logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tani AP z QoS i stałymi IP do sieci radiowej DSL 4096/512kbps?

Killer.PL 14 Sty 2006 14:20 3899 11
REKLAMA
  • #1 2179535
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam
    Niedługo zakładam sieć radiową na DSLu 4096/512kbps. W sieci będzie 5-10 użytkowników. Chciał bym każdemu z nich przydzielić określony transfer. Jest jakiś w miare tani AP który to potrafi? Dodatkowo chciał bym każdemu przydzielić zew. stały adres IP (8 do dyspozycji). W sieci będzie także lan 54mbps. Jeśli nie znajdzie się AP, to o jakich parametrach musze postawić serwer, jaki komp do tego wystarczy. W kompie były by 2 karty sieciowe, pierwsza dla modemu a druga połączona z AP na dachu do którego będzie podpięta antena. Co myślicie o serwerze na windowsie i programie winproxy? jaki polecacie AP i jakie anteny, maksymalna odległość klientów to 1 km. Nie moge szukać bo aktualnie łącze sięprzez GPRS i troche mnie to kosztuje.
  • REKLAMA
  • #2 2181540
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Jeśli chcesz troche wybiec z myslami w przyszłośc to ja bym polecał AP http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?i=produkt&id=164 Antenę http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?i=produkt&id=2 i stawiasz wtedy tylko na dole jakiś serwer na linuxie z przydziałem łącza i działasz jak należy.
    Ale co do DSL-a to bym nie byl taki pewny czy Twoi uzytkownicy go nie zamulą...
  • REKLAMA
  • #3 2181920
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Aż tak dobrego sprzętu nie potrzebuje, w sieci będzie max 10 użytkowników. Myślę, że łatwo tego DSLa nie zamulą bo każdy będzie miał transfer 512/64kbps, a napewno wszyscy naraz nie będą zasysać z p2p. W sieci na początku będzie 4 użytkowników po wifi i ja przez kartę sieciową, jeśli wszystko będzie działać jak należy pomyślę o przyłączeniu następnych.
  • #4 2182544
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Jeśli nie chcesz bawić się w serwer na linuksie (windows wogóle się do tego nie nadaje) to proponuję kupić router Planet BM-500, posiada on funkcję zarządzania pasmem, i go tego jakiś przyzwoity AP. Ja używam Planet-a WAP-4000, polecił mi go znajomy który już sporo czasu siedzi w sieciach radiowych i sporo sprzętu przetestował. Polecił mi też karty dla klientów - Planet WL-8310.
    W swojej sieci przy AP mam antenę ExtraEter 15dBi z Cyberbajt-u, spokojnie wystarcza na pokrycie obszaru w promieniu 2..3km.
  • #5 2184037
    Killer.PL
    Poziom 16  
    ok, podoba mi się ten Planet BM-500. Powiedz mi jeszcze tylko jaką on ma moc na wifi bo chyba go podepne bezpośrednio pod antene bez AP (jeśli się tak da).
  • #6 2184083
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    AP to mozna u klientow stawiac, na stacje nadawcza postaw lepiej mikrotika, jak dobrze ustawisz to na jednym kompie bedziesz mial nadajnik razem z serwerem, ograniczeniem pasma i innymi bajerami
  • #7 2192316
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Poczytałem trochę o tym routerze i niestety nie obsługuje on wifi, trzeba go podłączyć przez AP. Co myślicie o D-Link 2000AP+ ?
  • REKLAMA
  • #9 2205423
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Mineło troche czasu, troche poczytałem i zastanawia mnie jak będzie z bezpieczeństwem w sieci. Jeśli podłącze modem z TP do BM-500 a jego zaś do D-Link 2000AP+ to czy sieć będzie bezpieczna ? nie chciał bym żeby ktoś miał darmowego neta moim kosztem.
  • REKLAMA
  • #10 2206127
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Zabezpieczenia w WLAN (WiFi) to temat rzeka - Google Twoim przyjacielem :)
  • #11 2209065
    Killer.PL
    Poziom 16  
    A jeśli zamiast bm-500 wykorzystał bym AP LINKSYS WRT54GS z Qos? co o nim myślicie? nadał by się? najbardziej zależy mi na dobrym menadżerze pasma.
  • #12 2213940
    macos87
    Poziom 13  
    Witam
    Ja używam ovislink 1120 z APPro i jak narazie jest super. ma Qos menadżer łacz można wyłączyć nat dla sieci lan lub wlan. Teraz to oprogramowanie jest darmowe można sciągnąć z ich strony za darmo bo pracują już nad trzecią wersją.

Podsumowanie tematu

✨ Rozważana jest budowa sieci radiowej na łączu DSL 4096/512 kbps dla 5-10 użytkowników z przydziałem określonego transferu i stałymi zewnętrznymi adresami IP (8 adresów). Poszukiwany jest tani punkt dostępowy (AP) z funkcją QoS do zarządzania pasmem oraz możliwością przypisania stałych IP. Propozycje sprzętowe obejmują router Planet BM-500 z funkcją zarządzania pasmem, w połączeniu z AP Planet WAP-4000 oraz kartami Planet WL-8310 dla klientów. Antena ExtraEter 15 dBi z Cyberbajt zapewnia zasięg do 2-3 km. Alternatywnie sugerowano użycie Mikrotika jako stacji nadawczej z serwerem na Linuxie do kontroli pasma i przydziału IP. Dyskutowano też o D-Link 2000AP+ oraz Linksys WRT54GS z QoS jako opcjach AP. Wspomniano o oprogramowaniu WinProxy na Windows, jednak Linux jest rekomendowany do zarządzania siecią. Ovislink 1120 z APPro również polecany ze względu na wbudowany menadżer QoS i możliwość wyłączania NAT dla LAN/WLAN. Poruszono kwestie bezpieczeństwa sieci WiFi, podkreślając potrzebę odpowiedniej konfiguracji zabezpieczeń. Maksymalna odległość klientów to około 1 km, a w sieci lokalnej przewidziano prędkość 54 Mbps.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA