logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić zasilacz komputerowy ATX/AT na 12V?

Gloomwing 20 Mar 2006 16:42 1293 7
REKLAMA
  • #1 2436960
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Witam!

od razu chciałem zaznaczyć że nie chodzi mi o podłączanie komputera w samochodzie.
    chciałbym zrobić zasilacz do komputera (ów). myślę tu o standardzie ATX, ale chciałbym też zrobić AT (nawet at bardziej). tylko nie wiem jak się do tego zabrać.
    jakieś pomysły?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2436996
    MadMac01
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Z tego co liczyłem nie ma szans zrobić to taniej niż kupno w sklepie nowego na gwarancji (koszt elementów w zasilaczach wynosi około 100 zł, a cena nowego około 70-80 zł). Mówię oczywiście o najprostrzych zasilaczach posiadających małą ilość zabezpieczeń.

Polecam od razu kupić jakiś lepszy (około 150,- zł) i nie martwić się o to, że brakuje mu mocy po dokładaniu urządzeń. :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2437009
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 755
    Cześć .

Wypada poszukać i poczytać .
    Temat już kilka razy był omawiany . Np. tutaj :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic336276.html

Zasilacze są tutaj :
    http://www.voxtechnologies.com/kp-dx250h.htm

:arrow: MadMac01 Skoro polecasz kupno takich zasilaczy po 100 - 150 zł , to napisz jeszcze gdzie je można w Polsce kupić ... :)
  • REKLAMA
  • #4 2437118
    Gloomwing
    Poziom 17  
    rozumiem że piszesz o atx.
    no dobrze, ale przecież zbudowanie at nie powinno stwarzać takiego problemu...
  • #5 2437160
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 755
    Cześć .

Problemy mogą być i to spore .
    Typowy zasilacz ATX o mocy 250W , zasilany z 12V , pobiera około 40 A. Tak więc pomyśl , jak będzie wyglądało uzwojenie pierwotne przetwornicy , ścieżki na druku (ewentualne ) , chłodzenie tranzystorów i doprowadzenia do nich ( 40 A ) . To tylko "kawałek" strony pierwotnej ....
    Pewnie , że wszystko da się zrobić . Ale czy warto ? :)
  • REKLAMA
  • #6 2437304
    Gloomwing
    Poziom 17  
    a nie lepiej by było to że tak powiem... podzielić?
    tak jakby na dwa zasilacze. jeden do mobo (bo przecież to tam są potrzebne te 'dziwne napięcia' typu -12, 3,3) a drugi do napędów dysków itp, itd.

przecież 12v nie musi być prowadzone przez zasilacz skoro jest już 12tką. jedyne co trzeba to ewentualny stabilizator dać oraz włącznik.

ten at dużej mocy mi nie jest potrzebny. (mobo, dysk i fdd)

ja wiem że mogę pisać jakieś głupoty, bo nie bardzo się na tym wszystkim znam. za nie wiedzę i poruszanie takich tematów przepraszam i lojalnie informuję o moim poziomie.
  • #7 2437738
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Generalnie wystarczyłoby chyba zrobić tak jak pisze kolega Gloomwing. Tyle, że wtedy trzebaby zrobić zupełnie nowy zasilacz. 12V wygładzić (bo w samochodzie raczej nie ma nigdy 12V), do tego osobny tor na +5V oraz +3,3V również stabilizowane. Na -12V oraz -5V można dać przetwornicę, bo te tory są słabo obciążone, więc przetwornica byłaby małej mocy. Wydaje mi się, że koszt o wiele mniejszy niż przerabianie ATX.
  • #8 2441272
    Gloomwing
    Poziom 17  
    nie chcę przerabiać atx, chociaż wykorzystanie z niego części jest mile widziane (w Warszawie nawet nie wiem gdzie mam jechać żeby kupić coś ponad żarówki i gniazdka :|)

napięcie nia ma iść z gniazdka w samochodzie, lecz z innego (jak sądzę stabilnego) źródła, tak więc sdtabilizator może być ale nie musi to być stabilizator przystosowany do napięć 8-16 lecz najwyżej 11-13.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy zasilacza komputerowego w standardzie ATX lub AT, zasilanego napięciem 12V z innego stabilnego źródła niż sieć samochodowa. Podkreślono, że samodzielne wykonanie zasilacza ATX jest trudne ze względu na wysokie prądy (około 40 A przy 12V) i konieczność odpowiedniego uzwojenia pierwotnego, ścieżek PCB oraz chłodzenia tranzystorów. Zasugerowano, że bardziej praktyczne może być rozdzielenie zasilania na dwa moduły: jeden dla płyty głównej (z napięciami +5V, +3,3V, -12V) i drugi dla napędów dysków, gdzie 12V można podać bezpośrednio z zewnętrznego źródła, ewentualnie z prostym stabilizatorem. Wskazano, że napięcia ujemne (-12V, -5V) można generować za pomocą małej przetwornicy, gdyż są słabo obciążone. Koszt samodzielnej budowy zasilacza jest zwykle wyższy niż zakup gotowego urządzenia z gwarancją. Podano linki do wcześniejszych dyskusji i przykładowych zasilaczy. Autorzy dyskusji zwracają uwagę na konieczność wygładzenia napięcia 12V oraz stabilizacji pozostałych linii zasilających, a także na trudności techniczne związane z przeróbką zasilacza ATX na zasilanie 12V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA