Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Whirlpool ADP 688 WH - Zmywarka pobiera wodę , ale nie rozpoczyna cyklu mycia ,

sachalin 22 Jan 2019 14:54 1233 15
    sachalin
    Level 6  
    Zmywarka ma około 10 lat, jakiś czas temu zaczęła głośno chodzić (buczeć ) pompa myjąca, a potem stanęła. Rozkręciłem zmywarkę i zauważyłem dwie rurki mocno zapchane szlamem - przeczyściłem je, no a pompa miała ślady przecieków - do wymiany. Po zamontowaniu innej, używanej chyba jakiś zamiennik - choć króćce do podłączenia węży pasują - zmywarka dalej nie pracowała i nie pobierała wody. Sprawdziłem wirniczek z boku na wężu i pomogło - pobiera wodę, ale dalej nie myje, a po jakiś pięciu minutach znowu pobiera wodę i nic. Po trzecim poborze wody resetuję ją i wylewa.
    Gdzie szukać rozwiązania - zły silnik, programator padł? Raz na samym początku wyskoczył bład F3 i F5 i cos jeszcze, ale szybko znikło.
    Interval
    Level 32  
    Może zbyt mało pobrała wody.
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ta zmywarka nie może kilka razy pobierać wodę. Musi pobrać raz a dobrze i powinna ruszyć pompa myjąca. Podłącz "nową " pompę na "krótko' czy działa.
    sachalin
    Level 6  
    Silnik po zakupie sprawdziłem na stole, działał bez problemu, a co do wody to jednak pobiera i tak jakby cykl zaczynała od nowa. Chodź licznik mierzący czas do końca stoi w miejscu. Jest może sposób na przetestowanie programatora, czy działa poprawnie?
    cezet
    Przewody pod drzwiami sprawdzone ?
    sachalin
    Level 6  
    Nie, ale już sprawdzam, chociaż nie wiem czego szukać. Przewody pod drzwiami biegną w specjalnych plastikowych peszlach. Zabezpieczają przed złamaniem i ew. zalaniem, a przy okazji dobrałem się do programatora i wizualnie wygląda ok .
    Interval
    Level 32  
    sachalin wrote:
    a co do wody to jednak pobiera i tak jakby cykl zaczynała od nowa. Chodź licznik mierzący czas do końca stoi w miejscu.
    Jaki jest poziom wody po pierwszym pobraniu, może źle jest ułożony wąż odpływowy?
    sachalin
    Level 6  
    Przyjrzałem się dokładnie - no i rzeczywiście wody nie ma za dużo - raczej za niski poziom ale z wypompowaniem nie ma problemów .
    Gdzie szukać przyczyny zbyt niskiego poziomu wody ?
    Interval
    Level 32  
    czy sama nie spływa? Jak jest ułożony wąż spustowy?
    sachalin
    Level 6  
    Nie rozumiem co ma do tego wąż spustowy , wody nie ubywa po zalaniu , utrzymuje się stały poziom .
    Interval
    Level 32  
    Ok, czyli rozumiem za mało pobiera?
    sachalin
    Level 6  
    Robię obiad a potem zawożę auto do mechanika - jak mi się uda wrócić sprawdzę dokładnie ile pobiera wody za pierwszym razem

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

Jestem , po uruchomieniu programu zmywarka pobiera wodę , ale mało - ledwo widać ją w sitku , dopiero po chwili znów zaczyna pobierać wodę i wtedy poziom wg. mnie jest ok , tzn woda zakrywa całe dno zmywarki .
    Ciekawe , bo po wciśnięciu pauzy i ponownym uruchomieniu zmywarki - znowu pobiera wodę i wtedy jest jej za dużo .

Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

No i stało się - w ogóle przestała pracować - po włączeniu programu słychać tylko 3 pyknięcia i cisza !!!!
    cezet
    Sprawdzałeś przewody pod drzwiami ? Pewnie nie bo uznałeś,że są dobre. To podstawowy błąd. Przepływomierz ( to ten wirniczek z boku na wężu ) nie daje impulsów do modułu a ten nie wie czy i ile pobrała wody.
    sachalin
    Level 6  
    Sprawdziłem dokładnie każdy przewód , są w bardzo dobrym stanie ( znam ten problem z samochodu Citroen Xantia - Musiałem wymienić jeden przewód od zamka - nie uśmiechało mi się wczołgiwanie do bagażnika ). Sprawdziłem wszystkie wtyczki - są ok .
    Co dalej ?!
    cezet
    sachalin wrote:
    Co dalej ?!

Podmienić przepływomierz.
    sachalin
    Level 6  
    Problem nie rozwiązany - czeka na diagnozę programatora - może to on padł .