V i max prądzie jakieś 5A starczy - moze byc wiecej. jak pamietasz cos z fizyki to potem sobie poradzisz:) sygnalem remote z radia bedziesz sterowac przekaznikiem (wlaczac/wylaczac) uklad z tymi neonami - prosciej sie tego zrobic chyba nie da. ja i tak ucialbym ta wtyczke do zapalniczki i wpial sie kablami zamiast zarowki w bagazniku.

Dodano po 6 [minuty]:

tylko pamietaj zeby zaznaczyc sobie ktory to bedzie plus a ktory minus bo pojdzie dym, podlaczajac zamiast zarowki bedziesz musial sprawdzic gdzie + a gdzie - w instalacji samochodu.
  • #7 2436854
    problem12
    Poziom 11  
    Nie tak bardzo chodzi mi o zasilanie, bo z tym se raczej poradzę... Mam problem z tym miganiem w rytm muzyki, szukałem ale wszystko za skomplikowane, myślę, że idzie łatwiej.
    A co do tej wtyczki, miałem zamiar ją uciąć, z tym że w bagażniku nie mam żarówki i dlatego pytałem o podpięcie do wzmacniacza.

Akurat się dowiedziałem, że jest tam mikrofon z czujnikiem i raczej nie będzie problemu.

tylko mi prosze powiedzcie czy opłaca się to kupować http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=93340242 a jeśli nie, to może podacie strony z takimi urządzeniami.

z góry dziękuję
  • #8 2437852
    Art GSM
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Moim zdaniem zakrawa to na wiejski tuning ale moge się mylić :-D
  • REKLAMA
  • #9 2438285
    problem12
    Poziom 11  
    Wiejski tuning był już poruszany, z tego co wyczytałem na forum wnioski były takie, że każdy ma inny gust.

Mój problem polega na tym, że potrzebuję pomocy, a tu krytyka ze strony Art GSM.

Nie mam oświetlenia w bagażniku (nissan micra), to dlaczego nie mam robić od razu jakiegoś z efektem??!!

Po prostu potrzebuję rady, a kolega Art GSM zamiast pomóc mi nabija sobie punkty. Nie widzę w tym sensu. Niektórzy powiedzą to samo o mnie, ale muszę to wreszcie napisać ponieważ mam już dość takich co wpisują głupoty.

To chyba wszystko z mojej strony, a tych którzy mi naprawdę chcą pomóc pozdrawiam i z góry dziękuję.
  • #10 2438408
    <<80Hz
    Poziom 15  
    no to chyba wszystko bedzie jasne: jak sam napisales "neony" sa juz wyposazone w "urzadzenie migajace" ;) wiec jezeli chcesz je zalaczac radiem to rozwiazanie z przekaźnikiem zupelnie Ci wystarczy. Jezeli zamkniecie klapy ma definitywnie wszystko wylacza to do przekaznika pociagnij plus (lub minus) zalezy co masz na czujniku od klapy bagaznika (jezeli jakis tam jest), jak nie ma to zostaje Ci tylko sterowanie radiem.
  • #11 2495322
    taurus511
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, mam w samochodzie podłączoną diode niebieską pod jeden głosnik (równlegle) (dioda zamontowana w schowku, jak kupiłem miała juz rezystor na 12V) ładnie świeci ale jest problem że zaczyna świecić dopiero od połowy regulatora głosu. Czy ktoś mógł by mi podać jakiś prosty schemac na jedną diode, żeby migała już przy małej głośności ?? Wiem że na elektrodzie jest sporo tych schematów ale jakoś takiego nie znalkazłem (pod jedną diode) prosił bym też o jakieś objaśnienia układu ponieważ od niedawana się bawie tym. POZDRAWIAM
  • #12 2505656
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Spróbuj na wzmacniaczu operacyjnym o małej mocy, będziesz miał możliwość regulacji intensywności świecenia. pozdro
  • #13 2506896
    taurus511
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dzieki, ale jeśli mógł byś mi jeszcze objaśnić co to wzmacniacz operacyjny??

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy podłączenia diod LED w bagażniku samochodu tak, aby migały w rytm muzyki. Proponowane rozwiązania obejmują zasilanie diod z 12V, np. z remote wzmacniacza lub bezpośrednio z instalacji samochodowej. Aby diody świeciły tylko przy otwartym bagażniku i w rytm muzyki, sugerowane jest użycie przekaźnika sterowanego sygnałem remote z radia oraz czujnika otwarcia klapy bagażnika. Wskazano, że niektóre neony diodowe mają wbudowane urządzenie migające, co upraszcza podłączenie. W przypadku migania w rytm muzyki, można zastosować układy z mikrofonem lub wzmacniaczem operacyjnym o małej mocy, umożliwiającym regulację czułości i intensywności świecenia. Podłączanie do wzmacniacza wymaga uwagi na polaryzację i zabezpieczenia prądowe. W dyskusji pojawiły się także pytania o schematy prostych układów do sterowania pojedynczą diodą LED reagującą na dźwięk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA