logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Formatowanie pamięci. Odtwarzacz mp3. Z 1 GB zrobiło się 245 MB.

lelex 21 Mar 2006 05:55 1416 8
REKLAMA
  • #1 2439201
    lelex
    Poziom 11  
    Kupiłem odtwarzacz s1 mp3 1GB. Od początku jego używanie było problematyczne. Nie można było wgrać więcej niż 2, 3 katalogi z mp3, bo potem pojawiały się błędy. Odtwarzacz nie widział kolejnych katalogów.
    Formatowanie pamięci nic nie dało. W końcu z 1GB zrobiło się 245 MB. Sprzedawca twierdzi, że to z powodu formatowania, przed którym mnie ostrzegał?
    Czy ma rację?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2439229
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    watpie ja swoje fromatowlem wieeele razy na ruzne partycje i nie bylo nigdy porlbemow do formatowania plyera uzwyalem linuxa wgrywlame wiele typow partycji i wszysko jest ok .. moze jakims cudem zrobiles ukryta partycje ? bo jest taka mozliwosc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2439289
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    Miałeś od początku odtwarzacz, w którym zamontowano 256MB. Drogą oszustwa zgłaszał się jako 1GB (Chińczycy wbrem pozorom wiele potrafią). Temat był wałkowany na elektrodzie, jak również w internecie.
    Jeśli kupiłeś w sklepie, to niech sprzedawca udowodni ci, że odtwarzacz ma 1GB (po rozebraniu i dotarciu do kości pamięci, z napisów umieszczonych na nich można wywnioskować ile masz fizycznie MB zainstalowanych).
    Formatowaniem nie można zmniejszyć ilości pamięci, natomiast można udowodnić ile tej pamięci jest naprawdę.
  • REKLAMA
  • #4 2441096
    lelex
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź. Odtwarzacz kupiłem na allegro jako nowy. Owszem był oryginalnie zapakowany. Sprzedawca idzie w zaparte i zrzuca winę na mnie. Ale i tak mi lepiej po tym co napisaliście.
    Zastanawiałem się czy nie rozebrać cacka i nie udowodnić sobie i kanciarzowi kto ma rację. Chyba teraz tak zrobię.
  • #6 2441781
    lelex
    Poziom 11  
    Jak napisałem tak zrobiłem.
    Czy ktoś mi pomoże ustalić rozmiar pamięci?
    Na kości znajduje sie nadruk:

SAMSUNG 548
    K9F2G08U0M
    PCB0
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2442463
    wibi
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Cyfra 2G po K9F wskazuje że jest to pamięć 2G bity czyli 256 Mb albo inaczej 265x8 i to juz wszystko.Masz pamięć 256 Mb
  • #8 2442907
    lelex
    Poziom 11  
    Dzięki Wibi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił odtwarzacz mp3 model S1 reklamowany jako 1GB pamięci, jednak urządzenie wykazywało problemy z odczytem więcej niż kilku katalogów mp3. Po formatowaniu pamięć dostępna zmniejszyła się do około 245 MB. Sprzedawca twierdził, że formatowanie spowodowało utratę pojemności. W odpowiedziach wyjaśniono, że formatowanie nie może fizycznie zmniejszyć pojemności pamięci, a problem najprawdopodobniej wynika z fałszywego oznaczenia pojemności przez producenta lub sprzedawcę. Po rozebraniu odtwarzacza i odczytaniu oznaczeń na kości pamięci Samsung K9F2G08U0M ustalono, że jest to pamięć 256 Mb (około 32 MB), co potwierdza, że urządzenie nie posiada faktycznie 1GB pamięci. Wskazano, że takie praktyki są znane i omawiane w internecie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA