logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie zasilacza ATX do akumulatora 12V - czy to możliwe?

axel77 02 Sie 2005 09:28 8951 27
  • #1 1699467
    axel77
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    czy da się "wpiąć" pod zasilacz ATX 12V z akumulatora samochodowego, zeby zasilacz działał normalnie tak jakby miał na wejściu 230V? Tzn. czy da się pominąć jakies elementy, zeby zasilacz był nie na 230V tylko na 12V?

Proszę nie pisać odp. typu: "użyj opcji szukaj", bo tak juz robiłem i znalazłem wiele tematów, ale były w nich tylko propozycje przetwornicy lub robienia własnego układu. Mi chodzi o wpięcie tych 12V pod sam zasilacz.
  • Pomocny post
    #2 1699477
    Lesz123
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Nie jest to mozliwe. Od strony sieci 230V zasilacz jest tak skonstruowany że nie ruszy dla napięcia stałego 12 V. I nie ma co szukać takiego punktu, bo on nie istnieje.
  • #3 1699496
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    axel77 napisał:
    Proszę nie pisać odp. typu: "użyj opcji szukaj", bo tak juz robiłem i znalazłem wiele tematów, ale były w nich tylko propozycje przetwornicy lub robienia własnego układu. Mi chodzi o wpięcie tych 12V pod sam zasilacz.

... a nie przyszło Ci na myśl że jest to niemożliwe po przeczytaniu tych postów ?
    Odpowiem sam !
    Jak widać nie skoro napisałeś ten post ! :cry:
  • #4 1699508
    axel77
    Poziom 12  
    Cytat:
    ... a nie przyszło Ci na myśl że jest to niemożliwe po przeczytaniu tych postów ?
    Odpowiem sam !
    Jak widać nie skoro napisałeś ten post !

Sam potrafie za siebie odpowiedziec: Jakbym wiedział, to bym nie pytał. Jakoś Lesz123 mogl wprost napisać i przynajmniej sie czegos dowiedziałem.

Obejdzie sie bez takich tekstow. Ja szukam pomocy i widze jaka uprzejmość.
  • #5 1699554
    TONI_2003
    Moderator
    "axel77"]
    Cytat:
    :arrow: Sam potrafie za siebie odpowiedziec: Jakbym wiedział, to bym nie pytał. Jakoś Lesz123 mogl wprost napisać i przynajmniej się czegos dowiedziałem.

:!: to dla czego się tego nie dowiedziałeś z przeczytanych postów :?:
    Cytat:

:arrow: Obejdzie się bez takich tekstow. Ja szukam pomocy i widze jaka uprzejmość.

:!:
    Szanowny kolego jestem nad wyraz uprzejmy i cierpliwy ba nawet wielce wyrozumiały.
    Jako że Twój post powinien wylądować w Koszu od strzału lub co najmniej w dziale dla początkujących więc nie pisz że Ci nie pomagam .
    Ponieważ Cię właśnie pouczam lub jak kto woli nauczam .
    Natomiast na ile jesteś pojętnym uczniem zapewne w krótce się przekonamy ... czyż nie?
    :cry:
  • #6 1699571
    axel77
    Poziom 12  
    Czy masz propozycje, jak przekonac się jak pojętnym uczniem jestem? Jesli powinien wylądowac w koszu, to dlaczego jeszcze tam nie wylądował? Ja tu nie przyszedłem sie kłócić, ale jesli tego chcesz to nie ma sprawy. Ja również jestem cierpliwy.
  • #7 1699594
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Odpowiedź jest prosta tak jak i innych kolegów. Nie da się !!! Pozostaje tylko zakup przetwornicy.
  • #8 1699619
    TONI_2003
    Moderator
    Więc z innej beczki .
    Proszę przeczytać co jest na zasilaczu napisane na jego naklejce z danymi ?
  • Pomocny post
    #9 1699658
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć !

axel77 napisał:
    ... czy da się "wpiąć" pod zasilacz ATX 12V z akumulatora samochodowego, zeby zasilacz działał normalnie tak jakby miał na wejściu 230V? Tzn. czy da się pominąć jakies elementy, zeby zasilacz był nie na 230V tylko na 12V?

Standartowego zasilacza nie podłączysz. Możesz tylko wymienić na inny model :

http://www.voxtechnologies.com/kp-dx250h.htm

Napięcie wejściowe 9-18V stałego , wyjście w standarcie ATX .
    Nie mogę się tylko doczytać , ile to "cudo" pobiera prądu z akumulatora ... :)
  • #10 1699809
    axel77
    Poziom 12  
    Dzięki, c2h5oh.
    A czy wiesz moze ile takie cacko moze kosztowac i czy jest to dostępne w Polsce?
  • Pomocny post
    #11 1699838
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć !

Niestety , nie mam pojęcia , gdzie taki zasilacz można by w Polsce zakupić :(
    Chciałem tylko zasygnalizować , że takie zasilacze są produkowanie . Wiem , że wiele osób kombinuje , jak "załadować" kompa do samochodu , a taki zasilacz , to rozwiązanie wielu problemów .
    Poczekajmy , może ktoś ma namiary na taki zasilacz dostępny w naszym kraju ...
  • #12 1699869
    Dariusch
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    axel77 napisał:
    ...
    Nie mogę się tylko doczytać , ile to "cudo" pobiera prądu z akumulatora ... :)

Wydaje mi się że mozna to wyliczyć.. przy 12V i poborze np. 120W byłoby gdzieś 10A przynajmniej teoretycznie :) przy pracującym silniku mozna swobodnie pracować na kompie :)
  • #13 1699883
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Tak sobie zerknalem na te strone z zasilaczami - na moj gust to daloby sie zrobic przetwornice impulsowa na jakims standardowym scalaku i nawinac odpowiednie trafo (albo przewinac pierwotne trafo od zasilacza sieciowego ATX) - jest to normalna przetwornica DC / DC, tyle ze zrobiona pod komputer. Coz, wyzwanie dla polskich producentow - chyba bylaby klientela na takie "cudenka", jak sadzicie?
  • #14 1700216
    axel77
    Poziom 12  
    http://skylab.org/~chugga/mpegbox/ <-- moze to komus pomoze, przed chwilką to znalazłem, mi w pewnym sensie pomogło. jest tam cos o zasilaniu kompa w samochodzie
  • #16 1701079
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    zwykłego atx można pewno przerobić na 12V - wykonać od nowa jego stronę pierwotną i trafo - ale czy to się opłaca?
  • #17 1730184
    krzys_j
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    lepiej poszukaj jakiegoś starego UPS-a (na pewno jest takich wiele gdyż jak siądzie w nich akumulator to nikt go nie wymienia a kupuje drugi). Tam będziesz miał wszystko i za śmieszne pieniądze
  • #18 2437112
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    i co z tym upsem zrobić?
    znaczy jak go przebudować do zasilacza 12v?

nie rozbierałem nigdy czegoś takiego, więc nie mam o tym pojęcia.
  • #19 2519768
    all510
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    witam
    Też się zastanawiam nad zasilaniem komputera z akumulatora ,ale chodzi mi głównie ,żebu działał przy wyłączonym silniku, to stosujac UPS lub przetwornicę akumulator padnie po trzech godzinach :cry:, a jakby zastosować zasilanie z dwóch akum. 12v i 5 lub 6 v ze stabilizatorami :?::idea:
  • #20 2521836
    Gloomwing
    Poziom 17  
    żeby zrobić dodatkowy akumulator na 5v, który będzie ładowany podczas włączonego silnika?

jaki to ma sens?
  • #21 2523450
    all510
    Poziom 14  
    Dla mnie ma , potrzebuję stację roboczą na około 6 godż pracy i nawet oba akumulatory byłyby ładowane prostownikami , bo niewyobrazam sobie po takiej pracy odpalić silnkik 2.4D z akumulatora na którym chodził komp przez 6 godz.:D
  • #23 2535639
    artur_wroc
    Poziom 18  
    ja do kompa w aucie wykorzystałem starego laptopa leży w bagazniku schowany bez matrycy do tego mam klawiaturke i mysz bezprzewodową, VGA SWITCH dwa panele LCD z tyłu też jakieś badziewne i jeden mniejszy z przodu TFT muza i jakieś divixy lecą ale głównie GPS fajny bajer w sumie auto jest mojego kuzyna jak wróci z rzeszy to moze jakąś fotke zapodam :-)
  • #24 2856535
    Gloomwing
    Poziom 17  
    yotpe
    czyżbyś sugerował podłączenie przetwornicy 12-14v -> 230v oraz zasilacza komputerowego?
    straszna strata energi!
  • #25 2857562
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    all510 napisał:
    witam
    Też się zastanawiam nad zasilaniem komputera z akumulatora ,ale chodzi mi głównie ,żebu działał przy wyłączonym silniku, to stosujac UPS lub przetwornicę akumulator padnie po trzech godzinach :cry:, a jakby zastosować zasilanie z dwóch akum. 12v i 5 lub 6 v ze stabilizatorami :?::idea:

A kolega myśli, ze ile będzie działało jakby zrobic to na stabilizatorach ??

Skąd kolega ma zamiar wziąść stabilizator 5V/30A i jak z niego odprowadzić ciepło?? i skąd wziąść akumulator który da tyle prądu przez np. 6 godzin.

Pozdrawiam
  • #26 2857734
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    Artur k. napisał:

Skąd kolega ma zamiar wziąść stabilizator 5V/30A i jak z niego odprowadzić ciepło?? i skąd wziąść akumulator który da tyle prądu przez np. 6 godzin.

Pozdrawiam

Rozwiązaniem jest stabilizacja impulsowa - to ja się Koledze spytam, skąd się bierze stabilizator na płycie głównej 1,3V/80A do zasilania procesora? :)
    Co do akumulatora, faktycznie nie ma szans na 6-godzinną pracę. Chyba, żeby wziąść jakiegoś "kloca" z ciągnika...
  • #27 2857762
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Fakt troche zapomniałem o układach impulsowych :)

Pojawia sie inny problem:
    Zrobić dobrą przetwornice :), nie jest to sprawa prosta, biorąc pod uwage moc przenoszoną.

O ile z napieciem 5V nie będzie problemu o tyle z 12V juz tak, ponieważ spadek napiecia na regulatorze musiałby wynosić 0V :), a takich jak wiadomo nie ma.

kolejna kwestja to to, że ja bym nie zaryzykował podłączenia takiej "samoróbki" do komputera.

Pozdrawiam
  • #28 2858505
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    Artur k. napisał:
    Witam

Fakt troche zapomniałem o układach impulsowych :)

Pojawia sie inny problem:
    Zrobić dobrą przetwornice :), nie jest to sprawa prosta, biorąc pod uwage moc przenoszoną.

O ile z napieciem 5V nie będzie problemu o tyle z 12V juz tak, ponieważ spadek napiecia na regulatorze musiałby wynosić 0V :), a takich jak wiadomo nie ma.

kolejna kwestja to to, że ja bym nie zaryzykował podłączenia takiej "samoróbki" do komputera.

Witam,
    gdzieś na Elce "wisi" schemat przeróbki zasilacza ATX na zasilanie 12/24V. Wystarczy tylko poszukać...

Po drugie: da się zrobić stabilizator impulsowy, na którym spadek napięcia wyniesie 0V, ba, można nawet podwyższyć napięcie - 2 klucze i mamy step-up i step-down w jednym.

Po trzecie: Więcej odwagi, Kolego :)

Pozdrawiam
    Łukasz

EDIT:
    Znalazłem...

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic255910.html

Moderowany przez jankolo:

Z powodu wygaśnięcia dyskusji temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie standardowego zasilacza ATX bezpośrednio do akumulatora 12V w celu zastąpienia zasilania 230V jest niemożliwe, ponieważ zasilacze ATX są zaprojektowane do pracy z napięciem przemiennym sieciowym i nie uruchomią się przy napięciu stałym 12V. Próby pominięcia elementów lub modyfikacji zasilacza sieciowego nie są praktyczne ani opłacalne. Rozwiązaniem jest zastosowanie specjalnych zasilaczy DC-DC, które przyjmują napięcie stałe 9-18V i generują standardowe wyjście ATX, np. model KP-DX250H firmy Vox Technologies. Alternatywnie można wykorzystać przetwornice impulsowe DC/DC lub przerobić zasilacz UPS, który posiada wbudowany akumulator i układy stabilizujące napięcie. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące budowy własnych przetwornic impulsowych na bazie standardowych układów scalonych i transformatorów. W praktyce do zasilania komputera z akumulatora samochodowego najczęściej stosuje się przetwornice podnoszące napięcie 12V do 230V, co jednak wiąże się ze stratami energii. Dla dłuższej pracy przy wyłączonym silniku rozważane są rozwiązania z dodatkowymi akumulatorami i stabilizatorami impulsowymi. W sieci dostępne są schematy i projekty przeróbek zasilaczy ATX na zasilanie 12/24V, jednak wymagają one zaawansowanej wiedzy i ostrożności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA