logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool ADP 923 - zbyt mało wody, szum pompy, dolewanie ręczne

JACOOS 20 Mar 2006 20:18 9806 10
REKLAMA
  • #1 2437944
    JACOOS
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam.
    Proszę o radę. Zmywarka pobiera mało wody, nawet przy myciu wstępnym (jest najgorzej) wtedy dolewam szklankę wody i jest ok.
    Czasami doleje trochę wody sama(ok 2-3 sekund) nawet kilka razy ale i tak za mało.
    Jeżeli pobierze za mało wody słychać charakterystyczny szum(pompa pobiera wtedy wodę z powietrzem).
    Zmywarka niema wycieków pobiera wodę zawsze równą minutę.

JACEK

Moderowany przez Jaś Kula:

Tytuł poprawiłem

• REKLAMA
  • #2 2441277
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1399
    Popatrz na filtry na wejsciu do elektrozaworu Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2441662
    JACOOS
    Poziom 15  
    Filtry (sitko) zaraz za i przed wężem podającym wodę z sieci wyczyszczone.
    Dlaczego woda nalewana jest zawsze równą minutę, czy ilość wody jest dozowana czasowo czy przez hydrostat ?
    Lecz jeżeli naleje mało wody to dolewa niewielką ilość - czyli musi wiedzieć że ma mało wody.

JACEK
  • REKLAMA
  • #4 2443992
    esem
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Ilość wody jest dozowana przez tzw. liczydło > sposób odmierzania.
    Hydrostatu w zmywarce to raczej nie uświadczysz, chociaż może jakiś przypadek się znajdzie (?). Było by to rozwiązanie nielogiczne (dla zmywarek).
    Wracając do Twojego przypadku: sprawdź ułożenie talerzy (naczyń) > pewnie gdzieś Ci się woda (precyzyjnie odmierzona przez liczydło) zatrzymuje...
  • #5 2445661
    JACOOS
    Poziom 15  
    Zmywarkę używam od około 7 lat mam ją od nowości.
    Naczynia w zmywarce ułożone są prawidłowo. Woda nie ma gdzie się gromadzić.
    Czy ilość soli ma jakieś znaczenie ?
    Czy ciśnienie wody w sieci ma jakieś znaczenie ?
  • #6 2445702
    esem
    Poziom 17  
    Nie do końca rozumiem jak oceniasz, że wody jest mało (?)
    Mało wody to pompa wyje > łapie powietrze > przytkane filtry > wyczyść i umyj. Chyba, że coś przeszło przez filtry i blokuje Ci kanał dolotowy do pompy. Ale to i tak nie jest objaw małej ilości wody...
    Ilość wody precyzyjnie odmierza liczydło > jak nie doliczy to zmywarka nie ruszy...
  • #7 2446472
    JACOOS
    Poziom 15  
    JACOOS napisał:

Jeżeli pobierze za mało wody słychać charakterystyczny szum(pompa pobiera wtedy wodę z powietrzem).
    Czasami doleje trochę wody sama(ok 2-3 sekund) nawet kilka razy ale i tak za mało.

Tak jak pisałem filtry czyste (chodzi o ten filtr na dopływie wody, czy jest jeszcze w innym miejscu ?) sitka w całości, zawsze pobiera wodę równą minutę i niekiedy tej wody jest za mało, słychać wtedy jak pompa inaczej pracuje, niekiedy sama dolewa wode jeszcze kilka razy ale po kilka sekund i jest prawie OK.
  • #8 2446742
    esem
    Poziom 17  
    Chodzi o ten zestaw filtrów (!) na dnie zmywarki...
  • REKLAMA
  • #9 2453875
    JACOOS
    Poziom 15  
    Filtry były dokładnie wyczyszczone.
    Oto schemat zmywarki wg mnie są tam dwa hydrostaty a wodę i tak nalewa równą minutę, jak mu przykręcę wodę to naleje jej jeszcze mniej.
    Czyli jeśli ktoś ma małe ciśnienie wody to zmywarka nie umyje naczyń ?!
    Załączniki:
    • Zmywarka Whirlpool ADP 923 - zbyt mało wody, szum pompy, dolewanie ręczne schemat2!!.jpg (117.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2454715
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2467928
    JACOOS
    Poziom 15  
    Sprawdziłem i wyciściłem jeszcze raz filtry doprowadzające wodę, i filtr filtrujący wodę w zmywarce. Dodatkowo przejrzałem wężyki, które połączone są z hydrostatem PRL i PRS. Tego trzeciego od grzałki nie znalazłem.
    Wiem tylko, że jak wlewa wodę to silniczek w programatorze dalej działa. Silniczek zatrzymuję się tylko jak grzeje wodę.
    Po tych czynnościach zmywarka narazie działa dobrze, nalewa wodę zawsze 1 minutę i poziom wody jest taki jaki był kiedyś czyli pod uszczelkę przy drzwiczkach (około 3,5 - 4 litrów).

Pozdrawiam
    JACEK

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Whirlpool ADP 923 pobiera zbyt mało wody, co objawia się charakterystycznym szumem pompy zasysającej powietrze. Problem występuje nawet podczas mycia wstępnego, a ilość wody jest dozowana czasowo – zawsze przez około minutę. Pomimo czyszczenia filtrów na dopływie wody oraz sitka na wężu, problem utrzymuje się. Woda jest odmierzana przez liczydło, a w zmywarce znajdują się trzy hydrostaty: od grzałki, napełniania i zabezpieczający. Silniczek programatora powinien działać dopiero po nabraniu wody, jednak w tym przypadku pracuje podczas nalewania. Ułożenie naczyń jest prawidłowe, a ciśnienie wody w sieci może mieć wpływ na ilość pobieranej wody. Po ponownym dokładnym czyszczeniu filtrów i węży połączonych z hydrostatami, zmywarka zaczęła działać poprawnie, nalewając wodę do poziomu pod uszczelką drzwi (około 3,5–4 litrów).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA