logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić diody LED migające w rytm muzyki do osłony głośnika w samochodzie?

abenh 12 Maj 2006 18:12 3024 6
REKLAMA
  • #1 2618736
    abenh
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Byłem kiedyś w sklepie, w którym są sprzedawane pierdołki do tuningu samochodów i znalazłem obręcze, które migają w rytm muzyki. Ja w tym momencie robie osłonkę na głośniki i wpadłem na pomysł, że takie coś mogłoby nadać fajnego wyglądu wewnątrz samochodu, ale jest jeden problem! Ja nie mam zielonego pojecia jak to zrobić. Chciałbym aby diody led mrugały w rytmie muzyki z głośnika. Jak ktoś może to niech mi opisze jak to zrobić i w miarę możliwości jakiś schemacik do tego. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 2618978
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Nad mechaniką nie będę się rozwodził, nad elektroniką zresztą też. Najprościej to zrobić łącząc kilka diod szeregowo i dać rezystorek (dobrać doświadczalnie). Jednak w niektórych wypadkach może trzeba będzie dać jakiś układ separujący w postaci tranzystorka.

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2619064
    michgur
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Zrób tak
    Podepnij ledki przez stabilizator na 5v(1zeta)równolegle i wszystko powinno chodzić tylko jest problem jak dasz głośno to będą świecić ale w aucie ni podkęcisz więcej jak 5-10W i to będie spoko chodiło
    albo zrób zasilacz stabilizowany i zamiast transformatora podepnij dzwięk
    powinno chodzić (weź to na drowy rozsądek i premyśl)
    dołanczam (schemat bardzo prosty)zasilacza
    wpuść dzwięk przez mostek prostowniczy i ustaw potencjometr(może być to podkówka montarzowa) w najniższej pozycji jeśli nie wiesz jak włącz muzyke nie zagłośno i reguluj
    POWODZENIA MICHGUR:D
  • REKLAMA
  • #4 2619294
    mateur
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam

Możesz zrobić coś takiego:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic429804.html#2205917

tyle że miedzy bazę pierwszego tranzystora a masę musisz dać rezystor 100kOhm. Możesz śmiało podłączyć 2 diody LED i zrobić coś takiego:

http://www.beemka-klub.pl/portal/articles.php?id=55

Wydaje mi się ,że można to troszkę powiększyć i będzie w sam raz do głośników

Pozdrawiam :D
  • #5 2621633
    abenh
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A powiedzcie mi jak zrobić aby diody migały jedna po drugiej w krótkim odstępie czasu? dokładnie chodzi mi o to aby żeby po wyłączeniu sie jednej diody zaświecała sie druga, a potemw przypadku 3 było to samo jak w przypadku pierwszej. coś na zasadzie wędrującego światła. macie jakiś schemacik na ten temat? pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2624384
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Taki układ to licznik Johnsona. Jest to gotowa kostka z 10-cioma wyjściami. Albo jest to CD4015 albo CD4017. Najlepiej sprawdź sobie noty na: www.elenota.pl

--
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania migających diod LED reagujących na rytm muzyki do osłony głośnika samochodowego. Proponowane rozwiązania obejmują łączenie diod LED szeregowo z rezystorem dobranym doświadczalnie oraz zastosowanie stabilizowanego zasilacza 5V. Sygnał audio można podać przez mostek prostowniczy i regulować potencjometrem, co pozwala na sterowanie jasnością diod w rytm muzyki. Wskazano również schematy dostępne na forach elektroda.pl i beemka-klub.pl, które można dostosować do potrzeb. Dla efektu migania diod kolejno (wędrujące światło) rekomendowany jest układ licznik Johnsona, realizowany za pomocą układów scalonych CD4015 lub CD4017, których dokumentacje można znaleźć na elenota.pl. Wskazano konieczność zastosowania rezystora 100 kΩ między bazą tranzystora a masą w niektórych schematach.
REKLAMA